Η Κελίφ, η Μελόνι κι ο α λα καρτ «φεμινισμός» του διαδικτύου
Μια δολοφονία χαρακτήρων, βασισμένη σε σεξισμό, α λα καρτ ευαισθησίες, που ξεκίνησε από την Μελόνι, η οποία βγήκε περισσότερο κερδισμένη και από την ίδια την Κελίφ σε αυτόν τον αγώνα πυγμαχίας. «Την πάτησαν» όλοι.
Η Ιμάν Κελίφ είναι μία γυναίκα 25 χρόνων από την Αλγερία. Αγωνίζεται ως αθλήτρια του box, έχει εκπροσωπήσει τη χώρα της σε δύο ολυμπιακές διοργανώσεις, στο Τόκυο και στο Παρίσι, και την Πέμπτη νίκησε την ιταλίδα συναθλήτριά της, Άντζελα Καρίνι. Η οποία ξέσπασε σε κλάματα και φώναζε «δεν είναι δίκαιο, δεν είναι δίκαιο».
Η ιταλιδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη -μην ξεχνάμε- με μία φασιστική ατζέντα, έκανε μία ανάρτηση στο Χ, η οποία πυροδότησε κάθε πιθανή αντίδραση: «Ξέρω ότι δεν θα τα παρατήσεις, Άντζελα και ξέρω ότι μια μέρα θα πάρεις αυτό που αξίζεις, με δύναμη κι ιδρώτα. Σε έναν αγώνα που θα είναι επιτέλους ίσος». Για να έχουμε απολύτως την εικόνα για το πώς ξεκίνησε το κύμα αντιδράσεων για την Κελίφ.
Και καθώς η κλειδαρότρυπα έχει πάντα μια πιο ενδιαφέρουσα θέα, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για το πώς θα δολοφονηθεί καλύτερα ο χαρακτήρας της αλγερινής αθλήτριας: είναι τρανς άτομο, είπαν κάποιοι, ασπαζόμενοι τους υπαινιγμούς της Μελόνι.
Κυκλοφορούν, λοιπόν, οι φωτογραφίες μίας νεαρής, μυώδους αθλήτριας η οποία δεν έχει πολύ κλασικά θηλυκά χαρακτηριστικά. Εμφανισιακά, προφανώς, γιατί ευτυχώς δεν ζητήθηκε (ακόμη;) να κυκλοφορήσει η φωτογραφία της μήτρας της…
Και πράγματι η Ιμάν Κελίφ δεν είναι λεπτεπίλεπτη, όπως η Καρίνι. Προς υπεράσπιση της αθλήτριας, όμως, έσπευσε η ιρλανδή συναθλήτριά της Κέλι Χάντινγκτον, η οποία και τη νίκησε στους ολυμπιακούς του Τόκυο.
«Η Κελίφ έχει ηττηθεί στο παρελθόν από εννέα γυναίκες», είπε μεταξύ άλλων. Και θα έπρεπε να είναι αρκετό, αν δεν ήταν τόσο «ροζ» όλο το υπόλοιπο φιάσκο της Μελόνι.
IBA εναντίον ΔΟΕ
Το 2023 η (διαβόητη) Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) αποκλείει από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί, ως «μη αρκετά γυναίκες» την Κελίφ και την πρωταθλήτρια της Ταϊβάν Λιν Γιου – Τινγκ. Ανακοινώνει ότι οι δύο αθλήτριες πέρασαν αδιευκρίνιστα τεστ, αρνούμενοι να κατονομάσουν ποια τεστ, αλλά επισημαίνοντας ότι δεν ήταν έλεγχος τεστοστερόνης.
Διότι η Κελίφ ουδέποτε αποκλείστηκε λόγω αυξημένης τεστοστερόνης.
Και καθώς η Μελόνι ξεκίνησε το όλο ζήτημα εις βάρος της αλγερινής, η Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε να απαντήσει: η Ιμάνι Κελίφ δεν είναι τρανς άτομο. Βέβαια, δεν επιβεβαίωσε ουδέποτε ούτε την αμέσως επόμενη φήμη, ότι η Κελίφ είναι intersex άτομο, που γεννήθηκε γυναίκα, αλλά έχει αντρικά χρωμοσώματα.
Αυτό πρώτον επειδή η ΔΟΕ, η οποία δεν αναγνωρίζει ως έγκριτη την ΙΒΑ, αποφάνθηκε ότι η Κελίφ είναι μία γυναίκα αθλήτρια. Θα έπρεπε να ήταν ήδη λήξαν το θέμα.
Δεύτερον, όμως, η ΔΟΕ δεν έχει δικαίωμα να παρουσιάσει ιατρικές γνωματεύσεις και εκθέσεις. Η ίδια η Κελίφ δεν έχει αναφέρει ποτέ ότι είναι intersex άτομο, πάντως. Και για να είμαστε ακριβείς, επισήμως δεν υπάρχει καμία τέτοια τεκμηρίωση. Είναι μια εικασία την οποία αρνούνται οι διεθνείς οργανισμοί GLAAD και InterACT. Οργανισμοί που ειδικεύονται στις διεκδικήσεις αυτού του «Ι» από το ΛΟΑΤΚΙ.
Φήμες, σκάνδαλα και ψεύτικη ευαισθησία
Η Κελίφ, λοιπόν, δεν είναι τρανς, δεν αυτοπροσδιορίζεται ως intersex κι ίσως έχει ή δεν έχει κάποια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, χωρίς αυτό να την καθιστά άντρα. Ούτε βιολογικά, ούτε με άλλον τρόπο. Εν ολίγοις, είναι γυναίκα. Μα κάθε τρόπο.
Αλλά πού είναι το πρόβλημα; Αφενός, στο ότι δε γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ τρανς, intersex και DSD, δηλαδή μίας ορμονικής ισορροπίας (ή ανισορροπίας) που δεν καθορίζει το φύλο, αλλά ορισμένες μεταλλάξεις ορισμένων χρωμοσωμάτων κι αυτό χωρίς να σημαίνει ότι τα άτομα έχουν χρωμοσώματα ΧΥ, δηλαδή αντρικά.
Αφετέρου, το πρόβλημα είναι στην εμφάνιση. Δε μοιάζει πολύ με κορίτσι. Δεν είναι αρκετά θηλυκή. Είναι ψηλή. Τι κι αν πέρασε κάθε τεστ στην κατηγορία της; Ορμονών, κιλών και μυϊκής μάζας; Τι κι αν ολόκληρη η ΔΟΕ αγνοεί τη γνωμάτευση της αμφιλεγόμενης IBA; Τι κι αν η Κελίφ έχει κερδίσει κι επίσης ηττηθεί από γυναίκες;
Η Μελόνι κέρδισε. Ξεκίνησε ένα σκάνδαλο εντυπώσεων. Και, φυσικά, το παιχνίδι παίχτηκε πάνω σε έναν κυρίαρχο σεξισμό, πασπαλισμένο με α λα καρτ φεμινισμό.
Λένε, λοιπόν, ένθεν κακείθεν οι χρήστες του διαδικτύου, πώς ένας «άντρας» είναι άδικο να αγωνίζεται απέναντι σε μία γυναίκα. Πράγμα που ισχύει. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι η Κελίφ δεν είναι άντρας.
Το επιχείρημα είναι φεμινιστικό, όμως. Το βρήκαν τρομερό ένας άντρας να χτυπά μια γυναίκα. Τι ειρωνία! Μία γυναίκα αθλήτρια που δεν γέμισε το μάτι της Μελόνι, χαρακτηρίστηκε άντρας ή αρρενωπή και σε διαδικασία αγώνων πυγμαχίας νίκησε μια άλλη αθλήτρια. Αυτό ήταν το «ξύλο», που παρουσιάζεται οριακά ως έμφυλη βία.
Και είναι πολύ θερμή, γεμάτη ζέση η φεμινιστική ιαχή (sic). Αν ήταν τόσο δυνατή κι όταν πράγματι άντρες χτυπούσαν γυναίκες, ίσως να μην είχαμε τόσες γυναικοκτονίες. Αλλά τώρα το διακύβευμα δεν είναι καμία δικαιοσύνη. Το διακύβευμα είναι να αποδειχθεί με φεμινιστικό λόγο ένα απολύτως σεξιστικό κρεσέντο: η Κελίφ δεν είναι αρκετά θηλυκή στην εμφάνισή της. Τόμπολα! Χαμένες είναι πάλι οι γυναίκες κι αυτή την φορά με επιχείρημα την υπεράσπισή τους.
Έτσι, λοιπόν, εξελίσσεται μια δολοφονία χαρακτήρων, βασισμένη σε σεξισμό, α λα καρτ ευαισθησίες και ξεκινώντας από την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία βγήκε περισσότερο κερδισμένη και από την ίδια την Κελίφ από αυτόν τον αγώνα πυγμαχίας. «Την πάτησαν» όλοι. Αριστερά, δεξιά. Η Μελόνι κέρδισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις