Αυστηρά μέτρα για την προφύλαξη του Ισμαήλ Χανίγια είχε λάβει η Τουρκία κατά την διάρκεια των επισκέψεων του πολιτικού ηγέτη στην χώρα. Ο λόγος ήταν ότι ο εκλιπών ηγέτης της Χαμάς ήταν ο νούμερο ένας στόχος του Ισράηλ, καθώς γνώριζε πολύ καλά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή των ομήρων στη Γάζα.  

Πέραν των μέτρων προφύλαξης, ο ηγέτης της ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, επικοινώνησε με τον διευθυντή της Shinbet, όταν έφτασαν στα αυτιά του απειλές της υπηρεσίας ότι θα εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς. Μάλιστα, του είπε «Αν το κάνεις, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες.»

Εγείρονται ερωτήματα για την δολοφονία Χανίγια

Πέραν τούτων, στη Τουρκία εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη δολοφονία Χανίγια, επισημαίνοντας την αδυναμία του Ιράν να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Παλαιστίνιου ηγέτη. Η δολοφονία αυτή δείχνει ότι το Ισραήλ έχει διεισδύσει στην καρδιά του Ιράν και δείχνει την αδυναμία της Τεχεράνης να προστατεύσεις τις σημαντικές προσωπικότητες.

Ακόμη, την ίδια ώρα κυκλοφορει η φήμη ότι η ανάμειξη της Αμερικής στις δολοφονίες και ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για αυτές τις ενέργειες όσο ο Νετανιάχου ήταν στην Ουάσιγκτον.

Κατηγορούν το Ιράν για προδοσία

Η Τουρκία πιστεύει ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς υποστήριξη από το εσωτερικό του Ιράν. Οι μυστικές υπηρεσίες το τεκμηριώνουν αυτό λέγοντας πως η δολοφονία σε ένα από τα πιο καλά φρουρούμενα σπίτια στην Τεχαράνη δείχνει προδοσία από το εσωτερικό.

Στόχος της Άγκυρας είναι γιατι θέλει πιο ενεργό ρόλο προστάτη της Χαμάς, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού το Ιράν και το Κατάρ. Στο μεταξύ, πορείες σε όλη την Τουρκία προγραμματίζονται στις 3 Αυγούστου για τον Ισμαήλ Χανίγια.