Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κλίμα: «Πρωτοφανής στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού» η υποχώρηση των τροπικών παγετώνων

Κλίμα: «Πρωτοφανής στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού» η υποχώρηση των τροπικών παγετώνων

Οι παγετώνες των Άνδεων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν από 11.700 χρόνια.

Η υποχώρηση των τροπικών παγετώνων σε όλη την οροσειρά των Άνδεων δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science.

Μετρήσεις στα βράχια που αποκαλύφθηκαν από το λιώσιμο των πάγων δείχνουν ότι οι παγετώνες των Άνδεων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων πριν από 11.700 χρόνια.

Οι ερευνητές δηλώνουν μάλιστα πως έμειναν έκπληκτοι από τα ευρήματα: «Πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο απείχε ακόμα αρκετές δεκαετίες» δήλωσε ο Άντριου Γκόριν του Κολεγίου της Βοστόνης, επικεφαλής της μελέτης.

«Συμβαίνει ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε ακόμα και εμείς που μελετάμε το θέμα».

Όπως είπε ο Γκόριν, η ομάδα του δυσκολεύτηκε να πιστέψει τα αποτελέσματα, μέχρι που επιβεβαιώθηκαν με αναλύσεις σε περισσότερα δείγματα.

Η μελέτη έρχεται λίγους μήνες αφότου η Βενεζουέλα, μια από τις χώρες των Άνδεων, αναγνωρίστηκε ως η πρώτη χώρα του κόσμου που χάνει όλους τους παγετώνες της λόγω κλιματικής αλλαγής.

Τα ευρήματα στις Άνδεις, όπου βρίσκεται το 99% των τροπικών παγετώνων όλου του κόσμου, προσφέρουν δυσοίωνες εικόνες από το μέλλον των παγετώνων και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, τόνισαν οι ερευνητές.

To όρος Κορδιλιέρα Μπλάνκα στις περουβιανές Άνδεις (Reuters(

To όρος Κορδιλιέρα Μπλάνκα στις περουβιανές Άνδεις (Reuters(

Οι παγετώνες των Άνδεων «είναι σαν το καναρίνι στο ορυχείο» σχολίασε ο Γκόριν. «Το ίδιο θα συμβεί παντού σύντομα, ίσως πιο σύντομα από ό,τι νομίζαμε».

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι παγετώνες όλου του κόσμου είχαν φτάσει στα ελάχιστα επίπεδά τους στις αρχές και τα μέσα του Ολόκαινου, της γεωλογικής εποχής που ξεκίνησε με το τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων.

Η μελέτη στο Science ανατρέπει αυτή την εικόνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από βράχια που είχαν πρόσφατα αποκαλυφθεί γύρω από τέσσερις παγετώνες, και μέτρησαν τα επίπεδα δύο σπάνιων ραδιοϊσοτόπων, του βηρυλλίου-10 και του άνθρακα-14, τα οποία σχηματίζονται από τον βομβαρδισμό των πετρωμάτων με κοσμική ακτινοβολία από το Διάστημα.

Τα επίπεδα των δύο ισοτόπων ήταν σχεδόν μηδενικά, κάτι που σημαίνει ότι οι βράχοι παρέμεναν καλυμμένοι από πάγο μέχρι πρόσφατα.

«Οι παγετώνες είναι πολύ ευαίσθητοι στο κλιματικό σύστημα» δήλωσε ο Σον Μάρκοτ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Κοιτάζοντάς τους μπορείς να φανταστείς τι μπορεί να δούμε στο μέλλον σε άλλες περιοχές όπως οι δυτικές ΗΠΑ, ένα σενάριο χωρίς καθόλου πάγο».

Η μελέτη έρχεται την ώρα που τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταρρίπτονται σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ και τα διαθέσιμα δεδομένα  υποδεικνύουν ότι το 2024 μπορεί να ξεπεράσει το 2023 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, το οποίο ήταν πιθανώς το θερμότερο των τελευταίων 100.000 ετών.

Sports in

Αυστραλία – Ελλάδα 71-77: «Ατσάλινη» η γαλανόλευκη, πήρε τη ματσάρα και… περιμένει (vid)

Η Εθνική ομάδα επικράτησε της Αυστραλίας με 77-71 και περιμένει να δει εάν θα προκριθεί στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024