Πάνω από 10.000 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραλίες και αιγιαλούς πραγματοποίησαν μέσα στον Ιούλιο οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 20.000 καταγγελίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην εφαρμογή My Coast, με τους ελέγχους να αγγίζουν τους 10.000, ενώ έχουν επιβληθεί 1,15 εκατ. € πρόστιμα.

Οι πρωταθλητές των καταγγελιών

Ψηλά στη λίστα με τις περισσότερες καταγγελίες βρίσκεται η Χαλκιδική.

Μέσω της εφαρμογής My Coast έχουν γίνει 1.873 καταγγελίες, ενώ 19 παραλίες και 148 επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί.

Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη

Ακολουθεί η ανατολική Αττική με 1.396 καταγγελίες και η Πρέβεζα με 873 καταγγελίες.

Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, από τους ελέγχους των καταγγελιών προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από την απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν συνολικά τα 1.150.000 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία επιβολής και των υπολοίπων προστίμων και των διοικητικών μέτρων στους ελέγχους που διενεργήθηκαν.