Η ΕΕ πρόκειται να απαγορεύσει την παραγωγή και την εμπορία προϊόντων που περιέχουν πρόσθετα και που αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθουμε καρκίνο ή κληρονομικές ασθένειες. Ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ στη χώρα μας, τα πατατάκια με γεύση ζαμπόν, είναι λίγο πριν τους τίτλους τέλους.

Η ΕΕ έκανε ένα ακόμη βήμα στον έλεγχο που ασκούν εδώ και χρόνια τα θεσμικά όργανα για να εξαλείψουν τα πιο επιβλαβή προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ προς όφελος των υγιεινών, απαγορεύοντας τα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά καπνιστά πρόσθετα μεταξύ των συστατικών τους. Λόγος ο πιθανός κίνδυνος να προκαλέσει καρκίνο και κληρονομικές ασθένειες.

Όταν θα ισχύσει η απαγόρευση θα επηρεάζει μεγάλο αριθμό προϊόντων

Η απαγόρευση αυτής της πατάτας χρονολογείται από το 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να υποβάλει έκθεση για οκτώ αρώματα καπνού προκειμένου να αξιολογηθεί η γονοτοξικότητά τους, δηλαδή η ικανότητα αυτών των χημικών ουσιών να βλάπτουν το γενετικό υλικό των κυττάρων.

Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ότι σε αυτά τα πρόσθετα «υπάρχουν προβλήματα γονιδιοτοξικότητας ή δεν μπορούν να αποκλειστούν», γεγονός που επιβεβαίωσε τις υποψίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τον Απρίλιο του 2024, και μετά από συστάσεις αυτού του οργάνου, ψήφισε ενιαία – και τα 27 μέλη υποστήριξαν την πρωτοβουλία – υπέρ της απαγόρευσης της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων με αρώματα τεχνητού καπνού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο σολομός και τα άλλα καπνιστά

Αυτά τα αρώματα καπνού δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε πατατάκια με γεύση ζαμπόν, αλλά χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή διαδικασία καπνίσματος σε κρέατα, ψάρια, τυριά, σούπες, σάλτσες, ποτά, παγωτά και γλυκά. Γι’ αυτό όταν θα ισχύσει η απαγόρευση θα επηρεάζει μεγάλο αριθμό προϊόντων.

Τα φυσικά καπνιστά τρόφιμα, όπως ο σολομός, δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την απαγόρευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οριστικοποιεί τον κανονισμό, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2025.

Για να μπορέσουν οι διάφοροι διανομείς τροφίμων να προσαρμοστούν σε αυτόν τον νέο κανονισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να τους δώσει ένα περιθώριο μεταξύ δύο και πέντε ετών για να εξαλείψουν σταδιακά από τα ράφια του σούπερ μάρκετ (ή τροποποιώντας) τα προϊόντα που περιέχουν οποιοδήποτε από αυτά τα πρόσθετα, τα οποία αναγνωρίζονται στις ετικέτες, όπως Smoke Concentrate809045 (SF-003), ProFagus SmokeR709 (SF-008), ProFragus SmokeR714 (SF-001) , SmokEz Enviro-23 (SF-006), Scansmoke SEF525 (SF-004), Zesti Smoke Code 10 (SF-002), Fumokomp (SF-009) και SmoKEz C-10 (SF-005).