Το καλοκαίρι είναι η περίοδος αιχμής για το κυνήγι διαμερισμάτων. Οι διακοπές μας προσφέρουν την ευκαιρία να επιβραδύνουμε και να δρομολογήσουμε μια νέα σελίδα στη ζωή μας, ή τουλάχιστον να βρούμε το χρόνο να οργανωθούμε καλύτερα. Πολλοί θα το κάνουν από υποχρέωση, είτε επειδή η δουλειά είτε το σχολείο τους αναγκάζει να μετακομίσουν.

«Υπάρχει ένας άθλιος συγκάτοικος σε κάθε κοινόχρηστο σπίτι, ένας άθλιος συγκάτοικος οδηγεί σε άθλια πράγματα για τους συγκατοίκους, και αν δεν έχεις έναν άθλιο συγκάτοικο στο σπίτι, αυτός είσαι εσύ»

Και κάποιοι νέοι, τους οποίους διακατέχει ένα συνονθύλευμα ενθουσιασμού και αφέλειας, πιστεύουν ότι η χειραφέτηση μακριά από τον έλεγχο των γονιών τους επιτυγχάνεται με το να δημιουργήσουν μια όαση διασκέδασης με τους φίλους τους, με τους οποίους είναι τόσο δεμένοι, τα πάνε τόσο καλά και περνάνε τόσο όμορφα που, προφανώς, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά.

Ή μήπως μπορεί;

Η σειρά του Netflix «Worst Roommate Ever», της οποίας η δεύτερη σεζόν μόλις κυκλοφόρησε, ασχολείται -όπως υπόσχεται ο τίτλος- με τα χειρότερα σενάρια. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αληθινών εγκλημάτων που συγκεντρώνει υποθέσεις που έχουν πάρει διαστάσεις τραγωδίας. Στα επεισόδιά του υπάρχουν απατεώνες, δολοφόνοι, ψυχοπαθείς ιδιοκτήτες, κτητικοί και αποξενωτικοί συγκάτοικοι, άνθρωποι που δεν μιλούν πολύ και σχεδιάζουν σιωπηλά, και άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφορτωθούν τον διπλανό τους παίζοντας πολύ δυνατά ραπ τραγούδια.

Πρόκειται για δυσάρεστες, τρομακτικές ιστορίες που μας αφήνουν με ελάχιστη επιθυμία να εμπιστευτούμε ξανά έναν ξένο ή, ακόμη, να ρίξουμε εντελώς τις άμυνες μας με τους γνωστούς με τους οποίους ζούμε μαζί.

Ο José, ένας 32χρονο από τη Μαδρίτη, μιλώντας στην εφημερίδα El Pais, δήλωσε: «Έχω ζήσει μόνο με μία φίλη και δεν είναι πλέον φίλη μου. Η συγκατοίκηση με έναν φίλο είναι ένα λάθος που κάνουμε μόνο μία φορά. Δεν πρόκειται να θυσιάσω ξανά μια φιλία για μια συγκατοίκηση».

Προσθέτει ότι «ένα άτομο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός φίλος σας, αλλά στη συνέχεια να μην ταιριάζετε μεταξύ σας, επειδή ο ένας μπορεί να είναι πιο σχολαστικός και ο άλλος πιο ανοργάνωτος, ή επειδή έχει προσδοκίες που δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε όσον αφορά τα σχέδια ή τον τρόπο ζωής».

«Με έναν φίλο, νιώθεις επίσης ότι μπορείς να είσαι πιο ανοργάνωτος και ακατάστατος», εξηγεί.

Ένας άγνωστος, μήπως;

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν φιλικές σχέσεις δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα τηρηθεί η τυπικότητα. Ο José, ο οποίος ζει στο ίδιο διαμέρισμα εδώ και έξι χρόνια, το μοιράζεται με έναν άνδρα εδώ και τέσσερα χρόνια και με μια γυναίκα εδώ και τρία χρόνια. Για την τελευταία λέει: «Δεν νομίζω ότι είναι κακός άνθρωπος, αλλά είναι εγωίστρια, απερίσκεπτη, κακή παρέα και, πάνω απ’ όλα, βρώμικη».

«Στην κουζίνα, μπορεί να αφήσει κάτι στη φωτιά, να πάει στο ντους ή να μιλήσει στο τηλέφωνο, περνάει μιάμιση ώρα και όταν επιστρέφεις υπάρχει ένα μάτσο φούσκες ή καμένο φαγητό. Μια φορά άφησε τα πάντα γεμάτα με σούπα για ώρες. Της το λες, ζητάει συγγνώμη, αλλά είναι μια ιουδαιοχριστιανική συγγνώμη. Είναι πολύ καθολική: δεν ζητάει συγγνώμη επειδή πραγματικά λυπάται και θα προσπαθήσει να μην το ξανακάνει», εξηγεί.

«Μια φορά είχαμε μια περίεργη μυρωδιά στο σπίτι, δεν ξέραμε από πού ερχόταν, και αποδείχθηκε ότι είχε φτιάξει μακαρόνια δύο μήνες νωρίτερα, της είχαν μείνει κάποια αποφάγια, τα άφησε σε μια κατσαρόλα και μουχλιάσανε».

«Έχω την αίσθηση ότι νομίζει ότι ζει μόνη της, ότι δεν έχει την αίσθηση της αλληλεγγύης, ότι σκέφτεται τους άλλους», ξεσπάει. «Χρησιμοποιεί τρία τηγάνια και δεν πλένει τουλάχιστον το ένα, ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αργότερα. Βάζει χίλια ξυπνητήρια και πρέπει να της τα κλείσεις, γιατί έχει φύγει για το γυμναστήριο. Της αρέσει να διοργανώνει αποκριάτικα πάρτι και στις 15 Νοεμβρίου η διακόσμηση εξακολουθεί να υπάρχει».

Βωμούς αφιερωμένους σε νεκρά έντομα;

Στο βιβλίο του El compañero de piso de mierda: Guía de supervivencia para compartir casa (The Shitty Roommate: A Survival Guide for Sharing a House), ο συγγραφέας Giuseppe Angelo Fiori έθεσε τρεις νόμους: «Υπάρχει ένας άθλιος συγκάτοικος σε κάθε κοινόχρηστο σπίτι, ένας άθλιος συγκάτοικος οδηγεί σε άθλια πράγματα για τους συγκατοίκους, και αν δεν έχεις έναν άθλιο συγκάτοικο στο σπίτι, αυτός είσαι εσύ».

Το κείμενο βασίστηκε στη διάσημη ιταλική σελίδα στο Facebook Il Coinquilino Di Merda (Ο σκ@τένιος συγκάτοικος), η οποία εξακολουθεί να είναι ενεργή με σχεδόν ένα εκατομμύριο followers και ένα παρόμοιο προφίλ στο Instagram, όπου οι χρήστες δημοσιεύουν παράξενες εικόνες και ιστορίες που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση, όπως βωμούς αφιερωμένους σε νεκρά έντομα, γλυπτά φτιαγμένα από υπολείμματα γενειάδας στο νεροχύτη ή αυγά μαγειρεμένα σε καφετιέρες.

*Με πληροφορίες από: El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Fox