Έβαν Γκέρσκοβιτς: Τι ζήτησε στο υποχρεωτικό γραπτό αίτημα για απονομή χάριτος από τον Πούτιν;
O Έβαν Γκέρσκοβιτς ήταν υποχρεωμένος, μαζί με τους άλλους κρατούμενους που θα αποφυλακιζόντουσαν μαζί του, να συμπληρώσει μια φόρμα απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας γραπτώς επιείκεια
Πριν αποφυλακιστεί, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων που έγινε χθες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς ήταν υποχρεωμένος, μαζί με τους άλλους κρατούμενους που θα αποφυλακιζόντουσαν μαζί του, να συμπληρώσει μια φόρμα απευθυνόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας γραπτώς επιείκεια ώστε ο Ρώσος πρόεδρος να μπορεί να υπογράψει τα διατάγματα για να δώσει χάρη στους 13 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής, σύμφωνα με την Wall Street Journal όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος.
Σε αυτή την τυπική διαδικασία, που ήταν ωστόσο προϋπόθεση για τη συμφωνία ανταλλαγής, ο Αμερικανός δημοσιογράφος πρόσθεσε ένα δικό του αίτημα στο έντυπο: Μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη με τον Πούτιν μετά την απελευθέρωσή του.
«Μετά την αποφυλάκισή μου, θα ήταν διατεθειμένος ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη;»
«Η φόρμα στο έντυπο του αιτήματος είχε στο τέλος έναν κενό χώρο, που κάθε κρατούμενος μπορούσε να συμπληρώσει αν το επιθυμούσε, ή απλά να τον αφήσει κενό (…)» Ο ανταποκριτής της WSJ στη Ρωσία συμπλήρωσε το κενό και στην τελευταία γραμμή έγραψε προτείνοντας: «Μετά την αποφυλάκισή μου, θα ήταν διατεθειμένος ο Πούτιν να μου παραχωρήσει μια κατ’ ιδίαν συνέντευξη;» σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Δεν είναι σαφές αν ο Πούτιν απάντησε στο αίτημα ή αν διάβασε την επιστολή.
Το αντικείμενο της αποστολής του Γκέρσκοβιτς
Καθώς ο Gershkovich επιστρέφει τελικά στην πατρίδα του, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το γιατί ακριβώς έγινε στόχος. Η προβολή του εργοδότη του μέσα στις ΗΠΑ και το επίμονο ρεπορτάζ του θα ήταν ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε. Ο νεαρός δημοσιογράφος είχε αρχίσει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του ως ένας από τους λίγους ανταποκριτές που συνέχισαν να εργάζονται στη Ρωσία μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της χώρας στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στον Πούτιν, ο Γκέρσκοβιτς και οι συνάδελφοί του ανέφεραν ότι ο Πούτιν είχε άμεση επαφή με τους διοικητές της πρώτης γραμμής και λάμβανε καθημερινή ενημέρωση για τον πόλεμο στις 7 το πρωί όταν ξυπνούσε. «Τα ρωσικά στρατεύματα έχαναν τη μάχη για το Λίμαν, μια μικρή πόλη στην ανατολική Ουκρανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν έφτασε ένα τηλεφώνημα για τον διοικητή της πρώτης γραμμής, μέσω μιας κρυπτογραφημένης γραμμής από τη Μόσχα», έγραψε ο Gershkovich, μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων της Wall Street Journal. «Ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που τους διέταζε να μην υποχωρήσουν».
- Χούπης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων: Μην λιποτακτήσετε από τα όνειρα σας
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»