Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η ανησυχία της Αθήνας και ο ρόλος της Τουρκίας
Η Μέση Ανατολή απειλείται με αποσταθεροποίηση και μία νέα ανθρωπιστική κρίση
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και στην Αθήνα η σοβαρή κλιμάκωση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ένας πόλεμος που διαχέεται και να απειλεί την ευρύτερη περιοχή όλο και περισσότερο.
Ένας κύκλος βίας που επαναλαμβάνεται χωρίς να υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης, αφού σε αυτή την περίοδο, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (ΣΚΑΙ) πρόκειται για μία άλυτη εξίσωση με την κατάσταση να είναι στη δυσκολότερη φάση της από κάθε άλλη φορά μεταπολεμικά.
Ανησυχία για ντόμινο
Στα ζητήματα που ανησυχούν την Αθήνα είναι και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν συνθήκες ντόμινο στην περιοχή, μετά και τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και το θάνατο του ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. Στόχος όπως επισημαίνεται από αναλυτές και διπλωμάτες είναι να υπάρξει αποτροπή μίας επέκτασης του πολέμου, καθώς η περιοχή απειλείται άμεσα με αποσταθεροποίηση.
Με το Γεραπετρίτη να θέτει το ερώτημα «κατά πόσον οι τρεις συνιστώσες Χεζμπολάχ, Χούθι και Χαμάς θα συντονιστούν σε χτυπήματα, τα οποία θα είναι είτε εντός είτε εκτός Ισραήλ». Σε σχέση με την Ελλάδα οι ανησυχίες πέραν των προβλημάτων για την ειρήνη στην περιοχή, μπαίνει και αυτό μίας διαρκώς κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία στη Γάζα και όχι μόνο βαθαίνει διαρκώς.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα περιμένει ότι θα υπάρξει αύξηση μεταναστευτικών ροών, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα ενδεχόμενων συνεπειών της κρίσης και στην εφοδιαστική αλυσίδα με ότι σημαίνει αυτό για την άνοδο των τιμών και τον πληθωρισμό.
Στους στόχους της Αθήνας είναι να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές που έχουν ρόλο στην περιοχή. Τόσο με το Ισραήλ όσο και τις χώρες του Αραβικού κόσμου.
Η Τουρκία
Την ίδια στιγμή μετά και τη δολοφονία Χανίγια η Τουρκία συνεχίζει να διεκδικεί δυναμικά ρόλο στο Παλαιστινιακό. Η Άγκυρα χαρακτήρισε «ειδεχθή δολοφονία» το θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ενώ όπως ανακοινώθηκε στα μέσα Αυγούστου θα επισκεφθεί την Τουρκία ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς θα βρεθεί στην τουρκική βουλή προκειμένου να εκφωνήσει ομιλία, με την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει για μία ακόμα φορά τη διάθεση της να εμφανιστεί προστάτης των παλαιστινίων έναντι του Ισραήλ.
Το «παρών» της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή επαναβεβαιώνει την πάγια επιδίωξη της να αναδειχθεί κατοχυρώσει θέση αποφασιστικής δύναμης στο χάρτη, όντας ήδη ρυθμιστής εξελίξεις στην περιοχή, λόγω θέσης και μεγέθους.
Με τον Ερντογάν να αναδεικνύει στη ρητορική του την υπεράσπιση του Ισλάμ, ένα στοιχείο που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στις δηλώσεις του περί εξωτερικής πολιτικής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις