Από τη στιγμή που υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην επιτροπή της Βουλής, θα έπρεπε ήδη να έχει καλέσει τους εισαγγελείς και να προσκομίσει τη δικογραφία, τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η οποία ζητά εκτάκτως τα αιτήματα που κατέθεσαν πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Άρειο Πάγο.0

Η κ. Τζάκρη επιχειρηματολόγησε υπέρ των αιτημάτων της αντιπολίτευσης και αρνήθηκε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα όπως υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης και επεσήμανε ότι το σοβαρό θέμα των υποκλοπών μέχρι και των συνομιλιών του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να διερευνηθεί και να δοθούν απαντήσεις.

«Κάθε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος»

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/5 των μελών της Επιτροπής για την κλήση σε ακρόαση της Εισαγγελέως του ΑΠ κ. Αδειλίνη και του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση θα πρέπει κ. Πρόεδρε να καλέσετε άμεσα αυτούς τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και να διαβιβάσετε στην Επιτροπή μας την σχετική δικογραφία. Κάθε άλλος ισχυρισμός ότι η Επιτροπή μας δεν έχει αρμοδιότητα να καλέσει τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς είναι αβάσιμος», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να ασχοληθεί:

-Πρώτον με ζητήματα που αφορούν την δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ
-Δεύτερον αντικείμενό της αποτελεί «η έρευνα και η αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για την μελέτη και επεξεργασία προτάσεων που συμβάλουν στην διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας.

Τους δύο εισαγγελείς καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά»

«Είναι προφανές ότι η ενημέρωση για το περιεχόμενο του Πορίσματος του Αντιεισαγγελέα κ. Ζήση και της σχετικής εισαγγελικής διάταξης της κ. Αδειλίνη επειδή αναφέρονται στο μείζον θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών επικοινωνιών ανωτάτων θεσμικών παραγόντων της χώρας.

Μεταξύ αυτών και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, εμπίπτει στο πεδίο εξέτασης της Επιτροπής μας ως θέμα που αφορά την διαφάνεια και την λειτουργία της πολιτικής και εν γένει της δημόσιας ζωής της χώρας», τόνισε.

Πρόσθεσε «Άλλωστε αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Θυμίζω ότι το 2017 η Εισαγγελέας Εφετών η κ. Τσατάνη εκλήθη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που ψήφισε και το κόμμα της ΝΔ και η άρνηση της κ. Εισαγγελέως τότε να μεταβεί στην Βουλή είχε προκαλέσει διακομματική οργή».

«Δεν προσκρούει στη αρχή διάκρισης των εξουσιών»

«Η κλήση σε ακρόαση των ανωτέρω Εισαγγελικών λειτουργών, δεν προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού, αφενός μεν αφορά στην διαφάνεια της δικαστικής λειτουργίας και την κατά τα ανωτέρω γενική αρμοδιότητα της Βουλής να επιβλέπει όλους τους θεσμούς του κράτους», επεσήμανε.

Πρόσθεσε «αλλά κι αφετέρου, δεν κατατείνει στην ανατροπή ή αλλοίωση της δικαστικής κρίσης ή της παρέμβασης σε αυτήν, δεδομένου ότι ούτε εκκρεμής δικαστική διαδικασία υφίσταται, αλλά ούτε και τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, υπάρχει».

«Πρέπει να καλέσετε άμεσα αυτούς τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς»

Προσθεσε ότι ο ελληνικός λαός και εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποί του έχουμε δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ να λάβουμε γνώση του περιεχομένου των ανωτέρω δύο εισαγγελικών εγγράφων και των σχετικών εγγράφων της δικογραφίας.

Τονίζουμε ότι η μυστικότητα της προδικασίας αφορά την διεξαγωγής αυτής και δεν ισχύει μετά το πέρας της σχετικής εισαγγελικής έρευνας. Αντιθέτως η μελέτη των σχετικών νομικών επιχειρημάτων του πορίσματος του κ. Ζήση και της σχετικής διάταξης της κ. Αδειλίνη είναι απολύτως αναγκαία για την ενημέρωσή μας και για την αξιολόγηση των στοιχείων που παρατίθενται σε αυτές.

«Με δεδομένο ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη καταδικάσει την χώρα μας μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των υποκλοπών, το νέο γεγονός ότι υπάρχει μια εισαγγελική κρίση, η οποία όμως δεν δίνεται στην δημοσιότητα προκαλεί μία πρόσθετη σοβαρή παραβίαση του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας. Ως εκ τούτου κ. Πρόεδρε πρέπει να καλέσετε άμεσα αυτούς τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και να διαβιβάσετε στην Επιτροπή μας την σχετική δικογραφία», κατέληξε η κ.Τζάκρη.