Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έθεσε -εκ νέου-  το θέμα της διαμάχης για το φύλο στην πυγμαχία στον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ μετά την αποχώρηση, της Ιταλίδας πυγμάχου Άντζελα Καρίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, 46 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα.

Η Καρίνι αποχώρησε αφού δέχτηκε μια σειρά από συντριπτικά χτυπήματα από την Αλγερινή αντίπαλό της Ιμάνι Κελίφ, η οποία πέρυσι απέτυχε σε ένα τεστ καταλληλότητας φύλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Μελόνι: Δεν ήταν ίσος αγώνας

Η Μελόνι είπε ότι ο αγώνας της Καρίνι εναντίον του Κελίφ δεν ήταν αγώνας μεταξύ ίσων.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Τόμας Μπαχ, εξετάστηκε η περίπτωση της αθλήτριας Ιμάνι Κελίφ και το ζήτημα των κανόνων για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στους αθλητικούς αγώνες», ανέφερε το γραφείο της Μελόνι, προσθέτοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση και η ΔΟΕ θα παραμείνουν σε επαφή για το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα στο μέλλον.

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 2026.

Η Κελίφ και η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ταϊβάν, Λιν Γιου-τινγκ, έλαβαν άδεια να αγωνιστούν στο Παρίσι, αφού η ΔΟΕ αφαίρεσε πέρυσι τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας (IBA) από το καθεστώς του επίσημου οργάνου της πυγμαχίας για θέματα διακυβέρνησης και ανέλαβε τη διοργάνωση πυγμαχίας στο Παρίσι.

«Γεννήθηκε γυναίκα»

Και οι δύο είχαν αποκλειστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 μετά την αποτυχία των κανόνων καταλληλότητας της IBA που εμποδίζουν τους αθλητές με ανδρικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών. Μερικά άτομα με DSDs ανατρέφονται ως γυναίκες, αλλά έχουν φυλετικά χρωμοσώματα XY και επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα στο ανδρικό εύρος.

Η ΔΟΕ είπε ότι η απόφαση της IBA να αποκλείσει τους πυγμάχους πέρυσι ήταν αυθαίρετη: «Η Αλγερινή πυγμάχος γεννήθηκε γυναίκα, εγγράφηκε ως γυναίκα, μεγάλωσε ως γυναίκα και είναι γυναίκα στο διαβατήριό της. Επιστημονικά δεν πρόκειται για έναν άνδρα που πολεμά μια γυναίκα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου.

«Υπάρχει τρομερή κακοποίηση και παραπληροφόρηση που συμβαίνει στο διαδίκτυο, είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τους αθλητές (Κελίφ και Γιου-τινγκ) και το περιβάλλον τους», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις

Ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικείες διοργανώσεις, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσους έχουν περάσει την εφηβεία.

«Αυτό είναι ένα ναρκοπέδιο και όπως με όλα τα ναρκοπέδια θέλουμε μια απλή εξήγηση. Αυτή η εξήγηση δεν υπάρχει», είπε ο Άνταμς.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε συναίνεση, θα χαρούμε να το εφαρμόσουμε», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν και ο πρώην πρόεδρος εξέφρασαν σήμερα (2/8) την υποστήριξή τους στην Λιν.

Ο Παν Μεν-αν, γενικός γραμματέας του προεδρικού γραφείου της Ταϊβάν, είπε στο Facebook ότι υποστήριξε τη Λιν και ότι ήταν λάθος να «υποβάλλεται σε ταπείνωση, προσβολές και λεκτικό εκφοβισμό μόνο και μόνο λόγω της εμφάνισής σου και μιας αμφιλεγόμενης ετυμηγορίας στο παρελθόν.»