Το 57% των Ουκρανών πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη, ενώ το 18% εξ αυτών πιστεύει ότι θα συνεχισθεί για ένα-δύο χρόνια και το 17% θα συνεχισθεί από δύο έως πέντε χρόνια.

Αυτά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου και του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο , γράφει η Ukrainskaya Pravda.

Σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ο αριθμός των Ουκρανών που πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα, μειώθηκε

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά με τυχαία επιλογή κινητών τηλεφώνων και ρωτήθηκαν 2.508 ενήλικες Ουκρανοί. Στον αριθμό αυτό δεν εντάχθηκαν όσοι ζουν στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη, σύμφωνα με την κατάσταση της 23ης Φεβρουαρίου 2022 ( Κριμαία , κατεχόμενα εδάφη των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Οι Ουκρανοί που ζουν σε εδάφη που κατελήφθησαν μετά τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ρωτήθηκαν υπό τον όρο ότι ένοιωθαν ασφαλείς ώστε να είναι σε θέση να απαντήσουν στα ερωτήματα , διευκρινίζουν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την δημοσκόπηση.

Το 14% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει έπειτα από ένα διάστημα 6-12 μηνών, ενώ περίπου ένας στους 13 Ουκρανούς πιστεύει ότι ο πόλεμος θα συνεχισθεί για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Περισσότεροι από 30% δυσκολεύθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.

Αργοσβήνει η ελπίδα για ειρήνη

Σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ο αριθμός των Ουκρανών που πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα, μειώθηκε.

Τον Μάιο του 2024, πολύ λίγοι Ουκρανοί πίστευαν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μετά από 3-6 μήνες ( το 5% σε σύγκριση με το 17% τον Μάιο του 2022 και 22% τον Ιανουάριο του 2023).

Ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέσα σε τρεις μήνες, τον Μάιο του 2024 ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους.

Νωρίτερα σήμερα (2/8), ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χαρκόβου δήλωσε ότι ρωσικό drone έπληξε λεωφορείο στην εν λόγω περιοχή της βορειοανατολικής Ουκρανίας, τραυματίζοντας έξι εργάτες, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ δήλωσε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στην πόλη Ντερχάτσι, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από το Χλίμποκε, έναν από τους συνοριακούς οικισμούς όπου η Ρωσία άνοιξε νέο μέτωπο στον πόλεμο τον Μάιο.

Ο ουκρανικός στρατός ανέκοψε τη ρωσική επίθεση εκεί, μεταφέροντας ενισχύσεις αφού η Ρωσία προχώρησε έως και 10 χιλιόμετρα μέσα στις συνοριακές περιοχές.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.