Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων ατόμων για τη δολοφονία Χανίγια – «Κενά ασφαλείας»

Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων ατόμων για τη δολοφονία Χανίγια – «Κενά ασφαλείας»

Η δολοφονία Χανίγια στην καρδιά του Ιράν θέτει σε εκθέτει τις δυνατότητες ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Το Ιράν έχει συλλάβει περισσότερα από είκοσι άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτερους αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς αξιωματούχους και εργαζόμενους σε στρατιωτικό ξενώνα στην Τεχεράνη, ως απάντηση στα κενά ασφάλειας που επέτρεψαν τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται δύο Ιρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι συλλήψεις υψηλού επιπέδου έγιναν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς ο οποίος ήταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν και διέμενε στον ξενώνα στη βόρεια Τεχεράνη.

Αποτυχία στην ασφάλεια

Η σφοδρότητα της αντίδρασης στη δολοφονία του Χανίγια υπογραμμίζει πόσο καταστροφική ήταν η αποτυχία της ασφάλειας για την ηγεσία του Ιράν, με την επίθεση να λαμβάνει χώρα σε ένα αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα στην πρωτεύουσα της χώρας λίγες ώρες μετά από την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, σχολιάζουν οι NYT.

«Η αντίληψη ότι το Ιράν δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την πατρίδα του ούτε τους βασικούς συμμάχους του θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για το ιρανικό καθεστώς, διότι ουσιαστικά σηματοδοτεί στους εχθρούς του ότι αν δεν μπορούν να ανατρέψουν την Ισλαμική Δημοκρατία, μπορούν να την αποκεφαλίσουν», δήλωσε ο Ali Vaez, επικεφαλής για το Ιράν στο International Crisis Group.

Το Ισραήλ πίσω από την επίθεση

Ιρανοί αξιωματούχοι και η Χαμάς δήλωσαν την Τετάρτη ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία, εκτίμηση στην οποία κατέληξαν και αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το Ισραήλ, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η εξειδικευμένη μονάδα κατασκοπείας των Φρουρών της Επανάστασης έχει αναλάβει την έρευνα και κυνηγά υπόπτους που ελπίζει ότι θα την οδηγήσουν στα μέλη της ομάδας δολοφόνων που σχεδίασε, βοήθησε και εκτέλεσε τη δολοφονία, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία λόγω της ευαίσθητης φύσης των ερευνών.

Η είδηση των σαρωτικών συλλήψεων ήρθε αφού οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «το εύρος και οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού ερευνώνται και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω».

Αντιμετώπιση

«Αυτή η παραβίαση της ασφάλειας απαιτεί διαφορετικές πολιτικές και στρατηγικές- μπορεί να είναι η σύλληψη κατασκόπων εάν υπήρξε διείσδυση, ή αντίποινα εάν η επιχείρηση διεξήχθη από το εξωτερικό, ή ένας συνδυασμός και των δύο», δήλωσε ο Sasan Karimi, πολιτικός αναλυτής στην Τεχεράνη, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η εγγύτητα του Χανίγια με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν -με τους δύο άνδρες να συναντώνται στην κατοικία του Χαμενεΐ λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία- έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες.

Μια ξεχωριστή ομάδα πρακτόρων ανέκρινε ανώτερους αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών με ρόλο στη φύλαξη της πρωτεύουσας. Έθεσε αρκετούς από αυτούς υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς.

Έρευνα και στα αεροδρόμια

Όταν οι πράκτορες ασφαλείας εισέβαλαν στο συγκρότημα του ξενώνα, χτένισαν κάθε σπιθαμή του, επιθεωρώντας κάμερες παρακολούθησης, καθώς και λίστες επισκεπτών. Εξέταζαν επίσης τα πηγαινέλα των μελών του προσωπικού, τα οποία ελέγχονται αυστηρά πριν από την πρόσληψή τους και προέρχονται από την ιεραρχία των Φρουρών, είπαν οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι.

Η έρευνα επικεντρώθηκε επίσης στα διεθνή και εγχώρια αεροδρόμια της Τεχεράνης, όπου έχουν τοποθετηθεί πράκτορες, οι οποίοι εξέτασαν επί μήνες το υλικό από τις κάμερες των αιθουσών αφίξεων και αναχωρήσεων και εξέτασαν τους καταλόγους πτήσεων, δήλωσαν οι δύο Ιρανοί. Είπαν ότι το Ιράν πιστεύει ότι μέλη της ομάδας δολοφόνων της Μοσάντ βρίσκονται ακόμη στη χώρα και στόχος τους είναι να τους συλλάβουν.

Έχουν αναθεωρηθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, το οποίο ζήτησε ανωνυμία επειδή δεν είχε δικαίωμα να μιλήσει, δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις συλλήψεις, αλλά σημείωσε ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας είχαν αναθεωρηθεί πλήρως τις τελευταίες δύο ημέρες για τους ανώτερους αξιωματούχους. Οι λεπτομέρειες ασφαλείας για τους ανώτερους αξιωματούχους άλλαξαν και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ανταλλάχθηκε. Είπε ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν μετακινηθεί σε διαφορετική τοποθεσία.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε ανώτερους ρόλους ασφαλείας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι με τη δολοφονία του Χανίγια, το Ισραήλ στοχεύει επίσης «στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράν στην αρχή μιας νέας κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της απειλής θα ήταν να συνεργαστούν και να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους όλοι οι κλάδοι ασφαλείας, πληροφοριών και στρατού.

Sports in

Σπουδαίο φιλικό για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Ρόμα

Ο Ολυμπιακός μια μέρα μετά το φιλικό με την Τερνάνα (0-4), αντιμετωπίζει τη Ρόμα σε ένα πολύ σημαντικό τεστ, όπου θα μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024