Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών, ανέφεραν σε μία σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι «σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο», ανέφερε η ανακοίνωση που κατηγόρησε το Ισραήλ -την τολμηρή και τρομοκρατική σιωνιστική κυβέρνηση – για το θάνατο του Χανίγια.

Τα σενάρια για το χτύπημα

Ο Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπου βρισκόταν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Μασούντ Πεζεσικάν.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται πίσω από το χτύπημα.

Σενάρια

Την ίδια στιγμή ωστόσο πληθαίνουν τα σενάρια για τον τρόπο που έγινε η δολοφονία.

Το λιβανέζικο μέσο Al Mayadeen ανέφερε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη «πραγματοποιήθηκε με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μία χώρα στην άλλη, όχι από το εσωτερικό του Ιράν».

Έξυπνη βόμβα;

Οι NYT, από την άλλη, σε δημοσίευμά τους ανέφεραν ότι η δολοφονία οφείλεται σε έξυπνη βόμβα που είχε φυτευτεί σε στρατιωτικό ξενώνα, όπου και διέμενε ο Χανίγια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο η βόμβα είχε τοποθετηθεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, ο οποίος διοικείται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστού ως Neshat, σε μια αριστοκρατική γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης.