Μία οικογένεια Ρώσων πρακτόρων, που μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μόσχα στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ήταν τόσο κρυφοί πράκτορες ώστε τα παιδιά τους ανακάλυψαν… ότι ήταν Ρώσοι μόνο μετά την απογείωση του αεροπλάνου, όπως δήλωσε σήμερα (2/8) το Κρεμλίνο.

«Πριν από αυτό, δεν ήξεραν ότι ήταν Ρώσοι και ότι είχαν κάποια σχέση με τη χώρα μας», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Και πιθανότατα είδατε όταν τα παιδιά κατέβηκαν από τις σκάλες του αεροπλάνου πως δεν μιλάνε ρωσικά και πως ο Πούτιν τα υποδέχθηκε μιλώντας στα ισπανικά. Είπε ‘buenas noches’», προσέθεσε.

Στην αγκαλιά του Πούτιν ο Κράσικοφ

Δίνοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με την ανταλλαγή και τους απελευθερωθέντες, ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο Βαντίμ Κράσικοφ, ένας εκτελεστής που απελευθερώθηκε από τη Γερμανία, ήταν υπάλληλος της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB και είχε υπηρετήσει στην Alpha, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων της FSB.

Καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο για τη δολοφονία ενός Τσετσένου πρώην μαχητή σε πάρκο του Βερολίνου το 2019. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον αγκάλιασε αφού κατέβηκε από αεροπλάνο στη Μόσχα χθες (1/8) βράδυ.

«Οι άνθρωποί μας είναι στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Και για τον καθένα από αυτούς, δεν πειράζει να παραδοθεί ένα μάτσο αποβράσματα ξένοι πράκτορες»

Ο Κράσικοφ, που φορούσε κασκέτο του μπέιζμπολ και το πάνω μέρος αθλητικής φόρμας, ήταν ο πρώτος από εκείνους που επέστρεψαν που αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο και συνάντησε τον Πούτιν, κάτι που δείχνει τη σημασία που έχει για τη Μόσχα, η οποία περηφανεύεται πως έφερε πίσω πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που συνελήφθησαν στο εξωτερικό.

Τα παιδιά τους αγνοούσαν πως ήταν Ρώσοι

Μεταξύ εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν οι λεγόμενοι «παράνομοι» πράκτορες εν υπνώσει (πράκτορες που τοποθετούνται σε μία χώρα ή οργανισμό όχι για να αναλάβουν μια άμεση αποστολή) – οι Ντούλτσεβ, ένα ανδρόγυνο που είχε καταδικαστεί από δικαστήριο στη Σλοβενία, ότι παρίσταναν τους Αργεντινούς προκειμένου να διενεργήσουν κατασκοπεία, και οι οποίοι επέστρεψαν αεροπορικώς στη Ρωσία μαζί με τα δύο παιδιά τους.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως ενόσω το ζευγάρι κρατείτο στη φυλακή είχαμ περιορισμένη πρόσβαση στα παιδιά τους και φοβούνταν ότι θα έχαναν τα γονικά δικαιώματά τους.

«Τα παιδιά ρώτησαν τους γονείς τους χθες ποιος ήταν εκείνος που θα τους συναντούσε (στη Μόσχα). Δεν ήξεραν καν ποιος ήταν ο Πούτιν! Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται οι ‘παράνομοι’. Κάνουν τέτοιες θυσίες από αφοσίωση στην εργασία τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι υπηρεσίες της ρωσικής κυβέρνησης εργάζονται για την απελευθέρωση και άλλων Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η ανταλλαγή ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην FSB και την κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), σημείωσε.

Η απόφαση του Πούτιν να τους συναντήσει στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου ήταν «φόρος τιμής στους ανθρώπους που υπηρετούν τη χώρα τους και οι οποίοι, έπειτα από πολύ δύσκολες δίκες, και χάρη στη σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων, μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα», προσέθεσε.

Άλλο η ανταλλαγή, άλλο η Ουκρανία, λέει το Κρεμλίνο

Η ανταλλαγή περιελάμβανε 24 κρατούμενους, 16 που μεταφέρθηκαν από τη Ρωσία στη Δύση και οκτώ που κρατούνταν στη Δύση και επέστρεψαν στη Ρωσία. Αν και η Μόσχα απελευθέρωσε περισσότερους κρατούμενους από όσους παρέλαβε, οι ρωσικές αρχές περιγράφουν την ανταλλαγή ως νίκη και το νέο φαίνεται να γίνεται ευνοϊκά δεκτό στους δρόμους της Μόσχας.

«Δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο η πολιτική, αλλά όπως κι αν το δούμε: οποιαδήποτε ανταλλαγή είναι καταππληκτική, το ότι Ρώσοι σύντροφοί μας επέστρεψαν στην πατρίδα», δήλωσε η Ζούλφια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο κέντρο της πόλης.

Ο Αντρέι Λουγκοβόι, πρώην κατάσκοπος που καταζητείται από τη Βρετανία για τη δολοφονία του αντιφρονούντος Αλεξάντερ Λιτβινένκο με δηλητήριο και που τώρα είναι επικεφαλής της ομάδας ενός υπερεθνικιστικού κόμματος στην Κρατική Δούμα (τη ρωσική κάτω βουλή), είπε στο Telegram: «Οι άνθρωποί μας είναι στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Και για τον καθένα από αυτούς, δεν πειράζει να παραδοθεί ένα μάτσο αποβράσματα ξένοι πράκτορες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ανταλλαγή κρατουμένων είναι μια ένδειξη πως η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη για επίτευξη μιας συμφωνίας συμβιβασμού για την Ουκρανία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις και πως η εργασία σχετικά με μια ενδεχόμενη διπλωματική επίλυση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία γίνεται με «διαφορετικές αρχές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ