Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι θάνατοι ασθενών έως τα μέσα του 2024, οι πέντε σε μια βδομάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Έξι θάνατοι ασθενών έως τα μέσα του 2024, οι πέντε σε μια βδομάδα

Οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο - Πώς μεταδίδεται ο ιός, ποια είναι τα μέτρα προστασίας

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των κρουσμάτων και των θανάτων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς το 2024 έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι ασθενών, με τους πέντε εξ αυτών σε διάστημα μίας εβδομάδας!

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος για την φετινή περίοδο επιτήρησης του ιού που αφορούσε σε ηλικιωμένο στις Σέρρες (24/07). Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που αφορούν στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (31/07), καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι ασθενών.

Μολύνσεις και θάνατοι σε αριθμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων ασθενών χρόνο με τον χρόνο, φέτος όμως οι αριθμοί δείχνουν μία ανησυχητική αύξηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος -ως τα μέσα του έτους- έχουν σημειωθεί έξι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ για την ίδια περίοδο πέρυσι (2023) είχαν καταγραφεί έντεκα περιστατικά και δύο θάνατοι, ενώ πρόπερσι (2022) υπήρξαν 25 περιστατικά και κανένας θάνατος, ενώ το 2021 είχαν καταγραφεί μόλις τρία περιστατικά ασθενών.

Οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημ (ΚΝΣ), ηλικίας άνω των 73 ετών. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ανέρχεται στα 83 έτη, με εύρος από 74-92 έτη.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα κρούσματα

Οι ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στις περιοχές των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας αλλά και σε έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περιστατικά σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Αχαΐας, Θεσπρωτίας καθώς και στη μητροπολιτική ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Για αυτό τον λόγο σε εξέλιξη είναι οι αεροψεκασμοί σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς, που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν μολυνθεί από πτηνά.

Οι ασθενείς πάντως δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν μόνο ήπια νόσο, όμως ένα ποσοστό κάτω του 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα άνω των 50 ετών και ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο.

Μέτρα προστασίας

Συνέπεια της αυξητικής τάσης, είναι ολοένα και περισσότεροι πολίτες να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, φέτος το καλοκαίρι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου θα είναι εντονότερη, με τον ΕΟΔΥ να εξετάζει την λήψη μέτρων από την επόμενη εβδομάδα για τον περιορισμό του.

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια:

  • Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες και μακριά ρούχα.
  • Μην αφήνετε στάσιμα νερά ώστε να μην αναπαράγονται τα κουνούπια.
  • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο.

Sports in

Αυστραλία – Ελλάδα 71-77: «Ατσάλινη» η γαλανόλευκη, πήρε τη ματσάρα και… περιμένει (vid)

Η Εθνική ομάδα επικράτησε της Αυστραλίας με 77-71 και περιμένει να δει εάν θα προκριθεί στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024