Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Απόδραση στην Κρήτη: Τι να κάνετε στο Ηράκλειο

Απόδραση στην Κρήτη: Τι να κάνετε στο Ηράκλειο

Ανάμεσα στο σήμερα και το ιστορικό παρελθόν του, το σύγχρονο και το παραδοσιακό, αφεθείτε στην πρόκληση και ανακαλύψτε τις αθέατες πλευρές του.

Η πόλη του Ηρακλείου (ή Χάνδακας) είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης.

Όμως έξω από τα τείχη του σύγχρονου πολύβουου κέντρου, με τους εμπορικούς πεζόδρομους και την τουριστική κίνηση, που διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο, απλώνεται ένας τόπος γεμάτος πολιτισμό, δράση, ελαιώνες και αμπελώνες αιώνων, άγρια τοπία, γραφικά χωριά, ανθρώπους που σε πείσμα των καιρών μπολιάζουν τις «ρίζες» τους με μεράκι, διατηρώντας ανόθευτο το ρυθμό της ζωής, τις παραδόσεις, τον τόπο τους.

Τι να δείτε

• Τη φημισμένη πλατεία των Λιονταριών (ή πλατεία Ελευθερίου, που είναι η επίσημη ονομασία της). Στο κέντρο της δεσπόζει η Κρήνη Μοροζίνι (1628) και απέναντί της η εντυπωσιακή ενετική Λότζια, όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο. Το ενετικό φρούριο Κούλες, στο παλιό λιμάνι του Χάνδακα, που αποτελεί γνωστό τοπόσημο της πόλης.

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήρακλείου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Θαυμάστε πλήθος ευρημάτων από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και ευρήματα από όλα τα μινωικά κέντρα της Κρήτης, ανάμεσα τους πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό, τον Δίσκο της Φαιστού, τις θεές των όφεων, το Δαχτυλίδι του Μίνωα κ.ά. (Τ/2810 279000, heraklionmuseum. gr). Είσοδος: 10€.

• Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που ερευνά και αναδεικνύει μέσα από τα εκθέματα και τις δράσεις του το φυσικό περιβάλλον των χωρών της Μεσογείου. Εντυπωσιάζει το ομοίωμα (και τμήματα) του Δεινοθηρίου, που ανακαλύφθηκε στη Σητεία (Τ/2810 393630, ). Είσοδος 8€.

• Στο Ηράκλειο εκτίθενται τα δύο μοναδικά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη. Θαυμάστε την «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» και τη «Βάπτιση του Χριστού» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κρήτης (τηλ.: 2810 283219, ). Είσοδος 8€.

• Εκτός πόλης: Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά, όπου θα δείτε χειρόγραφα, μέρος της αλληλογραφίας, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προσωπικά είδη και αναμνηστικά από τα ταξίδια του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, (τηλ.: 2810 741689).

Τι να κάνετε

Επισκεφτείτε το Ανάκτορο της Κνωσού, τo σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, στο ύψωμα της Κεφάλας, σε απόσταση 5 χιλ. από το κέντρο του Ηρακλείου. Καθημερινά 08.00- 20.00. Είσοδος: 18€ (ανάκτορο και αρχαιολογικός χώρος,).

Τον αρχαιολογικό χώρου της Φαιστού. Το μεγαλύτερο ανακτορικό κέντρο μετά την Κνωσό, και το σημαντικότερο λατρευτικό κέντρο της νότιας Κρήτης. Βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσαράς, 55 χλμ. από το Ηράκλειο, και έχει υπέροχη θέα.

Γνωρίστε όμορφα χωριά, τους πολύχρωμους Αρχάνες με τα καλοδιατηρημένα σπίτια, όμορφες εκκλησίες, κρήνες, πέτρινα καμπαναριά και γραφικά σοκάκια. Εξίσου γνωστά για τα κρασιά τους τα Πεζά, προσφέρονται για γαστρονομικές και οινικές εμπειρίες. Εδώ βρίσκεται μία από τις παλαιότερες μονές της Κρήτης, η Αγκαράθου.

Οι αμπελώνες της περιοχής ανήκουν σε ζώνη ΠΟΠ και προσφέρονται για οινοτουριστικές εμπειρίες. Το μικρό Φόδελε που περιβάλλεται από πλατάνια, πορτοκαλεώνες και τρεχούμενα νερά. Θεωρείται ότι από εδώ καταγόταν ο El Greco (Δομίνικος Θεοτοκόπουλος).

Τον Ζαρό, που φημίζεται για τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του. Τα Μάταλα, με τις εντυπωσιακές σπηλιές που κατοικήθηκαν από τους χίπις στα ‘60s-‘70s. Κάντε τις αγορές σας στις Μοίρες και στο Τυμπάκι, όπου θα βρείτε αγροτικά προϊόντα από παραγωγής της περιοχής, αλλά και από όλη την Κρήτη (λάδι, κρασί, τυριά, παξιμάδια, ρακή κ.ά.).

Οι φυσιολάτρες θα γοητευτούν από τα Αστερούσια όρη. H νοτιότερη οροσειρά της Ελλάδας, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Περιοχών Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, βρίσκεται ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσαράς και στο Λιβυκό πέλαγος, και προσφέρει πλήθος εμπειριών.

Διασχίστε το φαράγγι της Γούλας, απολαύστε περιπατητικές διαδρομές για όλους, δοκιμάστε τη Via Ferrata της Κρήτης, το αναρριχητικό μονοπάτι που ανεβάζει την αδρεναλίνη. Γνωρίστε τις αγροτουριστικές μονάδες, περιηγηθείτε στο άγριο τοπίο και αναζητήστε τα σπάνια αρχιτεκτονικής μιτάτα τα υπαίθρια τυροκομεία και προσωρινές κατοικίες των βοσκών.

Που να κολυμπήσετε στο Ηράκλειο

Στις παραλίες Αμμουδάρα, Κοκκινη Χάνι, Αρίνη, Αγιοφάραγγο, Τρυπητή, Βαθύ, Κομμός, Καλαμάκι, Μάλια, Μάταλα, στον Λιμένα Χερσονήσου και στην Αγίας Πελαγίας.

Που να φάτε

Στο Ηράκλειο δοκιμάστε οπωσδήποτε την μπουγάτσα του Κιρκόρ (τηλ.:2810 242705). Το εστιατόριο Παραστιές (τηλ.: 2810-225009), τον Καφενέ του Καγιαμπή (τηλ.: 2810 226286), τη Θαλόρη στα Καπετανιανά (τηλ.: 28930 41762), τις 7 Θάλασσες στη Νέα Αλικαρνασσό (τηλ.: 28310 58000), το Πεσκέσι (τηλ.: 2810 288887)

Πηγή: diakopes.gr

Sports in

Το απόλυτο έπος: Ο Χρήστου κατέβασε 1,5 δευτερόλεπτο το ρεκόρ του και πήρε μετάλλιο

Πώς τα 200μ. ύπτιο έγιναν το… αγαπημένο αγώνισμα του Απόστολου Χρήστου μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024