Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Nvidia: Αντιμονοπωλιακή έρευνα στις ΗΠΑ για το χρυσό παιδί της ΑΙ

Nvidia: Αντιμονοπωλιακή έρευνα στις ΗΠΑ για το χρυσό παιδί της ΑΙ

Ανταγωνιστές της Nvdia κάνουν λόγο για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.,

Έρευνα για ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές της Nvidia άνοιξε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις καταγγελίες ανταγωνιστών της περί κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στα τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει το αμερικανικό The Information.

Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 3,6$ στις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο θα εξετάσει το εάν η Nvidia πιέζει τις εταιρείες νέφους να αγοράζουν περισσότερα από ένα προϊόντα της.

Θα εξετάσει επίσης το κατά πόσο η εταιρεία χρεώνει περισσότερα τους πελάτες της για εξοπλισμό δικτύωσης αν σκοπεύουν να αγοράσουν τσιπ από ανταγωνιστές της όπως η AMD και η Intel, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η NVidia ελέγχει σήμερα το 80% της παγκόσμιας αγοράς για κάρτες γραφικών που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ΑΙ.

Αν μάλιστα εξαιρεθούν τα τσιπ που αναπτύσσουν μεγάλες εταιρείες όπως η Google και η Amazon για τα δικά τους κέντρα δεδομένων, τσιπ που δεν πωλούνται στην αγορά, το μερίδιο της NVidia φτάνει το 100%.

O διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χιουάνγκ παρουσίασ τη νέα πλατφόρμα Blackwell στις 2 Ιουνίου (Reuters)

O διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χιουάνγκ παρουσίασ τη νέα πλατφόρμα Blackwell στις 2 Ιουνίου (Reuters)

Η εταιρεία δεν σχολίασε το δημοσίευμα του The Information, διαβεβαίωσε όμως το Reuters ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο προσφέροντας κάθε πληροφορία που θα της ζητηθεί.

«Ανταγωνιζόμαστε με βάση δεκαετίες επενδύσεων και καινοτομίας, εφαρμόζοντας σχολαστικά όλους τους νόμους, καθιστώντας την NVidia ανοιχτά διαθέσιμη σε κάθε νέφος και εσωτερική εγκατάσταση για κάθε επιχείρηση και διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες μας μπορούν να επιλέξουν την καλύτερη για αυτούς λύση» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο έχει έρθει σε επαφές με ανταγωνιστές της NVidia για να συλλέξει περισσότερα στοιχεία.

Πιέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για έρευνα κατά της NVidia είχαν ασκήσει προηγουμένως προοδευτικές ομάδες αμερικανών πολιτικών μαζί με την Δημοκρατική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η οποία δήλωσε ότι ανησυχεί για μονοπώλιο.

Οι ανησυχίες αυτές εστιάζονται στην πρακτική της Nvidia να προσφέρει συνδυασμούς εξοπλισμού και λογισμικού,  πρακτική που απασχολεί και τις γαλλικές αντομονοπωλιακές αρχές, οι οποίες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δική τους έρευνα.

Sports in

Ασταμάτητα τα ελληνικά «κουπιά» – Χάλκινες και οι Φίτσιου και Κοντού

Η ελληνική κωπηλασία στα καλύτερά της, καθώς οι Φίτσιου και Κοντού κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, μετά από μια σπουδαία εμφάνιση στον τελικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024