Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αirbnb: Πονοκέφαλος το ακριβό ρεύμα για τους ιδιοκτήτες – Δείτε τις «πατέντες» που εφαρμόζουν

Αirbnb: Πονοκέφαλος το ακριβό ρεύμα για τους ιδιοκτήτες – Δείτε τις «πατέντες» που εφαρμόζουν

Iδιοκτήτες Airbnb σε μεσογειακές χώρες εξετάζουν πατέντες με κλιματιστικά - «τζουκ-μποξ», που ανάβουν μόνο αν τα «ταΐσεις» ευρώ. Στην Ελλάδα πάλι, ψάχνουν έξυπνες λύσεις.

Πονοκέφαλο και στους ιδιοκτήτες Airbnb φέρνει το ακριβό ρεύμα, σε συνδυασμό με τη συνεχη χρήση κλιματιστικού, εν μέσω καύσωνα. Μάλιστα, για κάποιους το κόστος των λογαριασμών είναι ασύμφορο, με αποτέλεσμα να επανεξετάζουν την επιστροφή σε μακροχρόνιες μισθώσεις, όπου το βάρος των λογαριασμών το επωμίζεται ο ενοικιαστής. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ξεκαθαρίζοντας ότι πιο πιθανό είναι να γυρίσουν στη μακροχρόνια μίσθωση τα «λιγότερο ανταγωνιστικά» Airbnb. Για παράδειγμα, εκείνα που δεν είναι τόσο πρόσφατα ανακαινισμένα ή δεν βρίσκονται σε τόσο προνομιακό σημείο όσο άλλα.

Τα βάσανα των Airbnb-ήδων

Η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος ειδικά στα πράσινα τιμολόγια, που φούσκωσε τους λογαριασμούς ως και 70% τον Ιούνιο, προβληματίζει ιδιοκτήτες και διαχειριστές που διαθέτουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η πλέον ενεργοβόρα συσκευή δεν είναι το κλιματιστικό, αλλά ο θερμοσίφωνας που «καίει όσο τρία κλιματιστικά μαζί», μας λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ

Βέβαια τα βάσανα των airbnb-ήδων (ας μας συγχωρεθεί ο νεολογισμός), μάλλον αφήνουν αδιάφορους τους ντόπιους ενοικιαστές. «Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε κι οι παντρεμένες» είναι το ρητό που ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Εξάλλου όσοι σε νοικιασμένα διαμερίσματα έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την άνοδο των ενοικίων και λόγω Airbnb, και τώρα πληρώνουν και τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

@papiwhiterice #airbnb #travel #viral #trending #tiktok ♬ Originalton – stilinskii.mikaelson

Eυφάνταστες πατέντες

Πέρα από την πλάκα, φαίνεται πώς το ενεργειακό κόστος συμπαρασύρει και τη βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με ιδιοκτήτες σε χώρες της Μεσογείου να εφαρμόζουν ευφάνταστες πατέντες.  Έχει γίνει ήδη viral η περίπτωση ιδιοκτήτη airbnb στη Μάλτα που εγακατέστησε μετρητή-«τζουκ-μποξ».

airbnb

Στην αγορά βρήκαμε μηχανήματα «προπληρωμένων μετρητών» ηλεκτρικού ρεύματος. Βάζουν σε λειτουργία το aircondition για συγκεκριμένο χρονικο διάστημα. Προϋπόθεση είναι να τους «ταϊσεις» κέρματα του ενός και των δύο ευρώ – σαν τζουκ-μποξ.

H εταιρεία που τα διακινεί, μέσω διαδικτύου, τα διαφημίζει ως «ιδανικά για Airbnb». Όπως τονίζει το «κοστος του ρεύματος είναι η μεγαλύτερη ανησυχία κάθε ιδιοκτήτη».  Αντίστοιχα υπάρχουν τηλεχειριστήρια για aircondition που λειτουργούν με wifi, που επιτρέπουν να τα κλείνεις από απόσταση. Στην ίδια ιστοσελίδα διευκρινίζεται ότι οι «προπηλρωμένοι μετρητές» μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες συσκευές, από το καλοριφέρ μέχρι το πλυντήριο ρούχων.

Διάλογος Ελλήνων ιδιοκτητών Airbnb

Αirbnb

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο o παραπάνω online διάλογος μεταξύ ιδιοκτητών Αirbnb, ο οποίος αν είναι πραγματικός και όχι «τρολιά», αποδεικνύει πολλά για την εφευρετικότητα του Έλληνα όταν είναι να γλυτώσει χρήματα. Άλλοι βέβαια θα το έλεγαν κουτοπονηριά, καθώς οι εν λόγω ιδιοκτήτες φέρεται να αναζητούν τρόπους ακόμα και να «κοροϊδέψουν» τους ενοικιαστές, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του aircondition εν αγνοία τους. Ο διάλογος, που αλίευσε η ομάδα του Facebook «Ελληνικά Ίντερνετς» έχει ως εξής:

«Το θέμα είναι να βρούμε ένα χειριστήριο να κλειδώνει θερμοκρασία πχ. στους 24 βαθμούς Κελσίου, αλλά να μην το γράφει μπροστά στην οθόνη. Θέλει ο μάγκας να το κατεβάσει στους 16; 16 θα γράφει μπροστά στην οθόνη. Άσχετα που θα δουλεύει στους 24. Έτσι θα είμαστε όλοι χαρούμενοι».

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις των υπόλοιπων ιδιοκτητών: «Βρήκες τέτοιο; Εμένα μου το πάνε όλοι 18. Ήμαρτον!!!». Άλλος ψάχνει τηλεχειριστήριο που να ρυθμίζει το ένα aircondition, αλλά να μην ανοίγει το άλλο. «Το βρίσκω κάθε φορά 18 τι θα κάνουμε; Στα σπίτια τους 18 το βάζουν;».

Καυστικά σχόλια

Όπως είναι αναμενόμενο, στα σχόλια κάτω από τον διάλογο (του οποίου ωστόσο η προέλευση δε διασταυρώνεται), γίνεται πάρτυ: «Εάν δεν τους αρέσει ας τα νοικιάσουν μακρυχρονια. Αυτό που θέλουνε τζίρο βραχυχρονιας αλλά κόστη μακροχρόνιας με ξεπερνά», γράφει χρήστης του Facebook. «Βάλτε έναν ρυθμιστή τάσης / έντασης στην τροφοδοσία. Να δουλεύει το κλιματιστικό σαν ψόφιο. Επίσης με έναν κάβουρα «πνίξτε» τους σωλήνες, να μην τρέχει πολύ νερό», προτρέπει άλλος, ειρωνικά.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι με ρύθμιση στους 18 βαθμούς Κελσίου, όταν έξω έχει 38, το Aircondition και περισσότερο ρεύμα καίει, και «ζορίζεται» χωρίς αποτέλεσμα, αφού η συνιστώμενη διαφορά εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας είναι μεταξύ 10 ως 15 βαθμούς μάξιμουμ.

Τι ισχύει πραγματικά με το κόστος του ρεύματος στα Αirbnb

Απευθυνθήκαμε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ). Ο Σύλλογος εκπροσωπεί 8.500 μέλη, τόσο ατομικούς ιδιοκτήτες όσο και εταιρείες που διαχειρίζονται δεκάδες ακίνητα η κάθε μία.

«Το κόστος της ενέργειας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και για μας», λέει στο in o πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου. «Κάνουμε σεμινάρια στο σύλλογο για την εξοικονόμηση ρεύματος. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις που ήδη εφαρμόζουμε», μας λέει.

«Ένα καινούργιο κλιματιστικό ινβέρτερ, ρίχνει το ενεργειακό κόστος ως και στο 1/3. Όλα τα νέα κλιματιστικά έχουν συστήματα wi-fi, που κλείνουν όποτε θες»

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πλέον ενεργοβόρα συσκευή δεν είναι το κλιματιστικό. Είναι ο θερμοσίφωνας που «καίει όσο τρία κλιματιστικά μαζί». Όπως εξηγεί, «οι περισσότεροι τουρίστες είναι μαθημένοι να έχουν ζεστό νερό όλη μέρα, π.χ. μέσω μπόιλερ. Γι’αυτό και δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση θερμοσίφωνα».

Πολύ απλά, τον ανάβουν και τον αφήνουν να καίει όλη μέρα. Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες Airbnb εγκαθιστούν διακόπτη, που ανάβει μέχρι να ζεσταθεί το νερό ίσα για ένα μπάνιο. Μετά από 1ο λεπτά κλείνει αυτόματα. Αντίστοιχα, εγκαθιστούν κλιματιστικά με σένσορες, που όταν δεν ανιχνεύουν κίνηση στο διαμέρισμα, κλείνουν από μόνα τους.

Κλιματιστικά με «τζουκ-μποξ»;  Όχι στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ απορρίπτει κάθε ιδέα περί κλιματιστικού που θα λειτουργεί με κέρματα. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, κανείς δεν θα καταφύγει σε τέτοιες «πατέντες». Ευτυχώς υπάρχουν άλλες λύσεις».

«Εμείς συστήνουμε στα μέλη μας να αντικαταστήσουν όλες τις ενεργοβόρες συσκευές με καινούργιες, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Ένα καινούργιο κλιματιστικό ινβέρτερ, ρίχνει το ενεργειακό κόστος ως και στο 1/3. Όλα τα νέα κλιματιστικά έχουν συστήματα wi-fi, που κλείνουν όποτε θες».

Με το θέμα του ενεργειακού κόστους και της βιωσιμότητας έχει ασχοληθεί και ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων. Μάλιστα έχει αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις, προς τα αρμόδια υπουργεία και θεσμικούς φορείς. Οι προτάσεις του δεν αφορούν μόνο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, αλλά συνολικά  τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος

Ούτε 5% των Airbnb δεν θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση

Ο κ. Χίου διαψεύδει το επιχείρημα ότι η άνοδος των τιμών του ρεύματος θα σπρώξει τους ιδιοκτήτες στη μακροχρόνια μίσθωση. «Δεν νομίζω ότι κάποιος που έχει ξοδέψει χρήματα για να φτιάξει το ακίνητό του, με τις υψηλές προδιαγραφές που χρειάζεται για πλατφόρμες όπως η Airbnb και η booking.com να το γυρίσει σε μακροχρόνια μίσθωση. Γιατί να το κάνει; Για να του το διαλύσει ο ενοικιαστής σε τρία χρόνια;», λέει.

Ο ίδιος προβλέπει ότι ούτε ένα 5% των βραχυχρόνιων μισθώσεων δε θα γυρίσει σε μακροχρόνια μίσθωση, παρά τα όποια κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν επαρκή κίνητρα για μας. Τα μόνα κίνητρα, π.χ. ανακαινίζω-ενοικιάζω, είναι για διαμερίσματα σε πολύ κακή κατάσταση, σχεδόν ερειπωμένα», προσθέτει.

Όσο για τις τιμές των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σίγουρα φέτος δεν προλαβαίνουν να τις αυξήσουν, αφού οι περισσότεροι έχουν κλείσει καταλύματα από το χειμώνα. Αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις αυξήσουν το φθινόπωρο, για την επόμενη χρονιά.

Η πληρότητα στα Αirbnb αγγίζει το  90%

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΔΑ, η πληρότητα στα διαμερίσματα που νοικιάζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης φτάνουν στο 90% στις τουριστικές περιοχές. Η Αθήνα «πάει πολύ καλά και το χειμώνα, δουλεύει 10 μήνες το χρόνο». Η άνοδος των τιμολογίων ρεύματος είναι μεν επιβαρυντική, αλλά όπως λέει «όσο ακριβό και να είναι το ρεύμα, καλύπτεται από το κόστος του μισθώματος διαμονής».

Η αυθόρμητη σκέψη κάποιου που νοικιάζει είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα να «ξεφουσκώσουν» έστω και λίγο τα ενοίκια.
Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ επιβεβαιώνει ότι πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο κλίνες που νοικιάζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τις κλίνες ξενοδοχείων που υπολογίζονται σε 85.000.

Must in

Ξεσπά στο in η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη - «Πήγαμε να πάρουμε το πτυχίο της κόρης μας και...»

«Μας είχαν πει θα μας δώσουν το πτυχίο τιμητικά πήγαμε εκεί και δεν υπήρχε τίποτα!», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024