Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιντ Χαν θα ρίξει άγκυρα στη Μαύρη Θάλασσα

Το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιντ Χαν θα ρίξει άγκυρα στη Μαύρη Θάλασσα

Τι δηλώνει ο τούρκος υπουργός Ενέργειας για τις έρευνες σε Μαύρη Θάλασσα και τι μέλλει γενέσθαι με την Μεσόγειο

Στη Μαύρη Θάλασσα για τη νέα του αποστολή κατευθύνεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμιντ Χαν σύμφωνα με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε – σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu – ότι πρόκειται για ένα πλοίο έβδομης γενιάς, το οποίο εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο και «έχει πραγματοποιήσει τρεις γεωτρήσεις βαθέων υδάτων στη Μεσόγειο». Το γεωτρύπανο θα συνεχίσει τις δραστηριότητες του στην Μαύρη Θάλασσα.

Υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα διαθέτει έναν από τους πλέον προηγμένους στόλους ερευνών στον κόσμο ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι «το 2020, κάναμε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της Δημοκρατίας στο κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία ο Πρόεδρός μας μοιράστηκε ως καλή είδηση για το έθνος μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακάλυψης, αρχίσαμε να παράγουμε φυσικό αέριο από αυτό το κοίτασμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται σήμερα στα σπίτια μας προέρχεται από αυτό το κοίτασμα».

Στόχος η παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα

Αναφερόμενος στα πλοία που δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι τα πλοία Φατίχ, Γιαβούζ και Κανουνί, έχουν το καθένα ξεχωριστή αποστολή. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 8 πηγάδια σε παραγωγή. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τον αριθμό τους σε 10 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, θα έχουμε 12 πηγάδια. Πρέπει να προετοιμάσουμε αυτά τα πηγάδια ταχύτερα τόσο για τη δεύτερη όσο και για την τρίτη φάση. Για το λόγο αυτό, στέλνουμε το πλοίο Αμπντούλχαμιντ Χαν στη Μαύρη Θάλασσα» με προσανατολισμό στην προοπτική της παραγωγής.

Σημείωσε δε ότι ο πύργος του Αμπντούλχαμιντ Χαν έχει αποσυναρμοληγηθεί αφού δεν μπορούσε να περάσει το Βόσπορο και το Τσανάκαλε, λόγω των γεφυρών. Όταν επανατοποθετηθεί ο πύργος και ολοκληρωθεί η συντήρηση το πλοίο θα είναι έτοιμο για γεώτρηση.

Η Γαλάζια Πατρίδα

Ο Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε και στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ ως στόχος. Όπως υποστήριξε «δεν προσεγγίζουμε τη Μεσόγειο ή τη Γαλάζια Πατρίδα ως ένα παραμύθι όπως κάποιοι άλλοι. Η Γαλάζια Πατρίδα θα είναι το έπος μας στις θάλασσες. Γιατί υπάρχουν επίσης τοποθεσίες στη Μεσόγειο όπου είμαστε πολύ αισιόδοξοι». Σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια σημαντική ανακάλυψη, για να προσθέσει ότι «κάνουμε τα σχέδιά μας για το 2026. Υπάρχουν τοποθεσίες στη Μεσόγειο όπου δεν έχουμε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Θα τις ολοκληρώσουμε και θέλουμε να σκάψουμε την πιο ακριβή τοποθεσία και να δώσουμε ένα καλό αποτέλεσμα στο έθνος μας από εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι έρευνες του Αμπντούλχαμιντ Χαν στη Μεσόγειο ήταν είτε στα όρια των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, είτε σε περιοχές που βρίσκονται εντός νερών που και η Ελλάδα αναγνωρίζει ως τουρκικής δικαιοδοσίας. Με τον Ερντογάν να δέχεται μάλιστα τη σφοδρή κριτική του απόστρατου πλέον θεωρητικού της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Το ταξίδι του Αμπντούλχαμιντ Χαν και το πέρασμα του από τη Λέσβο, το οποίο χαρακτηρίζεται αβλαβής διέλευση, προκάλεσε αντιδράσεις στην Αθήνα. Αρμόδιες πηγές ωστόσο σχολίαζαν σκωπτικά τις εν λόγω αντιδράσεις παραπέμποντας μάλιστα στα σχετικά άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας.

Sports in

Αυστραλία – Ελλάδα 71-77: «Ατσάλινη» η γαλανόλευκη, πήρε τη ματσάρα και… περιμένει (vid)

Η Εθνική ομάδα επικράτησε της Αυστραλίας με 77-71 και περιμένει να δει εάν θα προκριθεί στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024