Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Με αυτά τα βήματα θα βρείτε το κατάλληλο επάγγελμα

Με αυτά τα βήματα θα βρείτε το κατάλληλο επάγγελμα

Θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις θα ανακαλύψεις και την επιθυμητή θέση εργασίας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σ’ ένα κόσμο 8 εκατομμυρίων διαθέσιμων θέσεων εργασίας υπάρχουν σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι σε αναζήτηση εργασίας, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics.

Μην αποκλείεται πρόωρα επιλογές

Κάποιες φορές οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας δεν ανταποκρίνονται στα ζητούμενα αυτών που αναζητούν δουλειά ή δεν φαίνονται αρκετά ενδιαφέρουσες. Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, μην βιαστείτε να αποκλείσετε μια θέση εργασίας που φαίνεται να μην συμβαδίζει με τις τρέχουσες προτιμήσεις σας.

Μην βιαστείτε να αποκλείσετε μια θέση εργασίας

Μερικές φορές ακόμη και μια ευκαιρία που μοιάζει λίγο «εκτός δρόμου μπορεί να είναι μια γέφυρα στην κατεύθυνση που θα επιθυμούσατε να βρεθείτε στο μέλλον», λέει η Jasmine Escalera, ειδική σταδιοδρομίας στο My Perfect Resume.

Αυτοκριτική

Πριν καν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας, «νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα με το οποίο πρέπει να ξεκινήσετε είναι η αυτοκριτική», λέει η ειδικός σταδιοδρομίας. Η ιδέα είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση του ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της καριέρας σας.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αυτοκριτική

Σκεφτείτε ερωτήσεις όπως: «Πού βρίσκομαι; Πού θέλω να βρίσκομαι; Και ποιο είναι το κενό που πρέπει να καλύψω;» λέει. Αυτά θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία σας και τι είδους δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύξετε για να βρείτε τη θέση εργασίας που επιθυμείτε. Αυτή η σκέψη θα μπορούσε τελικά να σας βοηθήσει να διευρύνετε τα πεδία αναζήτησης και να βρείτε ευκαιρίες σε διαθέσιμες θέσεις εργασίας που δεν είχατε σκεφτεί πιο πριν.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Dan Space, ο οποίος έχει εργαστεί στο Ανθρώπινο Δυναμικό σε εταιρείες όπως η WebMD και η Electronic Arts, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να εργαστεί στα βιντεοπαιχνίδια, αλλά δεν είχε εμπειρία στον τομέα αυτό. Έτσι, πήρε μια θέση εργασίας στην WebMD ως μια «πολύ σκόπιμη κίνηση για να προσπαθήσω να μπω στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, επειδή θα μπορούσα να κάνω μια ιστορία ότι αυτό που πουλάμε ήταν ένα διαδικτυακό προϊόν» παρόμοιο με αυτό που έκανε μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Όταν άνοιξε ένας ρόλος στην Electronic Arts, μπορούσε να αποδείξει ότι είχε την εμπειρία για να το κάνει.

Είναι αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ανάληψη ρόλων που γειτνιάζουν με εκεί που θέλετε να βρεθείτε. Πρόκειται για «ουσιαστικά ενδιάμεσα βήματα», λέει.

Χαρτογράφηση επαγγελματικής καριέρας

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε δουλειές που δεν έχετε ακούσει ποτέ και οι οποίες ενδεχομένως θα σας οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ίσως σε αυτή την περίπτωση μία αναζήτηση στο LinkedIn θα ήταν βοηθητική . Η Jasmine Escalera το αποκαλεί «επαγγελματικό διαδικτυακό stalking».

Η επεξήγηση είναι να αναζητήσετε ανθρώπους με τον εργασιακό τίτλο που επιδιώκετε να σταδιοδρομήσετε. Η ειδικός προτείνει να διαβάστε το προφίλ τους στο LinkedIn κι όπως αναφέρει «βρείτε ποια είναι η πορεία της καριέρας τους». Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε θέσεις εργασίας μέσα σε ένα κλάδο επαγγέλματος που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί, αλλά που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξέλιξη της καριέρας σας.

«Μπορείτε σχεδόν να χαρτογραφήσετε τα βήματα», σημειώνει η ειδικός.

Επωφεληθείτε από την τεχνητή νοημοσύνη

Τέλος, χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το ChatGPT για να σας δώσουν ιδέες για επαγγέλματα που δεν είχατε σκεφτεί.

«Βάλτε στο παιχνίδι και το ChatGPT»

«Σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνετε», λέει ο Dan Space, και στη συνέχεια ζητήστε από το ChatGPT ή ακόμη και από το Google να σας δώσει «25 παρόμοιους τύπους ρόλων». Θα λάβετε όλα τα είδη των τίτλων που μπορεί να μην είχατε ακούσει, αλλά που θα μπορούσαν να σας βάλουν στο σωστό δρόμο.

Ακόμα και αν δεν έχετε μακροπρόθεσμο σχέδιο και δεν είστε σίγουροι για το πού θέλετε να καταλήξετε σε πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό το κόλπο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε μερικές νέες ευκαιρίες. Συχνά υπάρχουν τόσοι πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ των κλάδων, λέει ο Space, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο βρίσκεστε, «είναι εγγυημένη μια θέση σε εκατοντάδες άλλους».

Sports in

Αυστραλία – Ελλάδα 71-77: «Ατσάλινη» η γαλανόλευκη, πήρε τη ματσάρα και… περιμένει (vid)

Η Εθνική ομάδα επικράτησε της Αυστραλίας με 77-71 και περιμένει να δει εάν θα προκριθεί στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024