Πιστεύεις ότι το γυμναστήριο είναι ο μόνος χώρος που μπορείς να χτίσεις μύες, να χάσεις λίπος και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση; Αν ναι τότε κάνεις λάθος. Αν έχεις έναν από αυτούς τους στόχους, ή ακόμη και τους τρεις μπορείς να τους επιτύχεις κάνοντας γυμναστική στη θάλασσα.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην κολύμβηση, η οποία αδιαμφισβήτητα είναι μια αποδοτική μορφή άσκησης, αλλά σε διάφορες άλλες ασκήσεις από τις οποίες όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε.

Γιατί η γυμναστική στη θάλασσα είναι τόσο καλή;

Οι ασκήσεις που γίνονται μέσα στο νερό προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, όπως την καύση θερμίδων, την ενδυνάμωση των μυών, την βελτιωμένη φυσική κατάσταση αλλά και την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο προσφέρει και μερικά οφέλη που πιθανόν να αγνοούσαμε…

  • Μειώνει το σωματικό βάρος:

Οι κινήσεις που κάνουμε στο νερό επιβαρύνουν λιγότερο τις αρθρώσεις και τα οστά μας, επειδή το νερό μειώνει το βάρος του σώματός μας, σύμφωνα με έρευνες. Αυτό καθιστά τις προπονήσεις στην πισίνα ιδανικές για την ενδυνάμωση των μυών χωρίς την πίεση, που το τρέξιμο και άλλες ασκήσεις με βάρος, μπορεί να προκαλέσουν στα γόνατα, τους αστραγάλους και άλλες αρθρώσεις. Αυτή η μειωμένη καταπόνηση των αρθρώσεων και των οστών καθιστά τις ασκήσεις στην πισίνα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με πόνους λόγω τραυματισμού ή χρόνιων παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  • Προσφέρει διαρκή αντίσταση:

Το νερό είναι 800 φορές πυκνότερο από τον αέρα, παρέχοντας μοναδική πολυκατευθυντική αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι όταν περπατάς προς τα εμπρός μέσα στο νερό, το σώμα παλεύει με την αντίσταση όλου του νερού γύρω σου. Η γυμναστική στη θάλασσα απαιτεί από τους μυς σου να πυροδοτηθούν και να συσπαστούν πιο έντονα για να ξεπεράσουν την επιπλέον αντίσταση του νερού.

Οι καλύτερες ασκήσεις μέσα στο νερό

Αν λοιπόν θέλεις να απολαύσεις την θάλασσα, αλλά παράλληλα να μην χάσεις τις προπονήσεις σου και να γυμναστείς, μπορείς να δοκιμάσεις τις παρακάτω ασκήσεις αντίστασης που μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις μυϊκή μάζα, η οποία με τη σειρά της σε βοηθά να κάψεις λίπος.

Αυτές οι ασκήσεις δίνουν προτεραιότητα σε μεγάλα, σύνθετα μοτίβα κίνησης για να ανεβάσουν τον καρδιακό σου ρυθμό και να δουλέψουν ταυτόχρονα ένα ευρύ φάσμα μυών. Για να ξεκινήσεις, ολοκλήρωσε και τις έξι ασκήσεις με τη σειρά με 30 δευτερόλεπτα άσκησης και 30 διάλειμμα. Δώσε στον εαυτό σου ένα δίλεπτο διάλειμμα μεταξύ των γύρων και κάνε δύο γύρους για αρχή, όσο περνάει ο καιρός μπορείς να ολοκληρώνεις έως και οκτώ γύρους.

Τρέξιμο

Παραμένοντας στα ρηχά, όπου θα νιώθεις και το σώμα σου πιο βαρύ, τρέξε προς τα βαθιά, όπου θα έχεις να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερη αντίσταση. Γείρε προς τα εμπρός από τους αστραγάλους και κούνησε τα χέρια σου και τα πόδια σου, ακριβώς όπως θα έκανες αν έτρεχες. Μπορείς να αυξήσεις την αντίσταση κρατώντας ένα αντικείμενο με βάρος στο ύψος του στήθους ή μπορείς να κάνεις την κίνηση προς τα εμπρός πιο δύσκολη κρατώντας μια σανίδα μπροστά σου με τα χέρια σου πλήρως τεντωμένα.

Squat Jumps

Πήγαινε στο κατάλληλο βάθος όπου δεν βυθίζεται το κεφάλι σου στο νερό όταν κάνεις κάθισμα. Άνοιξε τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων σου και κάνε ένα κάθισμα, όταν ανέβεις πήδηξε και μετά επανέλαβε την κίνηση. Αν θέλεις να κάνεις την άσκηση ακόμη πιο δύσκολη, κινήσου πιο γρήγορα, για μεγαλύτερη αντίσταση.

Κολύμπησε πλάγια

Στάσου στα ρηχά και κολύμπησε πλάγια. Επικεντρώσου στο να κρατάς τον κορμό σου ενεργοποιημένο και τα δάχτυλα των ποδιών σου να δείχνουν προς τα εμπρός.

Για να αυξήσεις την καύση, κράτα τα χέρια σου στο πλάι ή φόρεσε μια μίνι ζώνη αντίστασης, γύρω από τα πόδια σου.

Jumping Jacks

Στάσου στην πισίνα με το κεφάλι πάνω από το νερό, σε βάθος που να νιώθεις άνετα. Τα πόδια σου να είναι ενωμένα και να πατούν στο πάτο της πισίνας και τα χέρια σου στα πλάγια, κολλητά στο σώμα σου. Άνοιξε τα πόδια σου προς τα πλάγια ενώ παράλληλα σηκώνεις τα χέρια ίσια στα πλάγια και επανέλαβε. Αν αποσπάται η προσοχή σου από το νερό που πετάγεται, σήκωσε τα χέρια σου μόνο μέχρι το ύψος του νερού.

Ο απλούστερος τρόπος για να αυξήσεις την ένταση της άσκησης είναι να αυξήσεις την ταχύτητα.

Πηγή: vita.gr