Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τι απαντά η ΔΟΕ μετά τη διαμάχη που ξέσπασε για τη συμμετοχή της Ιμανί Κελίφ
Η Ιμανί Κελίφ αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο των 66 κιλών της πυγμαχίας και προκρίθηκε μόλις στα 46 δευτερόλεπτα καθώς η αντίπαλός της η Ιταλίδα Άτζελα Καρίνι, εγκατέλειψε τον αγώνα τραυματισμένη στη μύτη.
- «Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό οι Ρώσοι» - Νέα «τρομακτικά» στοιχεία για τον Ορέσνικ
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
«Θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ)» έπεσαν οι δύο αθλήτριες της πυγμαχίας που αποκλείστηκαν για ιατρικούς λόγους από διεθνείς αγώνες, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Ο λόγος για την Αλγερινή Ιμανί Κελίφ και τη Λιν Γιου-Τινγκ. Αμφότερες συμμετέχουν στους αγώνες, όμως πέρσι η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας τις τις είχε αποκλείσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (μάλιστα από τη Γιού Τίνγκ που είχε προλάβει να αγωνιστεί της αφαίρεσε το χάλκινο μετάλλιο) υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν περάσει τα τέστ που προσδιόριζαν το φύλο τους, με τον Ρώσο πρόεδρο της Ομοσπονδίας να δηλώνει ότι είχαν χρωμοσώματα XY, χωρίς να προσφέρει τεκμήρια.
Η Ιμανί Κελίφ, που αγωνίζεται χρόνια στις διεθνείς γυναικείες διοργανώσεις και είναι η εθνική πρέσβης της Αλγερίας στην UNESCO, αγωνίστηκε στον πρώτο γύρο των 66 κιλών της πυγμαχίας και προκρίθηκε μόλις στα 46 δευτερόλεπτα καθώς η αντίπαλός της η Ιταλίδα Άτζελα Καρίνι, εγκατέλειψε τον αγώνα τραυματισμένη στη μύτη.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ
Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις.
Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους.
Αυτοί οι κανόνες εφαρμόστηκαν και κατά τη διάρκεια της προκριματικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των τουρνουά πυγμαχίας των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023, των Ασιατικών Αγώνων, των Παναμερικανικών Αγώνων και των Αγώνων Ειρηνικού, του ad hoc προκριματικού τουρνουά της Αφρικής του 2023 στο Ντακάρ (SEN) και των δύο παγκόσμιων προκριματικών τουρνουά που διεξήχθησαν στο Μπούστο Αρσίζιο (ITA) και στην Μπανγκόκ (THA) το 2024, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 1.471 διαφορετικοί πυγμάχοι από 172 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ), η Ομάδα Προσφύγων Πυγμαχίας και μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές και περιελάμβαναν πάνω από 2.000 προκριματικούς αγώνες.
Η PBU χρησιμοποίησε τους κανόνες πυγμαχίας του Τόκιο 2020 ως βάση για να αναπτύξει τους κανονισμούς της για το Παρίσι 2024. Αυτό έγινε για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στην προετοιμασία των αθλητών και να εξασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κανόνες του Τόκιο 2020 βασίστηκαν στους κανόνες μετά το Ρίο 2016, οι οποίοι ίσχυαν πριν από την αναστολή στην οποία τέθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας από τη ΔΟΕ το 2019 και την επακόλουθη ανάκληση της αναγνώρισής της το 2023.
Έχουμε δει σε δημοσιεύματα με παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA.
Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή ελήφθη αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει «να καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου».
Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη , τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα .
Η σημερινή επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτή την αυθαίρετη απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς καμιά σωστή διαδικασία – ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω αθλήτριες αγωνίζονταν σε αγώνες υψηλού επιπέδου για πολλά χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις