Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δεκάδες τραυματισμοί έπειτα από δοκιμές των αγωνισμάτων στα σπίτια

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Δεκάδες τραυματισμοί έπειτα από δοκιμές των αγωνισμάτων στα σπίτια

Φυσικοθεραπευτές και γιατροί λένε ότι οι άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση

Οι φυσιοθεραπευτές και οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην δοκιμάζουν τα ολυμπιακά αγωνίσματα στο σπίτι έπειτα από μια σειρά τραυματισμών επίδοξων αθλητών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδυάζουν μοναδικές δραστηριότητες που πολλοί άνθρωποι ήδη κάνουν σε αρχάριο ή ερασιτεχνικό επίπεδο -όπως τένις, ποδόσφαιρο ή τρέξιμο- καθώς και πολύπλοκα, πιο επικίνδυνα αθλήματα.

Όμως όσοι εμπνέονται από τη γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς, τον αναβάτη BMX Κίεραν Ράιλι ή τον δύτη Τομ Ντέιλι θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη να χάσουν τη ζωή τους εάν επιχειρήσουν μια κωλοτούμπα, πάρουν και τα δύο πόδια από τα πετάλια στον αέρα ή επιχειρήσουν μια βουτιά με το χέρι από την εξέδρα των 10 μέτρων, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Είχε έντονο πόνο και ευτυχώς όχι κάταγμα στον ώμο της μετά από την πτώση της, αφού εμπνεύστηκε από το γυναικείο ράγκμπι»

σιμόν μπάιλς

Στιγμιότυπο από την εμφάνιση της Σιμόν Μπάιλς

Ο ενθουσιασμός σε κάποιους ωστόσο περισσεύει με αποτέλεσμα να επιχειρούν τη δική τους εκδοχή των ολυμπιακών αγωνισμάτων στο σπίτι, και να αναρτούν τις προσπάθειές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από συγχρονισμένη κολύμβηση στο μπάνιο μέχρι γυμναστικές ασκήσεις πάνω σε μαξιλάρια του καναπέ, ο τραυματισμός για πολλούς είναι μονόδρομος.

«Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο για να επανέλθει»

Ο Matthew Harrison, φυσιοθεραπευτής στην Αγγλία και εκπρόσωπος της Chartered Society of Physiotherapy, δήλωσε ότι συνήθως βλέπει ασθενείς που είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να κάνουν κάποιο ολυμπιακό άθλημα.

«Βλέπουμε συχνά ανθρώπους να έρχονται στη φυσιοθεραπεία [μετά] από την παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων και είτε να επανέρχονται σε ένα άθλημα στο οποίο είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν, είτε να εμπνέονται να ασχοληθούν με κάτι νέο και δυστυχώς επηρεάζονται από έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.

»Πρόσφατα είδα μια γυναίκα που είχε έντονο πόνο και ευτυχώς όχι κάταγμα στον ώμο της μετά από την πτώση της, αφού εμπνεύστηκε από το γυναικείο ράγκμπι, όπου οι παίκτριες σηκώνονται για να πιάσουν τις μπάλες. Ευτυχώς, επρόκειτο απλώς για μώλωπες και θα καλυτερεύσει με τον καιρό και κάποιες ασκήσεις.

»Επίσης τραυματίστηκε ο καρπός ενός άνδρα, ο οποίος αφού παρακολούθησε το πατινάζ, πήδηξε στο πατίνι του γιου του και πολύ γρήγορα έπεσε, προσγειώθηκε στον καρπό και το χέρι του για να ανακόψει την πτώση του. Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο για να επανέλθει», περιέγραψε ο Harrison μιλώντας στον Guardian.

Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν ακροβατικά έχουν υψηλότερο κίνδυνο επικίνδυνων μυοσκελετικών και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

«Ένα backflip είναι κάτι θαυμάσιο για όσους ασκούνται για πολλά χρόνια, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο αν αυτό είναι καινούργιο για εσάς», προσθέτει. «Το να προσγειώνεστε στο κεφάλι σας δεν είναι ποτέ καλό πράγμα», τονίζει.

Sports in

Ξέσπασμα Ντούσκου: «Με έχουν στενοχωρήσει κάποια πράγματα, κοιμήθηκα τρεις ώρες το βράδυ πριν τον τελικό»

Ο Στέφανος Ντούσκος μετά την έκτη θέση που κατέλαβε στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών στην κωπηλασία ξέσπασε κατά της Ομοσπονδίας και του προπονητή για τον τρόπο διαχείρισης κάποιων αθλητών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024