Η ΕΥΔΑΠ, με μία συγκινητική ανάρτηση από το ιστορικό της αρχείο, θυμάται τον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τον Σπύρο Λούη, τον φτωχό «νερουλά», που έκανε κάθε μέρα το δρόμο Μαρούσι – Αθήνα με τα πόδια για να φέρνει νερό στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η ανάρτηση της ΕΥΔΑΠ

Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι πιο εύποροι Αθηναίοι δεν έπιναν το νερό του Αδριανείου, ακόμη και όταν αυτό έφτανε στα σπίτια τους.

Για να πίνουν, αγόραζαν στάμνες με το νερό του Αμαρουσίου από υδροπωλητές (νερουλάδες), που διένυαν καθημερινά την απόσταση προς και από την Αθήνα με πρωτόγονα μέσα.

Οι πιο εύποροι νερουλάδες είχαν ιδιόκτητη «σούστα», δηλαδή άμαξα με δύο τροχούς και ένα άλογο, στην οποία φόρτωναν τις στάμνες με το νερό του Αμαρουσίου. Βέβαια, δεν διέθεταν όλοι οι νερουλάδες αυτή την πολυτέλεια. Μερικοί στηρίζονταν στη σωματική τους δύναμη και στο ζώο τους. Αλλά τη δόξα δεν την κέρδισαν εκείνοι με τις σούστες.

Την κέρδισε ένας από τους φτωχότερους.

Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν, έσπευσε να λάβει μέρος και κέρδισε την πρώτη θέση. Τότε, ο μεγάλος ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός ρώτησε συγκινημένος τον 24χρονο νερουλά τι δώρο ήθελε να του κάνει.

Ο νερουλάς απάντησε με τον πιο φυσικό τρόπο: «Μια σούστα».

Ονομαζόταν Σπύρος Λούης κι ως τότε έκανε κάθε μέρα το δρόμο Μαρούσι-Αθήνα με τα πόδια.