Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Αγωγή από τις ΗΠΑ για παραβίαση απορρήτου παιδιών κάτω των 13 ετών

TikTok: Αγωγή από τις ΗΠΑ για παραβίαση απορρήτου παιδιών κάτω των 13 ετών

Αγωγή κατά του TikTok κατέθεσε σήμερα το υπουραγείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η κινέζικη πλατφόρμα κατηγορείται ότι παραβίασε το νόμο για την προστασία προσωπικού απορρήτου των παιδιών

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή  σήμερα Παρασκευή κατά του TikTok για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων ανηλίκων, και μάλιστα κάτω των 13 ετών. Πρόκειται για το νέο «πολεμικό» επεισόδιο, μεταξύ της αμερικάνικης κυβέρνησης και της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, που εξακολουθεί ανήκει στην κινεζικών συμφερόντων εταιρεία Byte Dance. Παρά τις φήμες ότι δρομολογούνταν η πώλησή της σε αμερικάνικη εταιρεία, ώστε να μπορεί το Τik Tok να λειτουργεί στις ΗΠΑ, τελικά η Βyte Dance διέψευσε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο την άνοιξη.

Το ΤikTok «Μεγάλος αδελφός» σε μικρά παιδιά

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το TikTok συνέλεξε παρανόμως προσωπικές πληροφορίες από χρήστες κάτω των 13 ετών,  χωρίς την άδεια των γονέων τους. Η εταιρεία επέτρεψε εν γνώσει της σε παιδιά κάτω των 13 ετών να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν λογαριασμούς TikTok, ανέφερε η κυβέρνηση, και συχνά απέτυχε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γονέων να διαγράψουν τους λογαριασμούς των παιδιών τους.

Η αγωγή, η οποία κατατέθηκε στο Δικαστήριο της Κεντρικής Περιφέρειας της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι οι πρακτικές αυτές παραβίαζαν τόσο τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο, όσο και μια συμφωνία του 2019 μεταξύ του TikTok και της κυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη συμφωνία η κινέζικη εταιρεία είχε δεσμευθεί να ενημερώνει τους γονείς πριν συλλέξει τα δεδομένα των παιδιών και να αφαιρεί βίντεο από χρήστες κάτω των 13 ετών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στρέφεται επίσης κατά της μητρικής εταιρείας ByteDance και ζητά από το δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο στις εταιρείες για τις παραβιάσεις.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει να διασφαλίσει ότι το TikTok τηρεί την υποχρέωσή του να προστατεύει τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των παιδιών και τις προσπάθειες των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους», δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Καλιφόρνια.

Πολύχρονη διαμάχη

Η διαμάχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το ΤikTok κρατάει χρόνια. Εξάλλου το 2019 η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε και πάλι μηνύσει την κινέζικη διαδικτυακή εφαρμογή για παραβιάσεις του νόμου περί ιδιωτικότητας των παιδιών. Τότε το ΤikTok είχε συμφωνήσει να πληρώσει πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο επεισόδιο κλιμακώνει την αντιπαράθεση της αμερικάνικης κυβέρνησης με το ΤikTok, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει πάνω από 170 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες μόνο στις ΗΠΑ. Παγκοσμίως έχει ξεπεράσει το 1,5 δισεκ. χρήστες, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, μετά το Facebook, το YouTube, το Ιnstagram και το WhatssApp.

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που θα επέβαλε την πώληση ή την απαγόρευση της εφαρμογής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και το TikTok έχει ασκήσει αγωγή για να σταματήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Το TikTok είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των εφήβων μετά το YouTube, με το 58% να δηλώνει ότι το επισκέπτεται καθημερινά, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Το TikTok λέει ότι επιστρατεύσει χιλιάδες υπαλλήλους του και έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να καταστήσει την πλατφόρμα του ασφαλή στη χρήση. Τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, o Shou Chew δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 16 ετών δεν θα είχαν πρόσβαση σε απευθείας μηνύματα και ότι οι λογαριασμοί τους θα ρυθμίζονταν αυτόματα σε «ιδιωτικό προφίλ».

Είπε επίσης ότι μόνο οι χρήστες του TikTok που ήταν 18 ετών ή μεγαλύτεροι ήταν σε θέση να φιλοξενήσουν livestreams.

Νέος νόμος προστασίας ανηλίκων

«Οι ρυθμιστικές αρχές και οι νομοθέτες έχουν υιοθετήσει όλο και πιο σκληρή στάση όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών τους τελευταίους μήνες. Την Τρίτη, οι γερουσιαστές ψήφισαν το Kids Online Safety Act – Νόμο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια των Παιδιών, ο οποίος απαιτεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  συμπεριλαμβανομένου του TikTok, να λάβουν περισσότερα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.

Καμπάνα και από την ΕΕ

Τα προβλήματα του ΤikTok με τις αρχές, για θέματα παραβίασης των νόμων για την παιδική προστασία, δεν σταματάνε στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον Σεπτέμβριο πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ στην πλατφόρμα επειδή δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα των νεαρών χρηστών, κάτω των 17 ετών. Είχε προηγηθεί πρόστιμο από τη βρετανική αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία διαπίστωσε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 13 ετών είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα.

Η  αγωγή του αμερικάνικου υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Comission – FTC) σχετικά με τις πρακτικές του TikTok έναντι των ανηλίκων.

Το σκεπτικό της αγωγής αναφέρεται συγκεκριμένα σε μια ρύθμιση του TikTok, για παιδιά κάτω των 13 ετών, το Kids Mode. Ενώ η κινέζικη εταιρεία ισχυρζεται ότι η ρύθμιση βάζει «φραγή» στη συλλογή προσωπικών δεδομένων, η Επιτροπή Εμπορίου διαπίστωσε το αντίθετο.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι η TikTok παραβίασε μια συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με την F.T.C. σχετικά με τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής το 2019. Τότε, η F.T.C. κατηγόρησε την εφαρμογή συγχρονισμού χειλιών και χορού Musical.ly – η οποία εξαγοράστηκε και συνδυάστηκε με την TikTok – ότι παραβίασε τον νόμο συλλέγοντας προσωπικές πληροφορίες για παιδιά κάτω των 13

Sports in

Τερνάνα – Ολυμπιακός 0-4: Όλοι οι νέοι ήταν ωραίοι!

Εξαιρετικοί οι «νέοι» Γιάρεμτσουκ και Βέλντε, με τον Νορβηγό να σκοράρει στο 75’ – Από ένα γκολ είχαν οι πιτσιρικάδες Κουτσίδης και Παπακανέλλος - Άνοιξε το σκορ ο Ζέλσον Μαρτίνς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024