Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στη νήσο Μιντανάο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φιλιππίνων, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της πόλης Λινγκίγκ και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών προκαλούν συχνά σεισμούς και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το κοντινότερο ηφαίστειο στην περιοχή είναι το Leonard Range στο νησί Μιντανάο, 109 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού και τελευταία φορά εξερράγη περίπου πριν από 1.800 χρόνια.

Ελάχιστα αισθητός ο σεισμός παρά το μέγεθος

Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών σημειώθηκε 85 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Bislig, στις Φιλιππίνες, ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 3 Αυγούστου 2024, στις 6:23 π.μ. τοπική ώρα.

Με βάση τα προκαταρκτικά σεισμικά δεδομένα, ο σεισμός θα έπρεπε να έχει γίνει ευρέως αισθητός σχεδόν από όλους στην περιοχή του επικέντρου. Μπορεί να προκάλεσε ελαφρές έως μέτριες ζημιές.

Μέτριες δονήσεις πιθανόν να σημειώθηκαν στο Hinatuan (πληθυσμός 10.100) που βρίσκεται 84 χλμ. από το επίκεντρο, στην πόλη Bislig (πληθυσμός 67.600) 85 χλμ. μακριά, στην Baganga (πληθυσμός 10.100) 95 χλμ. μακριά και στο Monkayo (πληθυσμός 51.400) 124 χλμ. μακριά.