Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 17 μηνών κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το μαζικό ξεπούλημα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, στις αγορές.

Ειδικότερα ο τραπεζικός δείκτης STOXX (.SX7P), έχει χάσει 7,78% αυτή την εβδομάδα, με τις απώλειες κατά 4,27% της Παρασκευής, να προστίθενται στην πτώση 4,5% της Πέμπτης. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023, όταν ο κλάδος συγκλονίστηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Αυτό -σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG- είχε ως αποτελέσματα οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν χάσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει ανιχνεύσει και άλλα προβλήματα.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια – η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε την Πέμπτη και η Federal Reserve προετοιμάζεται για μείωση τον επόμενο μήνα – κάτι που τείνει να διαβρώσει την κερδοφορία των δανειστών.

Στο κόκκινο βρέθηκαν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Ευρώπης

Ευρύ ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στο επίκεντρο της πτωτικής τροχιάς βρέθηκε η μετοχή της Societe Generale, η οποία έκλεισε με απώλειες σχεδόν 9%. Η γαλλική τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά έσοδα από τόκους λιανικής της Γαλλίας, συμπαρασύροντας τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία δεν περιλαμβάνεται στον τραπεζικό δείκτη, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 9,5% Παρασκευή.

Η κίνηση στις τράπεζες εντάσσεται σε ένα ευρύ ξεπούλημα στις αγορές μετοχών με άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, να πλήττονται σκληρά.

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει πλέον ανοίξει, δεν βοηθούν τους δανειστές.

Στην Ελλάδα

Το γενικότερο αρνητικό κλίμα συμπαρέσυρε τις τράπεζες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, με πτώση στο -4,00% και τις 1.254 μονάδες, παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Η μετοχή της Πειραιώς, η οποία ηγήθηκε του  ράλι μία ημέρα πριν υποχώρησε κατά 4,85% στα 3,829 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,78% σε 1,627 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -3,72% στα 2,047 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής κατέγραψε πτώση 3,81% στα 7,68 ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 3,02%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 18,18%.

Πηγή: ot.gr