Βενεζουέλα: Η Βραζιλία, το Μεξικό και η Κολομβία κατηγορούν εμμέσως τον Μαδούρο για νοθεία
Τρεις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας και όχι απαραίτητα εχθρικές, ζητούν την δημοσίευση των λεπτομερών αποτελεσμάτων των εκλογών. Μάλλον έχουν δίκιο να την ζητούν.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Κολομβίας κάλεσαν τη Βενεζουέλα να δημοσιεύσει λεπτομερή αποτελέσματα της ψηφοφορίας την Πέμπτη, εν μέσω μιας διαμάχης για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις. Το εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακήρυξε τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, νικητή των εκλογών της 28ης Ιουλίου με ποσοστό 51% των ψήφων.
Αλλά η αντιπολίτευση της χώρας λέει ότι η καταμέτρηση του 90% περίπου των ψήφων δείχνει ότι ο υποψήφιός της Εντμούντο Γκονζάλες έλαβε υπερδιπλάσια υποστήριξη από τον νυν πρόεδρο, σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από την αναμέτρηση. Η αντιπολίτευση δημοσίευσε λεπτομερή αποτελέσματα σε δημόσιο ιστότοπο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει μοιραστεί μέχρι στιγμής καμία πληροφορία πέραν του εθνικού συνόλου των ψήφων για κάθε υποψήφιο.
Οι σημερινοί πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού είναι παραδοσιακά πιο φιλικοί με τον Μαδούρο και έχουν υιοθετήσει μια πιο ουδέτερη στάση σχετικά με τις εκλογές, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο ζητούν τη δημοσιοποίηση των πλήρων εκλογικών αποτελεσμάτων και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Μαδούρο θα πρέπει να αναγνωρίσει μια νίκη του Γκονζάλες.
Με κοινή τους δήλωσή μετά από συνεννόηση, οι Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και Γκουστάβο Πέτρο κάλεσαν «τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να προχωρήσουν γρήγορα και να επιτρέψουν να γίνουν δημόσια γνωστά τα αναλυτικά αποτελέσματα σε επίπεδο κάλπης».
Οι εκλογικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω των θεσμών
«Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επαληθεύονται αμερόληπτα», δήλωσαν οι χώρες, «όλοι οι πολιτικοί παράγοντες θα πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της βίας και οι εκλογικές αντιπαραθέσεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω των θεσμών».
«Επαναλαμβάνουμε την προθυμία μας να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες διαλόγου και την αναζήτηση συμφωνιών προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε απάντηση στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τις εκλογές, η Βενεζουέλα απέλασε διπλωμάτες από την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη. Ταυτόχρονα απέσυρε τους δικούς της πρεσβευτές και το προσωπικό από εφτά χώρες.
Το Καράκας και η Λίμα απέλασαν ο ένας τους διπλωμάτες του άλλου μετά την αναγνώριση από το Περού του Γκονζάλες ως εκλεγμένου προέδρου της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο ζήτησε επίσης μια κλήση με τον Λούλα, δήλωσε μια βραζιλιάνικη πηγή.
Οι υπερβολικές αντιδράσεις της κυβέρνησης Μαδούρο, δεν βοηθούν
Οι αμφισβητούμενες εκλογές οδήγησαν σε φονικές διαδηλώσεις τις οποίες ο Μαδούρο και οι σύμμαχοί του στον στρατό έχουν καταγγείλει ως απόπειρα πραξικοπήματος. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε την Τετάρτη ότι έλαβε αναφορές για 20 θανάτους σε διαδηλώσεις μετά τις εκλογές.
Οι διαδηλώσεις είχαν κλείσει καταστήματα και είχαν προκαλέσει περικοπές στις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σε μια βαθιά και μακρά οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό, αλλά πολλά μέρη είχαν επιστρέψει στην κανονικότητα μέχρι την Πέμπτη.
Σημαντικά κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Μαδούρο, δήλωσαν ότι ο Γκονζάλες και η υψηλόβαθμη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τη σύλληψή τους.
Έχουν γίνει περισσότερες από 1.200 συλλήψεις διαδηλωτών, δήλωσε ο Μαδούρο την Πέμπτη, και η κυβέρνηση αναζητά άλλες 1.000.
Έπεσε η ιστοσελίδα της εκλογικής αρχής
Η ανακήρυξη του Μαδούρο ως νικητή από την εκλογική αρχή «δεν συνοδεύεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Vedant Patel. «Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και η κοινωνία των πολιτών παρείχαν αποφασιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων».
«Οποιαδήποτε στοιχεία εκλογικών τμημάτων ή αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει τώρα η CNE θα απαιτήσουν προσεκτικό έλεγχο. Και γι’ αυτό συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους εθνικούς μας εταίρους για τα κατάλληλα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο Πατέλ.
Οι εκλογικοί παρατηρητές με έδρα τις ΗΠΑ, το Κέντρο Κάρτερ, το οποίο έστειλε 17 παρατηρητές στην ψηφοφορία της Κυριακής, δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η εκλογική αρχή έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης την Κυριακή. Η ιστοσελίδα της εκλογικής αρχής δεν λειτουργεί από τη Δευτέρα.
Το σοσιαλιστικό κόμμα κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να επιληφθεί της υπόθεσης
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποδέχθηκε την Πέμπτη το αίτημα του Μαδούρο να παρουσιάσουν όλοι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές τα αποτελέσματα των ψήφων τους σε συνεδρίαση την Παρασκευή 2 Αυγούστου, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρίσλια Μπεατρίζ Ροντρίγκεζ στην κρατική τηλεόραση.
Ο Μαδούρο δήλωσε την Τετάρτη ότι το Σοσιαλιστικό του κόμμα είναι έτοιμο να παρουσιάσει όλα τα εκλογικά αποτελέσματα και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να διασφαλίσει ότι όλα τα κόμματα θα κάνουν το ίδιο.
Η Βραζιλία θα αναλάβει τη διοίκηση των πρεσβειών της Αργεντινής και του Περού στο Καράκας, θέτοντας στα χέρια της την τύχη έξι στελεχών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας που ζουν στην κατοικία του πρεσβευτή της Αργεντινής μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψής τους τον Μάρτιο. Η Αργεντινή τους χορήγησε άσυλο, αλλά η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη χώρα.
Οι έξι αιτούντες άσυλο βρίσκονται πλέον υπό την προστασία της Βραζιλίας, δήλωσε πηγή της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα του περιφερειακού γίγαντα είναι η αποτροπή εμφυλίου πολέμου στη Βενεζουέλα.
Ο Σέλσο Αμορίμ, ο κορυφαίος προεδρικός σύμβουλος της Βραζιλίας για την εξωτερική πολιτική, μετέφερε την ανησυχία του για τους έξι αιτούντες άσυλο όταν συναντήθηκε με τον Μαδούρο τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη σε αυτόν. «Η Βραζιλία ζήτησε προστασία για την πρεσβεία της Αργεντινής και ο Μαδούρο συμφώνησε σε αυτό», δήλωσε μια τρίτη πηγή, ένας Βραζιλιάνος διπλωμάτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις