Φωτοβολταϊκά: Πώς οι Γερμανοί μειώνουν το κόστος ρεύματος μέσω ιδιόκτητων ΑΠΕ
Μικρότερα και ευκολότερα στην τοποθέτηση συστήματα φωτοβολταϊκών εγκαθιστούν οι Γερμανοί
Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γερμανία γεμίζουν πλέον τις στέγες και τα μπαλκόνια με ηλιακά πάνελ επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του ήλιου για να αποκτήσουν περισσότερη αυτάρκεια στην παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη για το ρεύμα που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Πρόκειται κυρίως για μικρότερα και ευκολότερα στην τοποθέτηση συστήματα, τα οποία οι περισσότεροι χρήστες δηλώνουν ότι εγκαθιστούν μόνοι τους. Σε πολλές γειτονιές μάλιστα γίνονται άτυποι διαγωνισμοί για το ποιος παράγει και αποθηκεύει σε μπαταρίες νέας τεχνολογίας την περισσότερη τέτοια ηλιακή ενέργεια, για χρήση το βράδυ ή σε ώρες λιγότερης ηλιοφάνειας.
Όπως προκύπτει από έρευνα των Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ) στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, περισσότερα από 500.000 τέτοια συστήματα με ηλιακά πάνελ έχουν εγκατασταθεί σε όλη τη Γερμανία. Κύριοι παράγοντες για αυτό χαρακτηρίζονται οι προσιτές συγκριτικά τιμές των πάνελ και η κείμενη νομοθεσία που επιτρέπει την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία.
Για τους λόγους αυτούς και καθώς το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται, τους πρώτους έξι μήνες του 2024 η χώρα αύξησε τη διαθέσιμη ισχύ από φωτοβολταϊκά κατά 9 γιγαβάτ σύμφωνα με στοιχεία της εποπτικής αρχής του κλάδου στη Γερμανία, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, αναφέρουν οι ΝΥΤ.
Αυτό το διάστημα καταγράφεται συνεχής αύξηση στις εγκαταστάσεις για φωτοβολταϊκά στη χώρα, ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ο πρόεδρος της υπηρεσίας δικτύων Κλάους Μιούλερ, κάνοντας λόγο για αύξηση της ισχύος αυτής κατά 10% σε σύγκριση με τα τέλη του 2023. Από αυτή τη νέα ισχύ τα δύο τρίτα εγκαταστάθηκε σε κτίρια και ειδικά σε στέγες και σε μπαλκόνια, όπως είπε.
Φωτοβολταϊκά: Βοηθά και η τεχνολογία
Θετικά έχει λειτουργήσει επίσης πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη που επιτρέπει τη χρήση μικρού σχετικά μεγέθους μπαταριών οι οποίες επιτρέπουν σε χρήστες να αποθηκεύουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν το βράδυ ή όταν έχει περιορισμένη ηλιοφάνεια.
Ειδικές εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν πόσο ηλεκτρική ενέργεια παράγουν τα συστήματά τους ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούν να τη διαχειρίζονται ανάλογα. Πολλοί χρήστες μάλιστα έχουν φτάσει να διαγωνίζονται με τους γείτονές τους για το ποιος θα παράξει την περισσότερη τέτοια ενέργεια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Φοβίζουν οι τιμές του ρεύματος
Η Γερμανία στα πλαίσια των προσπαθειών να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία φιλοδοξεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2030 το ποσό της ενέργειας που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών, ώστε αυτή να φτάσει τα 600 γιγαβάτ. Ειδικά φέτος η Γερμανία αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δείχνουν χωριστά στοιχεία της Rystad Energy.
Οι τιμές του ρεύματος και στη Γερμανία είχαν καταγράψει πολύ μεγάλη άνοδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πλέον διαμορφώνονται σε 25 λεπτά του ευρώ ανά μεγαβατώρα και παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Το κόστος για τα φωτοβολταϊκά
Στη Γερμανία μεμονωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ που προορίζονται για εγκατάσταση από τα ίδια τα νοικοκυριά πωλούνται από 200 ευρώ σε ειδικευμένα καταστήματα. Ολοκληρωμένα συστήματα που περιλαμβάνουν βάσεις, καλώδια και ινβέρτερ πωλούνται προς περίπου 400 ευρώ το κιτ.
Για να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο η τεχνολογία αυτή, η κυβέρνηση στο Βερολίνο πέρασε ειδική νομοθεσία που δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτες ακινήτων ή σε εταιρείες που ελέγχουν πολλά ακίνητα να βάζουν φρένο στις εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ σε κατοικίες. Επίσης έγινε πιο εύκολη η καταγραφή και αδειοδότηση τέτοιων συστημάτων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Γερμανία είχε δώσει κίνητρα σε νοικοκυριά να εγκαθιστούν ηλιακά πάνελ στις σκεπές των σπιτιών, πριμοδοτώντας τα όταν έστελναν ενέργεια στο δίκτυο. Στη συνέχεια αυτή η πρακτική ατόνησε και τώρα καταγράφεται ξανά αύξηση στο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση στις κατοικίες μικρότερων αλλά πολλών συστημάτων –τα οποία εγκαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.
Ενδιαφέρον και σε άλλες χώρες
Τέτοιες πιο απλές και προσιτές εγκαταστάσεις είναι ακόμη δημοφιλείς και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, δείχνουν επίσης τα στοιχεία των ΝΥΤ. Η αύξηση του ενδιαφέροντος από τα νοικοκυριά οφείλεται στο ότι οι τεχνολογίες αυτές και τα υλικά έχουν γίνει ακόμη πιο προσιτά το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια στιγμή οι ΑΠΕ έχουν αναγάγει την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό πωλητή δικαιωμάτων ρύπων.
Πηγή: ot.gr
- Τα γενέθλια του Σαντιάγκο Κανιθάρες και ο απίστευτο τραυματισμός του 2002!
- Το απίστευτο σκηνικό με τον Φουρνιέ και… τη φέτα στα αποδυτήρια! (pic)
- Διαβατήριο: Τι ακριβώς συμβολίζει το χρώμα του;
- Τροχαία: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των Θεοφανείων
- «Μια ζωή – Ο Μονόλογος μιας Μοδίστρας» με τη Νένα Μεντή στο θέατρο Ιλίσσια Βολανάκης
- «Black Panther 3»: Στα σκαριά και επισήμως το franchise της ταινίας