Έρευνα για ρητορική και εγκλήματα μίσους διέταξε η εισαγγελία του Παρισιού έπειτα από καταγγελία του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών για απειλές κατά της ζωής του και άλλες επιθέσεις στο Διαδίκτυο.

Πρόσωπο της επικαιρότητας λόγω της αμφιλεγόμενης σκηνής του υποτιθέμενου «Μυστικού Δείπνου» στην τελετή, ο Τομά Ζολί κατέθεσε μήνυση την Πέμπτη για «δημόσιες προσβολές» και «δυσφήμιση».

Ο Ζολί κατήγγειλε ότι έχει γίνει «στόχος απειλητικών μηνυμάτων και προσβολών […] που επικρίνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό του και τις υποτιθέμενες ισραηλινές ρίζες του» αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Την έρευνα ανέλαβε το Κεντρικό Γραφείο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλημάτων Μίσους.

Η επίμαχη σκηνή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών, η οποία προκάλεσε την οργή της Καθολικής Εκκλησίας, ακροδεξιών πολιτικών και της θρησκευόμενης Δεξιάς στις ΗΠΑ –συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ -περιλάμβανε drag queens, ένα τρανς μοντέλο και έναν γυμνό τραγουδιστή στον ρόλο του Διονύσου.

Οι οργανωτές των Αγώνων ζήτησαν αργότερα συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής θρησκευτικών ομάδων.

Ο ίδιος ο Ζολί διευκρίνισε ότι δεν εμπνεύστηκε τη σκηνή από τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι αλλά ήθελε να παρουσιάσει μια παγανιστική γιορτή με έμπνευση τους θεούς του Ολύμπου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής απολαμβάνει την «αμέριστη στήριξη» της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό. «Ο Ζολί κράτησε τις αξίες μας ψηλά» δήλωσε η δήμαρχος την Παρασκευή. «Ήταν περηφάνεια και τιμή για το Παρίσι να μπορεί να στηριχθεί στο ταλέντο του για να μεγεθύνει την πόλη μας και να πει ποιοι είμαστε.

«Το Παρίσι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των καλλιτεχνών και των δημιουργών και, επομένως, στο πλευρό της ελευθερίας» πρόσθεσε.

Ο Ζολί δεν είναι ο πρώτος που καταθέτει μήνυση για απειλές.

Είχε προηγηθεί η γαλλίδα DJ Barbara Butch, υπέρμαχος της κοινότητας ΛΟΑΚΤΙ+ και πρωταγωνίστρια της επίμαχης σκηνής, η οποία κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές θανάτου και βιασμού και έχει γίνει στόχος «αντισημιτικών, ομοφοβικών, σεξιστικών και χυδαίων προσβολών»