Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου: Ανακαλεί την εξωδικαστική συμφωνία με τους κατηγορουμένους ο υπουργός Άμυνας

Επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου: Ανακαλεί την εξωδικαστική συμφωνία με τους κατηγορουμένους ο υπουργός Άμυνας

Οι τρεις κατηγορούμενοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν δεχτεί να δηλώσουν ένοχοι - Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είχαν γίνει γνωστές

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ανακάλεσε χθες Παρασκευή την εξωδικαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με τον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ – τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ – και δύο συνεργούς του, οι οποίοι κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ και δύο συγκρατούμενοί του – o Ουάλιντ μπιν Ατάς και ο Μουστάφα αλ Χαουσάουι – αποδέχθηκαν να ομολογήσουν την ενοχή τους, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν τη συμφωνία με αντάλλαγμα να αποφύγουν τη θανατική ποινή.

Ωστόσο την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αφαίρεσε από την Σούζαν Εσκαλιέ, η οποία έχει την εποπτεία του στρατοδικείου στο Γουαντάναμο, την εξουσία να συνάπτει εξωδικαστικές συμφωνίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αρμοδιότητα. «Με άμεση ισχύ και κάνοντας χρήση της εξουσίας μου, αποσύρομαι από τις τρεις προδικαστικές συμφωνίες», υπογραμμίζει ο Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αφαίρεσε από επόπτρια του στρατοδικείου στο Γουαντάναμο την εξουσία να συνάπτει εξωδικαστικές συμφωνίες

Φωτογραφίες αγνοουμένων από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001 όπου χάθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι

Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο είχαν επικρίνει έντονα την εξωδικαστική συμφωνία με τους τρεις κατηγορούμενους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Πεντάγωνο.

Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις

Οι τρεις κατηγορούμενοι για την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους κρατούνται τις τελευταίες δυο δεκαετίες στη φυλακή στο Γουαντάναμο, στην Κούβα, σε έδαφος που παραχωρήθηκε με μίσθωση επ’ αόριστον το 1903 στις ΗΠΑ.

Και οι τρεις αντιμετώπιζαν κατηγορίες για τρομοκρατία και τη δολοφονία σχεδόν 3.000 ανθρώπων στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον. Ουδέποτε δικάστηκαν: η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει κωλύματα, ιδίως εξαιτίας της απόσπασης πληροφοριών από αυτούς με συστηματικά βασανιστήρια που υπέστησαν σε μυστικές φυλακές της CIA.

Τον Μάρτιο του 2022, οι συνήγοροι υπεράσπισης των φυλακισμένων είχαν επιβεβαιώσει πως διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί η ποινή τους, ώστε να μην προσαχθούν σε δίκη ενώπιον στρατοδικείου.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν τη διαβεβαίωση πως θα παραμείνουν στη φυλακή στη ναυτική βάση του Γουαντάναμο, δεν θα μεταχθούν σε ομοσπονδιακή φυλακή στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου θα εξέτιαν τις ποινές τους στην απομόνωση.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Σπουδαίο φιλικό για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ρόμα

Ο Ολυμπιακός μια μέρα μετά το φιλικό με την Τερνάνα (0-4), αντιμετωπίζει τη Ρόμα σε ένα πολύ σημαντικό τεστ, όπου θα μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024