Υπερτουρισμός: Ανάγκη για λήψη μέτρων στα λιμάνια για την κρουαζιέρα – Η κρίσιμη σύσκεψη
Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι πολιτικές χρεώσεων στους λιμένες κρουαζιέρας
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
«Συναγερμό» έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο υπερτουρισμός, ιδίως στη Σαντορίνη όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προβλήματα από τις αυξημένες τουριστικές ροές. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κρουαζιέρα και τα λιμάνια, τα οποία εξελίσσονται σε βασικές πύλες εισόδου και διέλευσης εκατομμυρίων τουριστικών κάθε καλοκαίρι.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Υπουργών Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, με αντικείμενο την αποτελεσματικότερη και πιο ορθολογική διαχείριση των λιμένων κρουαζιέρας της χώρας μας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα, που θα εφαρμοστούν από την επόμενη σεζόν, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε σχέση με την κρουαζιέρα
Το ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε το «παρών» ως η νέα αρχή διαχείρισης των ελληνικών λιμένων. Μάλιστα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέκτησε τη δυνατότητα να διευρύνει το σκοπό του και παράλληλα να αποκτήσει κεφάλαια από την αξιοποίηση των λιμανιών τα οποία θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη των υπολοίπων που παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο του.
Έρχονται μέτρα για την κρουαζιέρα
Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας που σημειώνει διαρκώς αυξανόμενες τάσεις τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι πολιτικές χρεώσεων στους λιμένες κρουαζιέρας -που σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα-, εναλλακτικά μοντέλα διοίκησης των λιμένων, όπως και ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης στόλου που θα συμβάλλουν σε μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική διευθέτηση της αυξανόμενης ζήτησης, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Σαντορίνη
Να σημειωθεί πως η Σαντορίνη έχει βρεθεί στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα για τα φαινόμενα υπερτουρισμού, με παράγοντες του τουρισμού να δηλώνουν πως η «αχίλλειος πτέρνα» του νησιού είναι η έλλειψη υποδομών και όχι ο «υπερτουρισμός».
Η δημιουργία νέου λιμανιού στο Μονόλιθο καθώς σύγχρονης μαρίνας στην ίδια περιοχή αλλά και η υλοποίηση των μέτρων που συμφωνηθεί για τη διαχείριση των κρουαζιερόπλοιων εκτιμάται πως θα δώσουν ανάσες και θα μετριάσουν τις αντιδράσεις.
Το Reuters
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκανε πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ για την Σαντορίνη, επισημαίνοντας πάντως πολλοί από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης, θεωρούν πως το άλλοτε ειδυλλιακό νησί με τα γραφικά χωριά και τις παρθένες παραλίες έχει καταστραφεί από τον μαζικό τουρισμό.
Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του δημάρχου, Νίκου Ζώρζου, ο οποίος υποστηρίζει πως ο αυξανόμενος αριθμός των ξένων τουριστών – περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέφθηκαν το νησί πέρυσι, ασκει πίεση στις απαρχαιωμένες υποδομές του και τιμολογούν τους νησιώτες εκτός της αγοράς κατοικίας.
Ο κ. Ζώρζος ανέφερε ακόμη ότι πιέζει τις αρχές εδώ και χρόνια να μην επιτρέψουν ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι στο νησί και έχει προτείνει ανώτατο όριο στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων σε 8.000 την ημέρα, από περίπου 17.000 που είναι σήμερα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις