Η ζωή του Έλληνα σεφ Χρήστου Μπισιώτη, που έφυγε απο την Αθήνα το 2007 για τις ΗΠΑ, και έφτασε να μαγειρεύει για τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Λεμπρόν Τζέιμς, είναι η επιτομή του «Αmerican Dream». Tο συνητηρητικό αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, που δε φημίζεται για τις φιλομεταναστευτικές του θέσεις, παρουσιάζει την περίπτωσή του ως «μια πετυχημένη ιστορία μετανάστευσης»,  που θυμίζει ταινία.

Έφτασε στη Νέα Υόρκη τα Χριστούγεννα, χωρίς να γνωρίζει κανέναν. Μάλιστα το πρώτο βράδυ κοιμήθηκε στην ύπαιθρο, στο πάρκο της Αστόρια, σημειώνει το αφιέρωμα του καναλιού. Βρήκε αρχικά δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο στην Αστόρια το Christo’s Steak House, και σύντομα άρχισε να αναρριχάται στην σκηνή των νεοϋορκέζικων εστιατορίων.

Ενώ τελειοποιούσε την τέχνη του στη Νέα Υόρκη, ο Χρήστος Μπισιώτης είχε την ευκαιρία να μαγειρέψει στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2013. Μάλιστα στον Λευκό Οίκο τον σύστησε ο Μπιλ Κλίντον, που δοκίμασε την κουζίνα του Μπισιώτη κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης και του άρεσε ιδιαίτερα.  Αυτό οδήγησε, είπε ο Μπισιώτης, στο να γίνει ο πρώτος και νεότερος Έλληνας σεφ που μαγείρεψε στον Λευκό Οίκο. Η πρώτη φορά που βρέθηκε εκεί ήταν ως προσκεκλημένος του επίσημου σεφ του προέδρου.

Σύντομα, όμως,  άρχισε να δέχεται όλο και περισσότερες ποροσκλήσεις για να πάει να μαγειρέψει για το προεδρικό περιβάλλον, και όπως είπε «να εκπαιδεύσει το προσωπικό της κουζίνας για το πώς να παρασκευάζουν φρέσκα ζυμαρικά από το μηδέν».

Ο Χρήστος Μπισιώτης είχε την ευκαιρία να μαγειρέψει στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα το 2013

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσινγκτον, κατάφερε επίσης να μαγειρέψει για το ετήσιο δείπνο του Κογκρέσου.

«Μπόρεσα να προχωρήσω με την καριέρα μου», δήλωσε ο Μπισιώτης στο «Fox News Digital» σε συνέντευξη στο Zoom. «Και οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες – δεν νομίζω ότι θα είχα αυτή την ευκαιρία οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Ο Έλληνας σεφ των αστέρων του Χόλιγουντ και του NBA

Mετά από μια περιπλάνηση στις τοπ-κουζίνες της Φλόριντα, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε για το, επίσης ελληνικό, εστιατόριο πολυτελείας Αvra Madison. Ο δρόμος του τον έφερε στο παράρτημα του εστιατορίου στη Δυτική Ακτή, Avra Beverly Ηills, όπου μαγείρεψε για διασημότητες οπως ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο κωμικός Κόναν Ο Μπράιεν.

«Πέρασα καταπληκτικά», δήλωσε για τη θητεία του στο Μπέβερλι Χιλς.

Αλλά το όνειρο να ανοίξει το δικό του εστιατόριο τον παρέσυρε πίσω στη Νέα Υόρκη το 2019. Ήταν ένα όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο.

Το Egéo, το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020, έκλεισε πριν καν ανοίξει, καταπλακωμένο από την πανδημία του κορονοϊού.

«Νομίζω ότι ο Covid μας ταρακούνησε όλους, και μας έκανε να σκεφτούμε για πώς θα βρούμε τον εαυτό μας»,  δήλωσε ο Έλληνας σεφ. «Αυτό έκανα και εγώ».

Με το όνειρό του να διαψεύδεται, ο Μπισιώτης άφησε πίσω του οριστικά τη Νέα Υόρκη το 2020 και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα.

«Στην τελευταία μου δουλειά πίσω στη Νέα Υόρκη, είχα έναν «στρατό» 100 ατόμων στην κουζίνα», θυμάται ο σεφ.  «Δουλεύοντας καθημερινά σε μια τέτοια επιχείρηση με 100 άτομα, έχεις  να αντιμετωπίσεις 100 διαφορετικά προβλήματα … Το έκανα για 22 χρόνια. Χρειαζόμουν ένα μικρό διάλειμμα».

Τα «ροζ ζυμαρικά» του Έλληνα σεφ

Στη Φλόριντα ξαναβρήκε το πάθος του για τα ζυμαρικά, δημιουργώντας τη δική του σειρά που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, όπως είπε. Ονομάζεται Bellita Pasta, είναι εμπνευσμένη από την κόρη του, Anne Bella, η φωτογραφία της οποίας κοσμεί το λογότυπο, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειροποίητα ροζ ζυμαρικά.

Εν τω μεταξύ, έχει αναλάβει και μια νέα επαγγελματική προσπάθεια, προετοιμάζοντας και παραδίδοντας γεύματα σε κατοίκους της περιοχής – ιδίως ανθρώπους μεταλύτερης ηλικίας.

Η ‘Έλσι Καστελμπλάνκο, μια 73χρονη, συνταξιούχος κτηματομεσίτρια με καταγωγή από την Κολομβία, δήλωσε στο Fox News Digital ότι απολαμβάνει να λαμβάνει τα εβδομαδιαία γεύματά της από τον Έλληνα σεφ.  «Η κόρη μου με ενθράρρυνε να ξεκινήσω να παραγγέλνω από τον Χρήστο. Ανησυχούσε ότι δεν μαγείρευα μόνη μου και δεν τρεφόμουν σωστά». Η ίδια λέει ότι ο Μπισιώτης έιναι καταπληκτικός σεφ, ταπεινός, με «υπέροχη θετική ενέργεια», και η παρουσία του στη ζωή της είναι «ευλογία».

Αν και ο Έλληνας σεφ δηλώνει ικανοποιημένος με το να  μαγειρεύει για τους ανθρώπους της πόλης του, από το Μαϊάμι ως το Παλμ Μπιτς, το όνειρό του να ανοίξει μια μέρα το δικό του εστιατόριο, παραμένει. «Όταν το κάνει, θα είμαι η πρώτη του πελάτισσα», δηλώνει η κυρία Καστελμπλάνκο.