Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πανώλη αιγοπροβάτων: Η επόμενη μέρα για την κτηνοτροφία – Ο κίνδυνος της αισχροκέρδειας

Πανώλη αιγοπροβάτων: Η επόμενη μέρα για την κτηνοτροφία – Ο κίνδυνος της αισχροκέρδειας

Οι επιπτώσεις στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο από την πανώλη αιγοπροβάτων – Τι λένε εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων

Ανησυχία για καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία έχει πυροδοτήσει η εξάπλωση της πανώλης αιγοπροβάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και της εθνικής οικονομίας.

Προσώρας, δεν φαίνεται να επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η αγορά κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων προειδοποιούν ότι αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τότε θα ενταθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν και απ’ ότι φαίνεται ήδη το κάνουν. Χρειάζονται μέτρα και έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και την πληρώσει πάλι ο καταναλωτής», τονίζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς.

Πάντως, οι διαστάσεις που έχει πάρει η ζωονόσος από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλία και τη διασπορά που έχει ο ιός, με εστίες από την Κομοτηνή έως την Κρήτη δεν εφησυχάζουν κανέναν. Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την 1η Αυγούστου είχαν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα, με τα ζώα που έχουν θανατωθεί να ανέρχονται έως τώρα σε 13.000, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί.

«Κάποιοι έχουν παρανομήσει», λένε με νόημα στον ΟΤ οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, τονίζοντας ότι παράνομες εισαγωγές υπονομεύουν την κτηνοτροφία αλλά και την εθνική οικονομία. Γι’ αυτό ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται αλλά και να διερευνηθεί γιατί δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εντατικοποίηση των ελέγχων για να μπει φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Αυτή την περίοδο προτεραιότητα για τους ίδιους είναι να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε να σταματήσει η διασπορά ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, ενώ όπως λένε άμεση θα πρέπει να είναι η στήριξη από την πολιτεία προκειμένου να μπορέσουν να ξαναδημιουργήσουν τα κοπάδια τους. «Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για ξεκλήρισμα», επισημαίνουν στον ΟΤ.

Έλεγχοι για να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, εφόσον περιοριστεί η κατάσταση σύντομα, διατύπωσε στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς: «Θεωρούμε ότι δεν θα επηρεαστεί μακροπρόθεσμα η αγορά του κρέατος και του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων γιατί είναι πολύ μικρή η συμμετοχή – τουλάχιστον απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής – των μολυσμένων ζώων».

Παρόλα αυτά κρούει το καμπανάκι στις αρμόδιες υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει «πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν και απ’ ότι φαίνεται ήδη το κάνουν. Χρειάζονται μέτρα και έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και την πληρώσει πάλι ο καταναλωτής».

Η πορεία για την κτηνοτροφία την επόμενη ημέρα είναι δύσκολο ακόμα να εκτιμηθεί, όπως λέει στον ΟΤ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος καθώς όπως σημειώνει «θα εξαρτηθεί από το πόσο θα επεκταθεί η ασθένεια, πόσα χιλιάδες ζώα θα χάσουμε, γιατί απ’ ότι φαίνεται τα κρούσματα ανεβαίνουν λόγω της διανομής των ζώων που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Από την μία μέρα στην άλλη έχουμε εξελίξεις και βλέπουμε κρούσματα σε διάφορα σημεία της χώρας».

Ερωτηματικά πάντως ανακύπτουν, όπως τονίζει ο κ. Μόσχος για την προέλευση των αμνοεριφίων που θα υπάρχουν στην αγορά για τις ανάγκες του 15Αύγουστου:

«Αν για τον 15Αύγουστο, ισχύσουν τα μέτρα τα οποία προβλέπουν ότι εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να σφάξουμε ζώα, τα αρνιά που θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από πού θα είναι; Θα είναι σφάγια τα οποία θα έχουν έρθει από Ρουμανία, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές από την χώρα αυτή.  Ρουμανία στέλνει στην Ελλάδα από τις καθαρές περιοχές. Εμείς όμως εδώ, από τις καθαρές περιοχές όπως είναι η Δυτική Μακεδονία δεν μπορούμε να σφάξουμε για να στείλουμε στα κρεοπωλεία. Λογική που υπάρχει εδώ;».

«Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που το έφερε ο ουρανός όπως βροχή ή χιόνι, είναι κάτι που ήρθε από μια κακή διαχείριση, από διαδικασίες που δεν ακολουθήθηκαν και αυτό μας θυμώνει»

Να σβήσει η φωτιά της πανώλης των αιγοπροβάτων

Ο θυμός και ο φόβος είναι διάχυτοι στους θεσσαλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι ήδη έχουν δεχτεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις καταστροφές του Daniel και Elias και τώρα βρέθηκε στην πόρτα τους η πανώλη.

«Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που το έφερε ο ουρανός όπως βροχή ή χιόνι, είναι κάτι που ήρθε από μια κακή διαχείριση, από διαδικασίες που δεν ακολουθήθηκαν και αυτό μας θυμώνει», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας, τονίζοντας ότι όσο «καίει η φωτιά της πανώλης κινδυνεύουμε όλοι».

Μεταφέροντας μας την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ήδη πληγέντες κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, είπε: «Ειδικά εδώ στη Θεσσαλία είμαστε τόσο ταλαιπωρημένοι που πλέον υπάρχει θέμα ψυχολογίας. Πόσα να αντέξει ένας κτηνοτρόφος; Υπάρχει περίπτωση συναδέλφου κτηνοτρόφου στη Φαλάνη, όπου έχασε 1.000 ζώα πριν 10 μήνες στις πλημμύρες, όλο το χειμώνα δεν είχε εισόδημα και στη συνέχεια αφού χρεώθηκε και αγόρασε ξανά ζώα, αυτά βρέθηκαν με πανώλη».

Πάντως, αυτή την στιγμή προτεραιότητα των κτηνοτρόφων όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της χώρας είναι να εντοπιστούν όλες οι εστίες, να σταματήσει η διασπορά ώστε να μην χαθούν και άλλα κοπάδια.

«Εμείς οι κτηνοτρόφοι, αν και δεν ευθυνόμαστε γι’ αυτή την κατάσταση, αφού βρεθήκαμε σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο πρέπει να αμυνθούμε. Να ακολουθήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα στις μονάδες μας και προστατεύοντας τα κοπάδια μας από τον ιό, τότε βοηθάμε στην καταπολέμηση και αφανισμό της ζωονόσου, ώστε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης».

Επόμενο βήμα η προσφυγή στη δικαιοσύνη όσων παρανόμησαν

Οι παραβάτες να τιμωρηθούν παραδειγματικά

«Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να καθαρίσουμε σαν χώρα από την πανώλη. Να εντοπιστούν μέσω της ιχνηλάτησης όλα τα κρούσματα και να τα απομονώσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή, όλες οι γραμμές παραγωγής, οι Συνεταιρισμοί, οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητικές μονάδες, ακολουθούν  όλα τα απαραίτητα μέτρα», τονίζει στον ΟΤ ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

Επόμενο βήμα για τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, είναι να διερευνηθεί η κατάσταση, να ελεγχθούν ποιες διαδικασίες δεν ακολουθήθηκαν με αποτέλεσμα να εισαχθούν στη χώρα ζώα με πανώλη. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει παρατυπίες παρατυπήσει και έχουν παρανομήσει έμποροι, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν ακολούθησαν όλες τις διαδικασίες, που προβλέπονται με αποτέλεσμα να έρθει και να εξαπλωθεί στη χώρα μας η ζωονόσος. Απαιτούνται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να γίνει πιο αυστηρό και οι παραβάτες να τιμωρηθούν παραδειγματικά», συμπληρώνει.

Μάλιστα, όταν ελεγχθεί η κατάσταση, ο κ. Σατολιάς, αναφέρει ότι στη συνέχεια «θα κινηθούμε κατά παντός υπευθύνου για να την πληρώσουν οι υπεύθυνοι ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου αυτού».

Να αποδοθούν οι ευθύνες ζητά από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, επισημαίνοντας στον ΟΤ ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν μιλάμε για μια υπόθεση νοθείας, αλλά για μια πλήρη καταστροφή. Πρόκειται ουσιαστικά για ξεκλήρισμα η ιστορία που ζούμε και πρέπει να είμαστε όλοι αμείλικτοι ώστε να αποδοθούν ευθύνες».

Αποζημιώσεις με ποσά που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες

«Στήριξη για να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας»

Αποζημιώσεις με ποσά που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί να μπορέσουν να δημιουργήσουν ξανά τα κοπάδια τους αποτελεί το επόμενο βήματα, μετά την εκρίζωση της ζωονόσου και την απόδοση ευθυνών.

«Με αποζημίωση 100 ευρώ και 150 ευρώ για μια προβατίνα, κανένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν θα ξανακάνει ζώα. Δεν μπορεί να ξαναγίνει το ζωικό κεφάλαιο με αυτά τα ποσά. Είναι τιμές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», λέει στον ΟΤ ο κ. Μπαλούκας.

Υπενθυμίζει δε, ότι η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ένας δυναμικός κλάδος ο οποίος συμβάλλει στην εθνική οικονομία. «Όσο εμείς οι κτηνοτρόφοι έχουμε ανάγκη τη δουλειά μας, άλλο τόσο μας έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου. Γι’ αυτό και ζητάμε πραγματική στήριξη από την πολιτεία», σημειώνει ο κ. Μπαλούκας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ξέσπασμα Ντούσκου: «Με έχουν στενοχωρήσει κάποια πράγματα, κοιμήθηκα τρεις ώρες το βράδυ πριν τον τελικό»

Ο Στέφανος Ντούσκος μετά την έκτη θέση που κατέλαβε στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών στην κωπηλασία ξέσπασε κατά της Ομοσπονδίας και του προπονητή για τον τρόπο διαχείρισης κάποιων αθλητών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024