Αν έχετε ελεύθερο χρόνο και ακολουθείτε τα πάθη και όσα σας ευχαριστούν, κάνετε πολύ καλά. Αν πάλι δεν έχετε, καλό είναι να βρείτε για να τον αφιερώσετε σε όσα σας ηρεμούν, σας εξελίσσουν και σας βοηθούν να εκτονώνετε ένταση και αρνητικά συναισθήματα. Τα χόμπι μπορεί να είναι τόσα πολλά όσες και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου.

Για κάποιον μπορεί να είναι τα επιτραπέζια και το πλέξιμο ενώ για κάποιον άλλο το μαγείρεμα, ο χορός, η κηπουρική, η πεζοπορία κ.ο.κ. Σκεφτείτε τι θα σας άρεσε να κάνετε αν είχατε λίγο χρόνο και κυνηγήστε το. Τα χόμπι κάνουν καλό στην υγεία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα χόμπι αποτελούν ανταμοιβή για τον εγκέφαλο

Πιο συγκεκριμένα, δίνουν σήμα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, ο οποίος εκκρίνει χημικές ουσίες χαράς και ευχαρίστησης. Παράλληλα, όταν έχετε την ευκαιρία να επιδοθείτε στο αγαπημένο σας, το στρες μειώνεται, εκτονώνεστε και περνάτε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας ή και με άλλους, μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότερες από 40 ώρες στη δουλειά την εβδομάδα είχαν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Από την άλλη, όταν στην εξίσωση υπήρχαν χόμπι, οι δυσμενείς επιπτώσεις μειώθηκαν.

Ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας και αυτόματα επενδύετε στον εαυτό σας αλλά και τη μακροζωία σας. Μια μετα-ανάλυση του 2023 αναφέρει ότι μεταξύ 93.000 ηλικιωμένων ενηλίκων, οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν χόμπι εμφάνισαν καλύτερη υγεία, ευτυχία και αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή, σε αντίθεση με εκείνους που δεν είχαν χόμπι και βρίσκονταν στα όρια της κατάθλιψης.

Τα οφέλη τους για το σώμα και την ψυχή

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται αναψυχή. Στην περίπτωση που η αναψυχή συνδυάζεται και με χόμπι, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Τα χόμπι που εμπλέκουν το σώμα, είναι επόμενο να το διατηρούν δυνατό, σε κίνηση και σε φόρμα. Από την άλλη, τα χόμπι που συνδέονται με την τέχνη και τη δημιουργικότητα βελτιώνουν την ψυχική υγεία και ηρεμούν το μυαλό.

Σε μια έρευνα του 2021 οι συγγραφείς ανακάλυψαν περισσότερους από 600 τρόπους που τα χόμπι επηρεάζουν θετικά την ψυχική και σωματική υγεία. Ειδικότερα, ανάλογα με τη δραστηριότητα αναψυχής, μπορείτε να απολαύσετε ψυχολογικά οφέλη, κοινωνικά οφέλη, θετικές επιδράσεις στη συμπεριφορά, τη διάθεση και τις δεξιότητές σας. Στην περίπτωση της σωματικής άσκησης, τα χόμπι προσφέρουν βελτίωση της σωματικής απόδοσης και της ανοσοποιητικής λειτουργίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον πόνο. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, στα κοινωνικά οφέλη συγκαταλέγεται η εξάλειψη της μοναξιάς.

Οι διακοπές αποτελούν εύφορο έδαφος για να ξεκινήσετε κάτι που σας ευχαριστεί και σας αρέσει. Να θυμάστε ότι τα χόμπι δεν χρειάζεται να είναι πάντα ωφέλιμα. Η κοινωνία μας έχει πείσει ότι πρέπει συνεχώς να είμαστε παραγωγικοί ή αποδοτικοί. Σημασία, όμως, στο τέλος της ημέρας έχει να κερδίζουμε την ευχαρίστηση και την απόλαυση μέσα από αυτά, ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είμαστε.

Πηγή: vita.gr