Τα τεράστια κενά ασφαλείας και τις ελλείψεις στην πυροπροστασία των σκαφών που βρίσκονται στη μαρίνα Ζέας ξεσκέπασε η φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τρία σκάφη τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Περιουσίες εκατομμυρίων και θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, με τους διαχειριστές της μαρίνας Ζέας να μην μπορούν να κάνουν κάτι.

Απόκοσμη εικόνα και ολοκληρωτική καταστροφή

Όποιος βρεθεί πλέον στην πολυσύχναστη μαρίνα του Πειραιά βλέπει μια εικόνα καταστροφής, με τουριστικά σκάφη δεκάδων μέτρων να έχουν καεί ολοσχερώς, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λιμενικό Σώμα απεγκλώβισε 10 άτομα από την προβλήτα, τα οποία εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες που έφταναν ακόμα και τα δέκα μέτρα και τους πυκνούς καπνούς της πυρκαγιάς.

Οι άνθρωποι που θέλησαν να κάνουν τον περίπατό τους δίπλα από το κύμα στη μαρίνα Ζέας, ένα ήσυχο καλοκαιρινό βράδυ, κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους σε ένα τραγικό περιστατικό που ευτυχώς είχε μόνο υλικές ζημιές.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα τρία σκάφη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. «Βγήκαν total loss» υπογραμμίζουν και τονίζουν ότι «ήταν αδύνατον να σβήσει η φωτιά και να σωθούν».

Κίνδυνος ρύπανσης

Πέρα από την οικονομική καταστροφή για τους ιδιοκτήτες των σκαφών και τις δεκάδες θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν, η περιοχή απειλείται για μια ακόμα φορά με θαλάσσια ρύπανση, καθώς το σημείο γέμισε καύσιμα και αποκαΐδια.

Όπως έγινε γνωστό, μερικές ώρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς, που ξέσπασε για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στο τουριστικό επιβατηγό πλοίο «Orianna» και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στα «Libra Y» και «Etra», τα τρία σκάφη βυθίστηκαν στη μαρίνα Ζέας.

Για τον λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος στη μαρίνα Ζέας αποκλείστηκε ενώ τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή τοποθέτησαν πλωτό φράγμα για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης.

Στο σημείο βρέθηκαν και ιδιώτες δύτες προκειμένου να ελέγξουν αν έχει προκληθεί ρύπανση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε προκληθεί ξανά περιβαλλοντική ρύπανση στη μαρίνα Ζέας από τα παρατημένα σκάφη που βρίσκονταν εκεί, με τη διοίκηση της μαρίνας να αγνοεί τις συνεχείς οχλήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ειδικότερα, με επίσημη επιστολή εδώ και δύο χρόνια η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε ενημερώσει το κράτος, και όχι μόνο, για την επιτακτική ανάγκη περισυλλογής τεσσάρων παρατημένων σκαφών από τη μαρίνα Ζέας, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΠΑΕ, διότι υπήρχε ο κίνδυνος να βυθιστούν, κάτι το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επέφερε και σοβαρή ρύπανση της θάλασσας.

Παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός επί δύο χρόνια δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια, με αποτέλεσμα τα τρία από τα τέσσερα σκάφη τελικά να βυθιστούν.

Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, με υψηλό περιβαλλοντικό κόστος, το κράτος μπήκε στη διαδικασία να απομακρύνει τα παρατημένα σκάφη από τη μαρίνα.

Τα οποία όμως είχαν πια σαπίσει. Και η «λύση» που προκρίθηκε για να απομακρυνθούν, ήταν να τα σπάσουν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να μολυνθεί η θάλασσα με σκουπίδια και πετρέλαιο, ενώ η δυσοσμία στην περιοχή ήταν έντονη για αρκετές ημέρες.