Σάββατο 03 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία Χανίγια στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο… για συζητήσεις εκεχειρίας

Ισραήλ: Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία Χανίγια στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο… για συζητήσεις εκεχειρίας

Μετά τη δολοφονία Χανίγια από το Ισραήλ οι ελπίδες για κατάπαυση πυρός έχουν εξανεμιστεί

Επικεφαλής της Σιν Μπετ και της Μοσάντ έφτασαν στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός, μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ.

Η επίσκεψη αυτή στο Κάιρο γίνεται στη σκιά της νέας όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς αλλά και διαμεσολαβητή εκ μέρους των Παλαιστινίων στις διαπραγματεύσεις, Ισμαήλ Χανίγια.

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει πάνω στην πρόταση του Μπάιντεν είχαν από καιρό βαλτώσει λόγω της επιμονής του Ισραήλ να ζητά ολοκληρωτική νίκη και της άρνησής του να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τώρα πλέον έχουν καταρρεύσει.

«Πώς είναι δυνατόν να προσπαθείς για εκεχειρία όταν το ένα μέρος δολοφονεί τον διαμεσολαβητή του άλλου;»

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη δολοφονία του Χανίγια την Τετάρτη θα μπορούσε επίσης να καταστρέψει τις μελλοντικές προοπτικές μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Διαπραγματεύσεις μεν κλιμάκωση δε

Η πληροφορία ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τα αντίποινα του Ιράν και των περιφερειακών του συμμάχων που έχει ήδη προαναγγείλει η Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ μάλιστα έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή με πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη ενώ συνεχίζουν τις κενές νοήματος εκκλήσεις για εκεχειρία.

Μάλιστα ο Μπλίνκεν είχε μιλήσει με τον ομόλογό του στο Κατάρ μετά τη δολοφονία Χανίγια για να στείλει το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί το σχόλιο του πρωθυπουργού του Κατάρ που ήρθε ως αντίδραση στην είδηση της δολοφονίας: Πώς είναι δυνατόν να προσπαθείς για εκεχειρία όταν το ένα μέρος δολοφονεί τον διαμεσολαβητή του άλλου;

Sports in

Ξέσπασμα Ντούσκου: «Με έχουν στενοχωρήσει κάποια πράγματα, κοιμήθηκα τρεις ώρες το βράδυ πριν τον τελικό»

Ο Στέφανος Ντούσκος μετά την έκτη θέση που κατέλαβε στον τελικό του μονού σκιφ ανδρών στην κωπηλασία ξέσπασε κατά της Ομοσπονδίας και του προπονητή για τον τρόπο διαχείρισης κάποιων αθλητών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 03 Αυγούστου 2024