Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Παιδική πορνογραφία και κακοποίηση ανηλίκων: Η «μαύρη λίστα» του BBC

Παιδική πορνογραφία και κακοποίηση ανηλίκων: Η «μαύρη λίστα» του BBC

Η «σημαία» της Βρετανίας, το BBC, νιώθει κάθε χρόνο τριγμούς στα θεμέλιά του, καθώς αποκαλύπτονται τα σκοτεινά μυστικά των πάλαι ποτέ ηρώων της. Ο Χιου Έντουαρντς ήταν ο τελευταίος αυτής της λίστας.

Για δεκαετίες αποτελούσαν είτε τα πρόσωπα είτε τις φωνές του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν οι «ήρωες» των ΜΜΕ και η εικόνα του μεγαλύτερου μέσου της χώρας – ένα μέσο που έχει ως σημαία του τον clean-cut χαρακτήρα του. Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, μια σειρά αποκαλύψεων, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και πλήττουν το καθαρό πρόσωπο του BBC.

Εδώ και λίγες ημέρες, όλη η Βρετανία ζει στους ρυθμούς των αποκαλύψεων με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Χιου Έντουαρντς. Ο επί χρόνια (πρώην) παρουσιαστής του BBC δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες περί παιδικής πορνογραφίας και μια παγωμάρα απλώθηκε πάνω τον μιντιακό κολοσσό. Μια παγωμάρα που την έχουν ξαναζήσει οι άνθρωποι του BBC τα τελευταία χρόνια.

O Χιου Έντουαρντς.

Χιου Έντουαρντς

Για χρόνια ήταν το πρόσωπο του BBC για περίπου τέσσερις δεκαετίες, ο άνθρωπος που ανακοίνωσε στο έθνος τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ το 2022 και αυτός που κάλυψε για το κανάλι την κηδεία της. Ωστόσο εδώ και περίπου έναν χρόνο είχαν αρχίζει να εμφανίζονται «μαύρα σύννεφα» πάνω από την αψεγάδιαστη εικόνα του, καθώς -χωρίς να εξηγήσει τους λόγους- το BBC τον έβγαλε σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο.

Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, όλοι έμαθαν τον λόγο. Ο Χιου Έντουαρντς ενώπιον του δικαστή δήλωσε ένοχος για κατοχή φωτογραφιών και βίντεο παιδικής πορνογραφίας και πλέον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

O Τζίμι Σάβιλ. (Πηγή: Netflix)

Τζίμι Σάβιλ

Παρουσιαστής, περσόνα, DJ, το μυαλό και η καρδιά πίσω από τη μουσική εκπομπή Top of the Pops του BBC και ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στη Βρετανία. Αυτός που μεγάλωσε μέσα στην εργατική τάξη και το 1990 απέκτησε τον τίτλο του «Σερ». Ήταν το παιδί της Αγγλίας που τα κατάφερε, ήταν ένας από αυτούς και για αυτό τον λάτρευαν. Δεν είναι τυχαίο, που όταν άφησε την τελευταία του πνοή το 2011, περίπου 4.000 Άγγλοι πήγαν να του πουν το τελευταίο αντίο.

Περίπου έναν χρόνο μετά τον θάνατό του βγήκαν στο φως της δημοσιότητας εκατοντάδες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση – από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, κυρίως γυναίκες. Ο γραφικός και χαρούμενος κλόουν του BBC αποδείχθηκε ένα τέρας. Το ντοκιμαντέρ του Netflix «Jimmy Savile: A British Horror Story» είναι αποκαλυπτικό και, παράλληλα, ανατριχιαστικό.

Ο Κρις Ντένινγκ. (Πηγή: Μετροπολιτική Αστυνομία)

Κρις Ντένινγκ

Ήταν η φωνή του που ακούστηκε πρώτη από τη ραδιοφωνική συχνότητα του BBC Two το 1964. Τότε ο Κρις Ντένινγκ ήταν μόλις 23 ετών. Αυτό που δεν ήξεραν στο BBC ήταν πως ο Ντένινγκ είχε ήδη φυλακιστή μια φορά στη Γερμανία πριν από πέντε χρόνια, για διακίνηση πορνογραφικού υλικού. Τα επόμενα χρόνια θα πάρει εκπομπή στο BBC Radio 1, ενώ από το 1969 και μετά θα αναλάβει θέσεις σε διάφορες μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Την ίδια ώρα, όμως, ήταν μέλος και μιας ομάδας παιδοβιαστών, που δρούσε τη δεκαετία του ’70 σε διάφορες ντίσκο της Αγγλίας.

Τελικά, οι αρχές θα τον συλλάβουν το 1985 για σεξουαλικές επαφές με ανήλικους και από τότε θα αρχίσει να μπαινοβγαίνει, πότε για μερικούς μήνες και πότε για δύο χρόνια, σε φυλακές όλου του κόσμου – από την Αγγλία έως την Τσεχία και τη Σλοβακία. Τελικά το 2013 θα δηλώσει ένοχος σε 29 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών. Θα πεθάνει μέσα στη φυλακή το 2022.

Ο Τζόναθαν Κινγκ. (Πηγή: Wikimedia Commons)

Τζόναθαν Κινγκ

Επιτυχημένος μουσικός και παραγωγός, με μεγάλη καριέρα από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Δύο δεκαετίες αργότερα θα κάνει το πέρασμά του στην τηλεόραση και στις εκπομπές Top of the Pops και Entertainment USA του BBC, ενώ το 1991 θα αναλάβει την παραγωγή των BRIT Awards.

Όλα αυτά θα φτάσουν σε ένα τέλος μια δεκαετία αργότερα. Το 2001 ο Τζόναθαν Κινγκ θα βρεθεί ένοχος για την σεξουαλική κακοποίηση πέντε αγοριών ηλικίας 14 ετών κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και θα καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε το 2005 και από τότε έχει εκδόσει δεκάδες βιβλία, ενώ γράφει τακτικά στην εφημερίδα της φυλακής.

O Στούαρτ Χολ. (Πηγή: BBC)

Στούαρτ Χολ

Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στα δελτία ειδήσεων του BBC τη δεκαετία του ’60, ωστόσο η καριέρα του απογειώθηκε το 1972 όταν ανέλαβε την παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού It’s a Knockout. Από τότε έχει κάτι σαν τον εθνικό παρουσιαστή τηλεοπτικών παιχνιδιών της Αγγλίας και η δόξα του θα κρατήσει έως το 2012. Τότε, θα δημοσιευτεί ένα άρθρο στον Independent, όπου μια γυναίκα τον κατηγορούσε ότι την κακοποίησε σεξουαλικά τη δεκαετία του ’70, όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Το άρθρο θα φέρει τις έρευνες της αστυνομίας κι αυτές, με τη σειρά τους, τις αποκαλύψεις.

Ο Στούαρτ Χολ θα κατηγορηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας 16χρονης το 1974, μιας 9χρονης το 1983, μιας 13χρονης το 1984, τον βιασμό μιας 22χρονης το 1976. Συνολικά θα αντιμετωπίσει 16 κατηγορίες κακοποίησης, θα δηλώσει ένοχος μόνο για μια και θα φυλακιστεί για 30 μήνες. Μετά την έξοδό του από τη φυλακή, η τύχη του αγνοείται.

Ο Κρις Λάνγκχαμ. (Πηγή: BBC)

Κρις Λάνγκχαμ

Ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της Αγγλίας, που έχει συνδεθεί με τον ρόλο του στη σειρά του BBC «The Thick of It» – έναν ρόλο που του χάρισε μάλιστα και το βραβείο BAFTA το 2006. Έναν χρόνο αργότερα θα βρεθεί αντιμέτωπος με 15 κατηγορίες διακίνησης παιδικής πορνογραφίας.

Ο Κρις Λάνγκχαμ θα δηλώσει ένοχος και θα καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκισης, ενώ το όνομά του μπήκε στη λίστα των σεξουαλικών παραβατών για δέκα χρόνια. Μετά την αποφυλάκισή του έκανε κάποια περάσματα από μικρές αγγλικές παραγωγές, αλλά όπως είπε σε μια συνέντευξή του «η ζωή του τελείωσε».

Sports in

Σπουδαίο φιλικό για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ρόμα

Ο Ολυμπιακός μια μέρα μετά το φιλικό με την Τερνάνα (0-4), αντιμετωπίζει τη Ρόμα σε ένα πολύ σημαντικό τεστ, όπου θα μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024