Στους δρόμους δίνουν τη μάχη τους διαδηλωτές στη Βενεζουέλα απαιτώντας από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να αναγνωρίσει ότι έχασε τις εκλογές από την αντιπολίτευση καθώς διεθνείς παρατηρητές, οργανισμοί και κυβερνήσεις ζητούν διαφάνεια ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και η αντιπολίτευση αναζητά έναν δρόμο προς την εξουσία παρά τα σημαντικά εμπόδια. Η ΕΕ απέτυχε να συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο έναντι των αμφισβητούμενων εκλογών, αφού η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που εξέφραζε ανησυχία για τυχόν «προβλήματα και παρατυπίες» στην ψηφοφορία και ζητούσε μεγαλύτερη διαφάνεια.

Με την εξάπλωση του κύματος διαμαρτυρίας η οργή υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ξεσπά και στον πολιτικό μέντορα του προέδρου Μαδούρο, τον Ούγκο Τσάβες. Τουλάχιστον 7 αγάλματα του Τσάβες που πέθανε το 2013 δέχθηκαν επίθεση, κάποια αποκεφαλίστηκαν με βαριοπούλες και άλλα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στην παραθαλάσσια πόλη Λα Γκουάιρα, 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καράκας, μια ομάδα διαδηλωτών γκρέμισε ένα μνημείο του Τσάβες μήκους 3,5 μέτρων που είχε εγκαινιαστεί το 2017 από τον Μαδούρο, φωνάζοντας: «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει».

Στο Κόρο, πρωτεύουσα της πολιτείας Φάλκον, διαδηλωτές βιντεοσκοπήθηκαν να επιτίθενται σε τσιμεντένιο άγαλμα του Τσάβες. Οι επευφημίες ξέσπασαν καθώς το μνημείο έπεσε και ένας διαδηλωτής κυμάτισε μια σημαία της Βενεζουέλας πάνω από τα συντρίμμια του. Στην πόλη Καλαμπόζο, της πολιτείας Γκουάρικο, με σφυριά και ένα μεταλλικό κοντάρι διαδηλωτές γκρέμισαν ένα άλλο ομοίωμα του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα που χαιρετούσε.

Τα πραγματικά αποτελέσματα

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης λένε ότι έχουν πρόσβαση σε περίπου 90% των ψήφων – που σύμφωνα με τον νόμο υποτίθεται ότι δίνονται σε μάρτυρες κατά την καταμέτρηση – και υποστηρίζουν πως σύμφωνα με τα πραγματικά αποτελέσματα ο υποψήφιός τους Εντμούντο Γκονζάλες εξασφαλίζει περισσότερες από διπλάσιες ψήφους εκείνων του Μαδούρο. Ωστόσο το εκλογικό συμβούλιο ανακήρυξε τον σημερινό πρόεδρο νικητή χωρίς να παρέχει πλήρη ανάλυση των στοιχείων. Για την ώρα η αντιπολίτευση ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλους τους απολογισμούς.

Ως παρακαμπτήριες προς την εξουσία εξετάζεται αν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κάποιας μορφής διαπραγματεύσεις ή και η αύξηση της εξωτερικής πίεσης προς την κυβέρνηση μέσω διαμαρτυριών. Στην πράξη έχει πάντως αποδειχθεί ότι ο Μαδούρο εδώ και χρόνια ανθίσταται στην αποδοκιμασία και τις κυρώσεις της Δύσης και υπολογίζει στην υποστήριξη της Κίνας, της Ρωσίας, της Κούβας και χωρών που ευθυγραμμίζονται ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κύματα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2014, το 2017 και το 2019 οδήγησαν σε εκατοντάδες θανάτους και απέτυχαν να απομακρύνουν τον Μαδούρο. Από τη Δευτέρα, οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 θανάτους.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν επίσης. Μέλη της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι οι εκτεταμένες πορείες θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την πίστη του στρατού και της αστυνομίας της χώρας – αν και οι δύο έχουν αποδείξει ότι παρέμειναν σταθερά πιστοί στον Μαδούρο στο παρελθόν.

Μάλιστα ο στρατηγός Παντρίνο, υπουργός Αμυνας του Μαδούρο και ο μόνος υψηλόβαθμος στρατιωτικός που μίλησε δημόσια, χαρακτήρισε επίσης τις διαδηλώσεις απόπειρα πραξικοπήματος και δεσμεύτηκε να τις καταπολεμήσει.

Δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα παρά μόνο αφού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και δοθούν στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία της καταμέτρησης, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία και αμφισβητήσεων σε διεθνές επίπεδο για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Λόγω της αδιαλλαξίας της Ουγγαρίας ο Μπορέλ εξέδωσε δήλωση αντί να ζητήσει υποστήριξη από τους «27» σε ένα κοινό ψήφισμα.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα δεν χαρακτηρίστηκαν από την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων της ισότητας, έκρινε το Ιδρυμα Κάρτερ, με έδρα τις ΗΠΑ, μετά την ανακήρυξη της νίκης του Νικολάς Μαδούρο.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ