Υποκλοπές: Δεν υποχωρεί η αντιπολίτευση – «Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης
Κηλίδα στη Δημοκρατία χαρακτηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις υποκλοπές και κάνουν λόγο για συγκάλυψη, εξαπολύοντας ευθείες βολές τόσο κατά της κυβέρνησης όσο κατά της Δικαιοσύνης
Οι 14 ψήφοι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με τις οποίες απορρίφθηκε το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν η εισαγγελέας και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και να διαβιβαστεί το σχετικό πόρισμα για τις υποκλοπές στη Βουλή, δεν στάθηκαν αρκετές για να κάμψουν το ηθικό και την απόφαση των πέντε κομμάτων να μην σταματήσουν τις προσπάθειες για να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο και να δοθούν οι απαιτούμενες απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει και η κοινή γνώμη.
Γιατί πώς θα μπορούσε να μην υπάρχουν ερωτήματα, όταν η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για αντισυνταγματικό αίτημα και η ανώτατη δικαιοσύνη στέλνει την υπόθεση που αφορά στην ΕΥΠ στο αρχείο, την ώρα που είναι δεδομένο ότι παρακολουθούνταν σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι, με «νόμιμες επισυνδέσεις».
Εν ολίγοις, όλοι αυτοί «αποτελούσαν ‘εθνικό κίνδυνο’ για τη χώρα;», ρωτούν τα κόμματα και η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ουδεμία απάντηση από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Δικαιοσύνη που, όπως τονίζει και η ΕΣΗΕΑ, «όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την άρνηση διεξαγωγής συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων, που υποδείχθηκαν από τα θύματα των υποκλοπών, υποβάθμισε τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα».
Φάμελλος: Στίγμα στη δημοκρατία η απουσία απαντήσεων από το πόρισμα
«Το μεγάλο ζήτημα των υποκλοπών, που ταλανίζει τη χώρα και έχει στιγματίσει την ελληνική δημοκρατία, ξεκινάει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Όταν ως πρωθυπουργός ανέλαβε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, άλλαξε το νόμο για τα προσόντα του διοικητή, για να προωθήσει και να διορίσει τον κ. Κοντολέοντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Και υπενθύμισε πως «δεν έχουν απαντηθεί αυτά τα μεγάλα ερωτήματα που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την αρχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το 2019».
Ψηλά στην ατζέντα σκοπεύουν να κρατήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας στο Μαξίμου πως «τίποτα δεν τελείωσε»
«Η τελευταία πράξη της συγκάλυψης, ήταν η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Αδειλίνη. Διότι με αυτή την ανακοίνωση κλείνει από την πλευρά του Αρείου Πάγου ένας φάκελος διερεύνησης, χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις! Θα έπρεπε όλα αυτά να απαντηθούν με επιλογή της δικαιοσύνης. Δεν το έκανε. Και τώρα αρχίζει ένας φαύλος κύκλος: Φταίει η πολιτική που καλεί την κ. Αδειλίνη στη Βουλή ή φταίει το πόρισμα που άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα;», σημείωσε, για να υπογραμμίσει πως «δεν μπορεί να καλείται να απολογηθεί η αντιπολίτευση, επειδή χρησιμοποιεί τον κανονισμό της Βουλής για να λύσει ένα μείζον ζήτημα. Αυτοί που πρέπει να ερωτηθούν πρώτα απ’ όλα είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα των υποκλοπών στην Ελλάδα».
Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης φοβάται την αλήθεια, θέλει να επιβάλει το σκοτάδι
«Ζούμε μία περίοδο όπου στον βωμό της συγκάλυψης, υπάρχει συστηματική υποβάθμιση της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου. Γιατί πολύ απλά ο κ. Μητσοτάκης φοβάται. Φοβάται την αλήθεια, φοβάται το φως και θέλει να επιβάλει το σκοτάδι. Γι’ αυτό θα συνεχίσω τον αγώνα μου. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις υποκλοπές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες, συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια Μεταπολίτευσης και τόνισε πως «έχουμε χρέος να σεβαστούμε τους αγώνες χιλιάδων ανθρώπων για δημοκρατία και προς τις επόμενες γενιές, η χώρα μας να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και κανείς, όσο ισχυρός και αν είναι, να μην μπορεί να στήσει ένα παρακράτος, αλλά όλοι να είναι ίσοι απέναντι στη δικαιοσύνη».
«Για αυτό, λοιπόν, συνεχίζω τον αγώνα μου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας (σ.σ. αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε ότι ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, η οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε), αλλά και για την απόφαση του Αρείου Πάγου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΚΚΕ: Η υπόθεση δεν έκλεισε – Το πόρισμα θα ζητήσει ο Κουτσούμπας
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, διαμηνύοντας στο Μέγαρο Μαξίμου πως η υπόθεση δεν έκλεισε.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περισσός, «η εσπευσμένη προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, κρυπτόμενη πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα που επικαλέστηκε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ‘κλείσιμο’ της υπόθεσης».
Γι’ αυτό το λόγο, το ΚΚΕ προτίθεται, μέσω του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρη Κουτσούμπα, να ζητήσει το πόρισμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, καθώς και τη διαβίβασή τους στη Βουλή «χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Παράλληλα, σημείωσε με νόημα πως «επιφυλάσσεται, επίσης, για περαιτέρω ενέργειες που θα συμβάλουν στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και στην ανάδειξη των ορίων και δεσμεύσεων της ‘ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας’».
Χαρίτσης: Τα καθεστώτα πέφτουν και τα παρακράτη ξηλώνονται
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης των παρακολουθούμενων υπουργών, η πλειοψηφία της συγκάλυψης, απέρριψε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η κυρία Αδειλίνη και ο κύριος Ζήσης, αλλά και να έρθει σε γνώση της εθνικής αντιπροσωπείας το πόρισμα του Αρείου Πάγου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση, που έχει ευτελίσει κάθε έννοια δημοκρατίας και θεσμικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», σχολίασε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως «αν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έκλεισε, κάνει λάθος».
Ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», με την οποία είχε επικοινωνία την Παρασκευή (2/8).
«Της εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και για το ενδεχόμενο να μην οδηγηθεί σε πλήρη διερεύνηση αυτή η πολύκροτη υπόθεση», σημείωσε, προσθέτοντας πως αναμένει από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης «να επιδείξουν τη δέουσα ωριμότητα και να στηρίξουν το αίτημα αυτό».
«Οι ώρες είναι κρίσιμες για την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα. Απαιτείται προοδευτικό μέτωπο τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας θυμούνται οι ωτακουστές του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα καθεστώτα πέφτουν και τα παρακράτη ξηλώνονται», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.
Υψηλοί τόνοι και αναπάντητα ερωτήματα στην Επιτροπή
Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρη στην επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία, με 14 ψήφους κατά από τη Νέα Δημοκρατία και 13 υπέρ από την αντιπολίτευση, απέρριψε τα αιτήματα των κομμάτων να κληθούν η εισαγγελέας και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και να διαβιβαστεί το σχετικό πόρισμα για τις υποκλοπές στη Βουλή.
Πλεύρης: Αντισυνταγματικά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης
Για λάθη που δεν θα έκανε ούτε πρωτοετής φοιτητής Νομικής κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Θάνος Πλεύρης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τα αιτήματα που υπέβαλαν, σημειώνοντας ότι «είναι αντισυνταγματικά».
Υποστήριξε πως η αντιπολίτευση ζητά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να αντικαταστήσει τη Δικαιοσύνη, ενώ δήλωσε πως δεν γίνεται να κληθούν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου στη Βουλή να καταθέσουν για υπόθεση που έχουν διερευνήσει.
Για τη μεν πρόσκληση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου υποστήριξε ότι παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών, ενώ για την αποστολή πορίσματος και δικογραφίας στη Βουλή είπε ότι παραβιάζει των Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επειδή είναι σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία.
Τζάκρη: Εφόσον υπάρχει πλειοψηφία, δεν υπάρχει κανένα κώλυμα
«Από τη στιγμή που υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή της Βουλής, θα έπρεπε αυτή ήδη να έχει καλέσει τους εισαγγελείς και να προσκομίσει τη δικογραφία», τόνισε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη επιχειρηματολόγησε υπέρ των αιτημάτων της αντιπολίτευσης και αρνήθηκε ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα, όπως υποστήριξε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ υπογράμμισε πως το σοβαρό θέμα των υποκλοπών μέχρι και των συνομιλιών του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να διερευνηθεί και να δοθούν απαντήσεις.
Δουδωνής: Από τη στιγμή που η εισαγγελέας εκδίδει δελτίο Τύπου…
«Παρακολουθούμενοι υπουργοί υπερασπίζουν τις παρακολουθήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Δουδωνής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό διερευνούμε, το κίνητρο αυτό ψάχνουμε», πρόσθεσε.
«Από τη στιγμή που η κ. Αδειλίνη εκδίδει δελτίο Τύπου, υποχρεούται να έρθει να πει τουλάχιστον αυτά που είπε στο δελτίο Τύπου και να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μετά την απόρριψη του αιτήματος από την Επιτροπή
Καραθανασόπουλος: Οι δικαστές δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο;
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το δελτίο Τύπου της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έθεσε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ.
«Άραγε είναι συνήθης πρακτική η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκδίδει δελτία Τύπου και μάλιστα με τέτοια βεβαιότητα; Οι ιδιώτες που κατηγορούνται στο πόρισμα για ποιον παρακολουθούσαν; Για λογαριασμό τους; Δεν πρέπει να απαντήσουν για αυτά;», υπογράμμισε.
Μάλιστα, μίλησε για τον «μύθο του κράτους δικαίου» και τον «μύθο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», σημειώνοντας πως «με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου επιχειρείται να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Αναγνωστοπούλου: Καραμπινάτη συγκάλυψη
«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της εισαγγελέως, στο μυαλό μου ήρθε ένα άλλο πόρισμα. Αυτό για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», είπε χαρακτηριστικά η Σία Αναγνωστοπούλου εκ μέρους της Νέας Αριστεράς.
«Η διατύπωση ότι ‘Αναντίλεκτα δεν υπάρχει ανάμειξη οποιουδήποτε κυβερνητικού αξιωματούχου’ είναι πρωτοφανής! Τότε γιατί ο πρωθυπουργός στη Βουλή είπε για ‘ρυπαρά δίκτυα’, γιατί έγιναν παραιτήσεις;», τόνισε η βουλευτής και κάλεσε την συμπολίτευση «να μη συναινέσει σε αυτή τη καραμπινάτη συγκάλυψη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοιο θανάσιμο πλήγμα στη Δημοκρατία».
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού
- Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο
- 2024: Η χρονιά που το πολιτικό τοπίο μετατοπίστηκε δεξιά και ακροδεξιά
- Θεσσαλονίκη: Αγιοβασίληδες έκαναν αναρρίχηση και μοίρασαν δώρα σε μικρούς ασθενείς του ΑΧΕΠΑ