Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία: «Τουρκικά στρατεύματα θα κατηφορίσουν εάν…»

Πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία: «Τουρκικά στρατεύματα θα κατηφορίσουν εάν…»

Οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλούν ανησυχία σε ειδικούς στο Τελ Αβίβ.

Να πάρουν πολύ σοβαρά τον πρόεδρο της Τουρκίας οι συμπατριώτες του, προειδοποιεί πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, μετά τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του προς το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, πρότεινε την Κυριακή 28 Ιουλίου, ότι η Τουρκία μπορεί να εισέλθει στο Ισραήλ, όπως είχε κάνει στο παρελθόν στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επιδεινώνεται, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και της αυξανόμενης απειλής πολέμου στον Βορρά κατά της Χεζμπολάχ, ο Ερντογάν μπήκε ξανά στο μεσανατολίτικο κάδρο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που επαινούσε την αμυντική βιομηχανία της χώρας του, μίλησε για επέμβαση τους Τουρκίας, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει το είδος της επέμβασης.

Σχολιάζοντας Τρίτη 20 Ιουλίου την πιθανότητα τουρκικής εισβολής στο Ισραήλ και τις δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη, ο πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Τουρκία, Αλόν Λιλ, δεν έκρυψε την ανησυχία του.

«Υποδηλώνει ότι μπορεί να προσπαθήσει να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια για να ενισχύσει τους Παλαιστίνιους στον αγώνα τους, τόσο τη Χαμάς όσο και αυτούς που πολεμούν στη Δυτική Όχθη», είπε ο δρ. Αλόν Λιλ στο ισραηλινός ραδιόφωνο Radio North 104.5FM.

Ο πρώην πρέσβης Αλόν Λιλ.

«Προηγουμένως το επιχείρησε όταν τους έστησε ένα αρχηγείο στην Τουρκία, σκοπεύοντας πιθανώς να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, να κάνει λαθρεμπόριο όπλων και να μεταφέρει χρήματα για να αγοράσει όπλα» προσέθεσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα ήταν απίθανο να στείλει Τούρκους στρατιώτες για να εισβάλουν στο Ισραήλ, αν και θεωρεί ότι ο Ερντογάν είναι γνωστό ότι «ενεργεί παράλογα», είπε ο Αλόν Λιλ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να τον πάρουμε πολύ στα σοβαρά, καθώς πραγματοποίησε πολλές από τις άλλες απειλές του, όπως η διακοπή του εμπορίου με το Ισραήλ. Ήδη προσπαθεί να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, στέλνοντας θύματα σε νοσοκομεία στην Τουρκία και σίγουρα βρίσκει τρόπους να μεταφέρει χρήματα σε αυτούς», σημείωσε περαιτέρω.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον μας είτε μέσω της αποστολής χρημάτων είτε μέσω λαθρεμπορίου πέρα ​​από τα αιγυπτιακά σύνορα. Παρεμπιπτόντως, έχει βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις με την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ είχε πάντα παρουσία, έστω και έμμεσα».

Μπορεί ο Ερντογάν να μην στείλει στρατό εναντίον του Ισραήλ, ωστόσο, ο Λιλ δεν απέκλεισε καθόλου να επέμβουν τουρκικά στρατεύματα ευρύτερα στον πόλεμο.

«Εάν συμβεί κάτι σημαντικό στον Λίβανο, ο Ερντογάν βλέπει κάθε είσοδο του Ισραήλ στον Λίβανο ως στα μισά του δρόμου προς το μέρος του» είπε, προσθέοντας ότι έτσι, «θα μπορούσε να στείλει δυνάμεις στον Λίβανο» καθώς  «το έχει κάνει στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αντιτορπιλικών και πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου».

Το συμπέρασμα το έμπειρου Ισραηλινού μάλλον θα δυσαρεστούσε το Τελ Αβίβ, τονίζοντας πως κανονικά, «αν ήμασταν σε κατάλληλη θέση, θα έπρεπε να διακόψουμε τις σχέσεις μαζί του [Ερντογάν]. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική αδυναμία στη διπλωματία μας: δεν μπορούμε να τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα μόνο για δηλώσεις, οπότε εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά την κατάσταση».

Με πληροφορίες από Jerusalem Post 

Sports in

Τερνάνα – Ολυμπιακός 0-4: Όλοι οι νέοι ήταν ωραίοι!

Εξαιρετικοί οι «νέοι» Γιάρεμτσουκ και Βέλντε, με τον Νορβηγό να σκοράρει στο 75’ – Από ένα γκολ είχαν οι πιτσιρικάδες Κουτσίδης και Παπακανέλλος - Άνοιξε το σκορ ο Ζέλσον Μαρτίνς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024