Πέντε Φιλιππινέζοι πυγμάχοι – σε σύνολο 15 αθλητών – θα εκπροσωπήσουν τις Φιλιππίνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Ο Hergie Bacyadan θα αγωνιστεί στη γυναικεία κατηγορία των 75 κιλών, την πιο βαριά κατηγορία βάρους.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι είναι ένας τρανς άνδρας, αγωνίζεται στη γυναικεία κατηγορία επειδή δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε ορμονοθεραπεία.

Μάλιστα, ο Bacyadan έχει δηλώσει πολλές φορές ανοιχτά ότι δεν έχει πάρει ποτέ τεστοστερόνη και μάλιστα στάθηκε απέναντι στη ρωσική ομάδα βόβιναμ το 2023, όταν ζήτησε να ακυρωθεί η κατάκτηση του χρυσού του μεταλλίου επειδή είναι «άνδρας», όπως είχε δηλώσει τότε η ομάδα, σύμφωνα με το PinkNews.

Ο Bacyadan κέρδισε το 2023 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο γυναικείο βόβιναμ, μια βιετναμέζικη πολεμική τέχνη που συνδυάζει στοιχεία πυγμαχίας, τζούντο και γουσού, μια κινεζική πολεμική τέχνη.

Αν ο Bacyadan κερδίσει μετάλλιο στο Παρίσι, θα γίνει ο πρώτος τρανς άνδρας που θα πάρει μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αθλητής δήλωσε στο ABS-CBN News ότι είναι περήφανος που εκπροσωπεί τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

«Θα αποδώσουμε καλύτερα για να κάνουμε τη διαφορά», δήλωσε. «Το μεγαλύτερο κίνητρό μου είναι η οικογένειά μου, η φυλή μου στην Καλίνγκα και οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορώ να κερδίσω μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού».

H ισότητα στον γάμο στις Φιλιππίνες

Ο Bacyadan παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Lady Denily Digo, τον Νοέμβριο του 2022. Οι δυο τους ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου μέσω Zoom και παντρεύτηκαν νόμιμα στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Η ισότητα στον γάμο δεν αναγνωρίζεται στις Φιλιππίνες, αλλά τον Μάρτιο του 2023 το ζευγάρι πραγματοποίησε εκεί μια συμβολική γαμήλια τελετή και δεξίωση με φίλους και συγγενείς, για να γιορτάσει τον γάμο του. Τονίζεται ότι στις Φιλιππίνες δεν υπάρχει νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε για πρώτη φορά στο TikTok όταν η Digo συμμετείχε σε live του Bacyadan στην πλατφόρμα. Πιο πρόσφατα, υποστήριξαν δημόσια την ψήφιση νομοθεσίας που θα προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις Φιλιππίνες από τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.