Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δεν θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της παλαιστινιακής ομάδας και του Ισραήλ.

Μιλώντας στην Joint Base Andrews στην αμερικανική πολιτεία Μέριλαντ, όπου προσγειώθηκε αργά την Πέμπτη ένα αεροπλάνο που μετέφερε κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από τη Ρωσία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε μια «άμεση συνομιλία» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τη δολοφονία.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε στην κατοικία του στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη την Τετάρτη, σε μια δολοφονία για την οποία κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη.

Η δήλωση – διαπίστωση του Μπάιντεν ότι η δολοφονία του διαπραγματευτή της παλαιστινιακής πλευράς δεν βοηθά τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία ήρθε μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη στήριξη που οι ΗΠΑ παρέχουν ακλόνητα στο Ισραήλ μπροστά στις απειλές του Ιράν.

Σε δελτίο τύπου για τη συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες» να εγγυηθούν την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δυο ανδρών, στην οποία συμμετείχε επίσης η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις —υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου—, ο ένοικος του Λευκού Οίκου «επέμεινε στη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», σύμφωνα με το λακωνικό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολά και Χούθι», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Μπάιντεν «συζήτησε για τις προσπάθειες με σκοπό να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και drones», και αυτές ενδέχεται να σημάνουν «νέα αμυντική ανάπτυξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σε διαπιστευμένους συντάκτες νωρίτερα πως η Ουάσιγκτον καταβάλλει «εντατικές προσπάθειες» για την αποτροπή σύρραξης μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.