Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Intel: «Εξυγείανση» με 17.500 απολύσεις εργαζομένων για την εταιρεία κάποτε κολοσσό των τσιπ

Intel: «Εξυγείανση» με 17.500 απολύσεις εργαζομένων για την εταιρεία κάποτε κολοσσό των τσιπ

Η Intel δήλωσε ότι θα μειώσει περισσότερο από το 15% του εργατικού δυναμικού της και θα αναστείλει το μέρισμα των επενδυτών από το τέταρτο τρίμηνο για να μειώσει τη ζημιά.

Η Intel δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει περισσότερο από το 15% του εργατικού δυναμικού της και θα αναστείλει το μέρισμά της από το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η εταιρεία κατασκευής τσιπ επιδιώκει μια ανάκαμψη με επίκεντρο τη ζημιογόνο κατασκευαστική της δραστηριότητα. Επίσης, προέβλεψε έσοδα τρίτου τριμήνου κάτω από τις εκτιμήσεις, παλεύοντας με την υποχώρηση των δαπανών για τους παραδοσιακούς ημιαγωγούς του κέντρου δεδομένων και την εστίαση στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, όπου υστερεί έναντι των αντιπάλων της.

Οι μετοχές της Intel, με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, υποχώρησαν κατά 20% σε συνεχόμενες συναλλαγές, με αποτέλεσμα να χάσει περισσότερα από 24 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η μετοχή είχε κλείσει με πτώση 7% την Πέμπτη, παράλληλα με την πτώση των αμερικανικών μετοχών τσιπ μετά από μια συντηρητική πρόβλεψη της Arm Holdings την Τετάρτη.

Τα αποτελέσματα δεν συγκλόνισαν την ευρύτερη βιομηχανία τσιπ. Η ισχυρή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Nvidia και η μικρότερη αντίπαλος AMD σημείωσαν άνοδο μετά τις ώρες, υπογραμμίζοντας πόσο καλά τοποθετημένες είναι για να επωφεληθούν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Χρειάζομαι λιγότερους ανθρώπους στα κεντρικά γραφεία, περισσότερους ανθρώπους στο πεδίο, υποστηρίζοντας τους πελάτες», δήλωσε ο CEO Pat Gelsinger σε συνέντευξη στο Reuters. Σχετικά με την αναστολή της καταβολής μερίσματος, δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι να πληρώνουμε ένα ανταγωνιστικό μέρισμα με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε στον ισολογισμό, στην απομόχλευση (μείωση του χρέους)». Οι απολύσεις θα επηρεάσουν περίπου 17.500 άτομα.

O CEO της Intel  Pat Gelsinger προχώρησε στην ανακοίνωση απολύσεων 17.500 εργαζομένων.

Είναι το μισθολογικό κόστος το κυριότερο κόστος ή είναι μια προσποίηση εξυγείανσης;

Η Intel, η οποία απασχολούσε 116.500 άτομα στις 29 Ιουνίου, εξαιρουμένων ορισμένων θυγατρικών, δήλωσε ότι η πλειονότητα των «περικοπών θέσεων εργασίας» θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα περικόψει τα λειτουργικά έξοδα και θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει.

«Ένα σχέδιο μείωσης του κόστους κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια δείχνει ότι η διοίκηση είναι πρόθυμη να λάβει ισχυρά και δραστικά μέτρα για να διορθώσει το πλοίο και να διορθώσει τα προβλήματα. Όμως όλοι αναρωτιόμαστε, «είναι αρκετό» και μήπως είναι λίγο καθυστερημένη αντίδραση, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο CEO Gelsinger βρίσκεται στο τιμόνι για πάνω από τρία χρόνια;», δήλωσε ο Michael Schulman, επικεφαλής επενδύσεων της Running Point Capital.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάργηση του μερίσματος μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις μετοχές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, διότι θα βγάλει την Intel από τυχόν ETFs, δείκτες και στρατηγικές αμοιβαίων κεφαλαίων που περιλαμβάνουν μόνο εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα. Η εταιρεία διέθετε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών ύψους 11,29 δισ. δολαρίων και συνολικές τρέχουσες υποχρεώσεις ύψους περίπου 32 δισ. δολαρίων, στις 29 Ιουνίου.

Μεγάλο μέρος της προσοχής της Wall Street έχει επικεντρωθεί γύρω από τις μεγάλες επενδύσεις και το τεράστιο κόστος που επωμίζεται η Intel καθώς αναπτύσσει την παραγωγική της ικανότητα σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί το μεγαθήριο της Ταϊβανέζικης TSMC που κατασκευάζει τσιπ με σύμβαση. Η υστέρηση της Intel στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έχει οδηγήσει τις μετοχές της σε πτώση άνω του 40% μέχρι στιγμής φέτος.

Η Intel στάθηκε σε ένα παρωχημένο μοντέλο, με αποτέλεσμα η TSMC να έχει διαπιστωμένο παγκόσμιο μερίδιο αγοράς άνω του 61,7%, με κάποιες πηγές να αναφέρουν πως το μερίδιο αγοράς είναι στο 90%!

Φταίνε οι εργαζόμενοι ή η ζημία οφείλεται σε κακή διαχείρηση και επιλογές;

Στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του κόστους, η Intel αναμένει να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 17% το 2025 σε ετήσια βάση στα 21,5 δισ. δολάρια, υπολογιζόμενο στο μέσο του εύρους που προέβλεψε η εταιρεία κατασκευής τσιπ. Αναμένει ότι οι δαπάνες αυτές θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα το 2024.

«Από τη μία πλευρά, η Intel βλέπει τη διάβρωση της παραδοσιακής της δραστηριότητας στα κέντρα δεδομένων, καθώς οι αγοραστές τσιπ μεταναστεύουν επιθετικά προς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Από την άλλη πλευρά, η Intel διανύει μια δύσκολη και δαπανηρή μετατροπή σε ένα μοντέλο χυτηρίου», δήλωσε ο Tejas Dessai, Research Analyst, Global X.

Η Intel υιοθέτησε τα εργαλεία λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας πολύ αργότερα από την TSMC, γεγονός που προκάλεσε την υστέρηση της επιχείρησης χυτηρίου της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ σε σχέση με τον ταϊβανέζικο κατασκευαστή. Η εταιρεία εργάζεται για να το διορθώσει αυτό. Έγινε η πρώτη που συναρμολόγησε ένα από τα νέα εργαλεία λιθογραφίας «High NA EUV» της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής τσιπ ASML τον Απρίλιο.

Αυτά τα νέα εργαλεία είναι πιο ακριβά, αλλά η Intel στοιχηματίζει ότι η κίνηση αυτή θα τη βοηθήσει να τοποθετήσει μικρότερα εξαρτήματα στα τσιπ, καθιστώντας τελικά τους επεξεργαστές της ανώτερους. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το σχέδιο της Intel να αλλάξει τον τομέα των χυτηρίων θα χρειαστεί χρόνια για να υλοποιηθεί και αναμένουν ότι η TSMC θα διατηρήσει το προβάδισμά της τα επόμενα χρόνια.Τον Απρίλιο, η Intel ανακοίνωσε τριμηνιαίο μέρισμα 12,5 σεντς ανά μετοχή.

Η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν μεταξύ 12,5 και 13,5 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 14,35 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Το ερώτημα όμως παραμένει: Οι απολύσεις γίνονται για λόγους ψυχολογίας της αγοράς ή έχουν αποτέλεσμα;

Sports in

Βούρκωσε ο Χρήστου στην απονομή του μεταλλίου (vid+pics)

Ο Απόστολος Χρήστου λύγισε και βούρκωσε τη στιγμή της απονομής του ασημένιου μεταλλίου που κατέκτησε στα 200μ. ύπτιο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024