Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα διανομείς στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για στάση εργασίας των διανομέων, οι οποίοι αντιδρούν στο γεγονός ότι αναγκάζονται -όπως λένε- να δουλεύουν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες και μάλιστα με «μισθό ο οποίος δεν φτάνει».

Στο περιθώριο της σημερινής στάσης εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, διανομείς πραγματοποίησαν μοτοπορεία στο κέντρο της πόλης. Προηγήθηκε παράσταση στην Αριστοτέλους, με τους διανομείς να εκπέμπουν sos για τις ακραίες καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, τους χαμηλούς μισθούς, την παροχή μέτρων προστασίας και την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

«Επικίνδυνο για την υγεία μας»

«Έχουμε σοβαρά προβλήματα. Οι συνάδελφοι μισθωτοί δουλεύουν σε 38 και 39 βαθμούς, μέσα σε παρατεταμένο καύσωνα, κάτι το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία τους», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομενων της Efood και μέλος του ΣΕΤΕΠΕ, Παναγιώτης Αρβανίτης και τόνισε πως αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να μην πραγματοποιούνται εργασίες σε εξωτερικούς χώρους σε θερμοκρασίες από 38 βαθμούς και πάνω, η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με αυτό και βάζει το όριο στους 40. «Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο», σχολίασε.

Παράλληλα ο κ. Αρβανιτίδης υπογράμμισε πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Δεν μας φτάνει ο μισθός. Θελουμε να καλύπτουμε τα έξοδα μας, το ενοίκιο μας, να σπουδάζουμε τα παιδιά μας. Είναι πράγματα αυτονόητα, δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από το φυσιολογικό».

Από την πλευρά ο ταμίας του Σωματείου Εργαζομενων της Efood, Παντελής Κλακάλας, ανέφερε πως είτε θα πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί η σύσταση του ΠΟΥ για παύση των εργασιών σε εξωτερικούς χώρους στους 38 βαθμούς είτε να λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως η υγρασία. Τόνισε μάλιστα πως εν μέσω καύσωνα η θερμοκρασία στο κράνος μπορεί να φτάσει τους 65 βαθμούς, κάτι που βάζει σε κίνδυνο τους διανομείς.

Η μοτοπορεία των διανομέων ξεκίνησε από τη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Αριστοτελους και κινήθηκε στο κέντρο της πόλης.