Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μήπως τελικά δεν σε θέλει; – Τι είναι το breadcrumbing και γιατί δεν σου αξίζει

Μήπως τελικά δεν σε θέλει; – Τι είναι το breadcrumbing και γιατί δεν σου αξίζει

Το breadcrumbing αναφέρεται σε μια μορφή χειραγώγης, σκόπιμης ή μη.

M’ αγαπά, δεν μ’αγαπά. Το παιχνίδι αγάπης που κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν και στην ενήλικη ζωή.

Για τους ανθρώπους που αναζητούν μια σχέση στη μοντέρνα αυτή εποχή, το διφορούμενο ενδιαφέρον ενός πιθανού συντρόφου καταλήγει μια οδυνηρή εμπειρία που τους αφήνει επώδυνα αιωρούμενους μεταξύ ελπίδας και απελπισίας.

Αυτή η συμπεριφορά αποκαλείται «breadcrumbing» και πρόκειται για μια τακτική κατά την οποία το ένα μέρος προσφέρει αρκετή προσοχή και ενέργεια ώστε να και κρατά προσκολλημένο κάποιον, αλλά όχι τόση ώστε να ξεκινά ή να προχωρά μιa πραγματική σχέση.

Μορφή χειραγώγησης

«Το breadcrumbing αναφέρεται σε μια μορφή χειραγώγης, σκόπιμης ή μη, από ένα άτομο που προσποιείται ενδιαφέρον και ενεργεί σαν να επενδύει ειλικρινώς σε μια σχέση με ένα άλλο άτομο, ενώ στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται» εξηγεί η δρ. Μόνικα Βερμάνι, κλινική ψυχολόγος από τον Καναδά και συγγραφέας του βιβλίου «A Deeper Wellness: Conquering Stress, Mood, Anxiety and Traumas», στο CNN.

Αυτοί που σκοπίμως φέρονται με αποπροσανατολιστικό τρόπο, το κάνουν για λόγους προσοχής, επιβεβαίωσης, ελέγχου ή ακόμη και για να έχουν το χαλαρό μέρος μιας σχέσης χωρίς να δεσμεύονται. «Το να παρασύρεις ένα άτομο με αυτόν τον τρόπο, του στερείς τη δυνατότητα να αναζητήσει αλλού μια πιο σταθερή, αξιόπιστη και πραγματική σχέση, στην οποία μπορεί να επικεντρωθεί» προσθέτει η Βερμάνι.

Άλλοι, πάλι, μπορεί να νιώθουν και οι ίδιοι μπερδεμένοι με όσα θέλουν ή νιώθουν, ή ακόμη να μην επιθυμούν περαιτέρω οικειότητα λόγω ανατροφής ή κάποιου τραύματος, λένε οι ειδικοί. Τα άτομα αυτά μπορεί επίσης να αισθάνονται ανεπαρκή και ανήμπορα να εμπλακούν σε υγιείς σχέσεις.

Επιβλαβές για την ψυχική υγεία

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ανεξαρτήτως του λόγου που κάποιος αρκείται στα «ψίχουλα», οι επιπτώσεις μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά επιβλαβείς, ιδίως αν το φαινόμενο έχει διάρκεια χρόνων.

Σύμφωνα με τη Βερμάνι, στο εργασιακό περιβάλλον, μπορεί κάποιος να βιώνει το breadcrumbing όταν ο ανώτερός του συνηθίζει ινα τον επαινεί συχνά, δίνοντάς του υποσχέσεις για αύξηση ή προαγωγή, οι οποίες ωστόσο ποτέ δεν υλοποιούνται.

«Στην περίπτωση μιας φιλίας, κάποιος μπορεί να προσποιείται ενδιαφέρον και οικειότητα, χωρίς όμως πρόθεση να βρεθεί, να ταξιδέψει ή να εμπλακεί συναισθηματικά με τον φίλο του, στον οποίο τηλεφωνεί στην πραγματικότητα μόνο όταν κάτι χρειάζεται. Συχνά, σε αυτές τις σχέσεις, το θύμα νιώθει πως ο θύτης το χρησιμοποιεί και δεν το έχει σε πραγματική προτεραιότητα» προσθέτει η ίδια.

Σε συνθήκες ερωτικής σχέσης, κάποιος μπορεί να λαμβάνει μηνύματα, ποιήματα, τραγούδια, κομπλιμέντα, λόγια καρδιάς, ενδιαφέροντος και ερωτικά. Ωστόσο, η επικοινωνία αυτή είναι μειούμενη και με διαλείψεις: Τα σχέδια για δια ζώσης ραντεβού συνήθως αποβαίνουν μάταια και η ερωτική διάθεση παραμένει σε μια διαρκή εκκρεμότητα.

«Αν ο στόχος του breadcrumbing εκφράσει δυσαρέσκεια ή πρόθεση να προχωρήσει, ο “θύτης” ξαφνικά αρχίζει να εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον – ως τρόπο, ασφαλώς, να κρατήσει γαντζωμένο τον στόχο, μόνο και μόνο για να τον παραμελήσει ξανά» λέει η Βερμάνι.

Sports in

Χρυσό και… σύνταξη για τον Τζόκοβιτς (vid)

Η Σερβία συγκαταλέγεται στις πιο γενναιόδωρες χώρες και μόνο δύο χώρες δίνουν περισσότερα για το Ολυμπιακό χρυσό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024