Κυριακή 04 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Διακοπές – Κιλά: Πώς δεν θα πάρουμε βάρος στις διακοπές;

Διακοπές – Κιλά: Πώς δεν θα πάρουμε βάρος στις διακοπές;

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε φέτος για να επιστρέψουμε μόνο με ωραίες αναμνήσεις από τις διακοπές μας και όχι με… παραπάνω κιλά;

Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τόσο η αναμονή για τις καλοκαιρινές διακοπές γίνεται μεγαλύτερη. Άλλωστε τόσα και τόσα τραγούδια έχουν γραφτεί για την ξενοιασιά και την χαλάρωση που μας προσφέρουν. Είναι η περίοδος του χρόνου που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει κάποιες καταχρήσεις: λίγο παραπάνω φαγητό έξω σε ωραία ταβερνάκια, ένα παραπάνω coctail στα μπαράκια δίπλα στη θάλασσα, λίγα παγωτάκια για να δροσιστούμε και κάπως έτσι σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος Έλληνας επιστρέφει με 3-4 κιλά παραπάνω μετά τις διακοπές.

Τι θα μπορούσες  λοιπόν να κάνεις φέτος το καλοκαίρι για να επιστρέψεις μόνο με ωραίες αναμνήσεις και όχι παραπάνω βάρος;

Πώς δεν θα πάρουμε κιλά στις διακοπές;

Ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο!

Το έχουμε πει τόσες και τόσες φορές. Ένα θρεπτικό πρωινό που περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακα ολικής άλεσης και  κάποιο φρούτο ή λαχανικό, μπορεί να σε κρατήσει αρκετές ώρες χορτάτο και έτσι να αποφύγεις το άσκοπο τσιμπολόγημα.

Πιο συγκεκριμένα: 1 φέτα ψωμί με 1 αυγό βραστό με 1 φ. τυρί με χαμηλά λιπαρά και 1 φρούτο ή δημητριακά ολικής άλεσης με 1 γιαούρτι και φρούτα είναι ιδανικές επιλογές. Και όσοι έχουν να αντιμετωπίσουν το θέαμα ενός τεράστιου μπουφέ με λογής λογής καλούδια, τότε ένας καλός προγραμματισμός  θα σε βγάλει από την δύσκολη θέση. Επέλεξε κομμάτια ομελέτας με 1 φ. ψωμί ολικής άλεσης, λίγο αβοκάντο και λαχανικά καθώς και ένα κομμάτι κέικ (1 λιχουδιά την ημέρα) είναι μια έξυπνη επιλογή που θα σε κρατήσει χορτάτο για αρκετές ώρες χωρίς να στερηθείς.

Έξτρα tip:

Μην ξεχάσεις φεύγοντας να πάρεις  από τον μπουφέ, 2 φρούτα για την παραλία, όχι μόνο θα σε ενυδατώσουν αλλά θα σου προσφέρουν και κορεσμό λόγω την φυτικών ινών που περιέχουν.

Με τόση ζέστη μην ξεχνάς την σωστή ενυδάτωση

Όσο και να σε παρασύρουν τα παιχνίδια στη θάλασσα, είναι πολύ σημαντικό κατά την διάρκεια της ημέρας να πίνεις πολλά υγρά όπως νερό και άλλα ροφήματα/ αφεψήματα  χωρίς ζάχαρη. Μην ξεχνάς να επιλέγεις έξυπνα τι θα πιείς καθώς και τα υγρά προϊόντα περιέχουν θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν επιπλέον θερμιδικό φορτίο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Προσοχή και στους καφέδες. Η υπερβολική καφεΐνη (πάνω από 400mg  δηλαδή πάνω από 2 φλ καφέ περίπου), μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα και να σε αφυδατώσει. Άλλωστε οι κρυφές θερμίδες από την ζάχαρη και το αφρόγαλα θα σε επιβαρύνουν κι άλλο.

Κεφάλαιο «σαλάτα»

Συχνά στις διακοπές, το βραδινό γίνεται το δεύτερο κύριο γεύμα της ημέρας. Μην ξεχνάς να ξεκινάς το γεύμα αυτό πάντα με σαλάτα. Είναι αρκετά δροσερή και απολαυστική το καλοκαίρι και εάν την συνδυάσεις με κάποια μορφή πρωτεΐνης πχ κοτόπουλο, τόνο, αυγό, μπορεί να γίνει ένα ολοκληρωμένο γεύμα χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά.

Δώσε λίγη προσοχή  στις θερμίδες από τα dressings! Αν δεν είσαι σε  θέση να ελέγξεις την ποιότητα των  υλικών ή έστω την ποσότητα, τότε λίγο ξύδι ή λεμόνι μπορούν να αποτελέσουν μια ιδανική επιλογή για εσένα.

Και μένουμε λίγο ακόμα στο κύριο γεύμα…

Για να μην χρειάζεται συνέχεια να ανησυχείς για την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής που καταναλώνεις, θυμήσου την «μέθοδο του πιάτου». Είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις ένα ισορροπημένο γεύμα.  Χώρισε νοερά το πιάτο σου στη μέση και έπειτα την μια πλευρά σε δυο ίσα μέρη. Στην πλευρά που έχει την μεγαλύτερη επιφάνεια πρόσθεσε την σαλάτα και τα λαχανικά που υπάρχουν στο τραπέζι (μανιτάρια, χόρτα, ψητά λαχανικά) και στα άλλα δυο ίσα μέρη πρόσθεσε την πρωτεΐνη σου. Στο χώρο που μένει βάλε τον υδατάνθρακα και ένα κομμάτι για να δοκιμάσεις από τις υπόλοιπες λιχουδιές που υπάρχουν στο τραπέζι.

Μην μένεις νηστικός/ή μέσα στην ημέρα

Τα μικρά και συχνά γεύματα θα σε προστατεύσουν από τις υπερφαγίες στο επόμενο γεύμα σου. Επίσης, θα κρατήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά και θα είσαι χορτάτος/η μέχρι το βραδινό. Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 σνακ είναι η ιδανική λύση. Σνακ που μπορείς να έχεις μαζί σου στην παραλία μπορεί να είναι 2 φρούτα μαζί με λίγα κομμάτια  ξηρών καρπών, ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ χωρίς ζάχαρη/ μπάρα καθώς και μια ωραία σαλάτα ή φρουτοσαλάτα από το κοντινό beach bar.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες ως προς το κομμάτι της άσκησης

Το κολύμπι, τα παιχνίδια στη θάλασσα, το περπάτημα στην παραλία είναι εξαιρετικές ιδέες ώστε να συνδυάσεις την φυσική άσκηση και την απόλαυση. Προσπάθησε να κάνεις κάτι από τα παραπάνω τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα στην ημέρα. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να συντηρήσεις το βάρος σου.

Πάνω από όλα μην ξεχάσεις να χαλαρώσεις, να γεμίσεις μπαταρίες και να περάσεις υπέροχες στιγμές! Καλές διακοπές!

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία την Χριστίνα Καρτσωνάκη, διαιτολόγο – διατροφολόγο, Msc, Health & Wellness Coach

Πηγή: Vita

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Σημαντικό να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να παίξουν στο επίπεδο του Ολυμπιακού»

Οι δηλώσεις του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τη φιλική ισοπαλία του Ολυμπιακού με τη Ρόμα (1-1).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 04 Αυγούστου 2024