Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Χάρις vs Τραμπ: Ισοπαλία στις πολιτείες – κλειδιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Χάρις vs Τραμπ: Ισοπαλία στις πολιτείες – κλειδιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μέσα σε μία εβδομάδα η Κάμαλα Χάρις έχει εξαλείψει το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ

Μέσα σε μία εβδομάδα από την ώρα που εξασφάλισε και μαθηματικά το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρις κατάφερε να εξαλείψει το προβάδισμα που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ στις επτά κρίσιμες πολιτείες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Bloomberg News/ Morning Consult η μάχη των δύο μονομάχων σε όλες τις πολιτείες κλειδιά είναι στην κόψη του ξυραφιού με το 48% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη Χάρις, που κερδίζει τη στήριξη της νεολαίας, και το 47% να προτιμούν τον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ – ποσοστό που βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού λάθους.

Πού προηγείται η Χάρις και πού ο Τραμπ

Βάσει της ανάλυσης των ευρημάτων της δημοσκόπησης έκαστος εκ των δύο υποψηφίων έχει άνετο προβάδισμα σε μία κρίσιμη πολιτεία, ενώ στις άλλες το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο – μια σημαντική αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση των Bloomberg/ Morning Consult στις αρχές Ιουλίου, που έφερνε τον Τραμπ μπροστά από τον Τζο Μπάιντεν με συνολικό ποσοστό 2% και του έδινε το πάνω χέρι σε πέντε από τις επτά πολιτείες-κλειδιά.

Ακόμη, η νέα δημοσκόπηση δίνει στη Χάρις μια διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ στο Μίσιγκαν, +2% στη Νεβάδα, όσο και στην Αριζόνα και στο Ουισκόνσιν. Αντίθετα ο Τραμπ προηγείται της Χάρις με 4% στην Πενσυλβάνια και 2% στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται ισόπαλοι στη Τζόρτζια εξασφαλίζοντας έκαστος από 47% στην πρόθεση ψήφου.  Η δημοσκόπηση με δείγμα σχεδόν 5.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (4.973 για την ακρίβεια) διενεργήθηκε στο διάστημα 24-28 Ιουλίου και το περιθώριο στατιστικού λάθος είναι στη μία ποσοστιαία μονάδα.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η τελευταία ένδειξη της σημαντικής ώθησης που έχει λάβει η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις στον απόηχο της απόφασης του Μπάιντεν να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο. Λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, η αντιπρόεδρος κατάφερε να εδραιώσει την υποστήριξη πολλών Δημοκρατικών και συγκέντρωσε πάνω από 200 εκατ. δολάρια από δωρητές κατά την πρώτη της εβδομάδα ως προεδρική υποψήφια, ενώ χθες ξεκίνησε διαφημιστική εκστρατεία, ύψους 50.000.000 δολαρίων.

Κι άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η μάχη της Χάρις με τον Τραμπ θα είναι αμφίρροπη, μολονότι η ίδια υποστηρίζει ότι είναι το αουτσάιντερ. «Η δυναμική είναι με το μέρος μας. Πρέπει όμως να αγωνιστούμε, είμαστε αουτσάιντερ σε αυτήν την κούρσα», τόνισε προ ημερών σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη.

Ξεκινά περιοδείες η Χάρις με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο

Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την υπέρ της δυναμική η Χάρις σχεδιάζει να ξεκινήσει περιοδεία την ερχόμενη εβδομάδα στις επτά πολιτείες-κλειδιά μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, που αναμένεται να επιλέξει μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Η λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων της έχει συρρικνωθεί και φέρεται να περιλαμβάνει τους κυβερνήτες της Πενσυλβάνια, Τζος Σαπίρο και Μινεσότα, Τιμ Ουόλτς καθώς και τον γερουσιαστή της Αριζόνα, βετεράνο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και πρώην αστροναύτη, Μαρκ Κέλι, αν και η διαδικασία παραμένει ρευστή. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg η Χάρις θα περάσει από συνέντευξη τους υποψηφίους εντός της εβδομάδας.

H Χάρις θα επισκεφτεί μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της τη Φιλαδέλφεια, μια πόλη στο δυτικό Ουισκόνσιν, το Ντιτρόιτ, το Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα, τη Σαβάνα της Τζόρτζια, το Φοίνιξ της Αριζόνα και το Λας Βέγκας, όπως δήλωσε στέλεχος του επιτελείου της καμπάνιας της.

Τα προεδρεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και της Εθνικής Επιτροπής του Συνεδρίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι η Χάρις είναι η μοναδική υποψήφια που προκρίθηκε για την προκριματική ψηφοφορία του κόμματος. Η εικονική ψηφοφορία θα διεξαχθεί από την 1η μέχρι την 5η Αυγούστου για τη στέψη της Χάρις προεδρικής υποψήφιας πριν από το συνέδριο του κόμματος στα μέσα του μήνα, που θα επικυρώσει το χρίσμα.

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (1/8): Πού θα δείτε τις ρεβάνς ΑΕΚ-Παναθηναϊκού και τη δράση από το Παρίσι

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων της Πέμπτης (1/8)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024