Κυριακή 04 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη να… εκραγεί από τους τουρίστες η Σαντορίνη από τις κρουαζιέρες – Βίντεο από ορδές τουριστών δείχνει το νησί να «πνίγεται»

Έτοιμη να… εκραγεί από τους τουρίστες η Σαντορίνη από τις κρουαζιέρες – Βίντεο από ορδές τουριστών δείχνει το νησί να «πνίγεται»

Μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων καταφθάνουν στη Σαντορίνη κατά την περίοδο του high season, κατευθυνόμενοι κατευθείαν σε δημοφιλή σημεία

Κατά περιόδους μες στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι κρουαζιέρες μετατρέπουν τη Σαντορίνη σ’ ένα μίνι «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί από την πολυκοσμία. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο υπερτουρισμό, αφού «σκάει» στο νησί κατά κύματα.

Τα εκθαμβωτικά ασβεστωμένα σπίτια, οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους, ο γαλάζιος ουρανός και η θάλασσα αυτού του μοναδικά εντυπωσιακού ελληνικού νησιού προσελκύουν 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, πολύ περισσότερους από τους περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης.

Μέχρι και 17.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων καταφθάνουν στο νησί κατά την περίοδο του high season, κατευθυνόμενοι κατευθείαν σε δημοφιλή σημεία όπως η Οία, γνωστή για τα θεαματικά ηλιοβασιλέματά της. Έχει κερδίσει ακόμη και το παρατσούκλι «το νησί του Instagram» λόγω του μεγαλείου της «χωρίς φίλτρο», γράφει το CNN.

«Η Σαντορίνη έχει γίνει θύμα της ίδιας της ομορφιάς της, προσελκύοντας πλήθη για να θαυμάσουν τις εκκλησίες με τους γαλάζιους θόλους και τις ασβεστωμένες βίλες της» γράφει και ο Telegraph.

Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα μπαλκόνια στην άκρη του βράχου γεμίζουν με παραθεριστές που αναζητούν selfies στο ηλιοβασίλεμα, ενώ οι ντόπιοι ενοχλούνται καθώς κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές. Όταν έρχεται το βράδυ, ωστόσο, οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι το νησί μετατρέπεται από Times Square σε πόλη-φάντασμα.

Καλοκαιρινά στιγμιότυπα απο την Οία, Σαντορίνη, στις 21 Ιουνίου

Πρόκειται για ένα ευμετάβλητο μείγμα που έχει οδηγήσει στη δημιουργία δυσαρέσκειας σε αυτό το νησί των Κυκλάδων.

Το ανώτατο όριο επισκεπτών

Ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος πρότεινε ανώτατο όριο για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, έως και 8.000 την ημέρα.

Οι διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού αποτέλεσαν σημείο πολιτικής ανάφλεξης στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με διαδηλώσεις στην Ισπανία, την Ολλανδία και όχι μόνο. Την Πέμπτη, η Βενετία περιόρισε το μέγεθος των τουριστικών ομάδων στα 25 άτομα και απαγόρευσε τα μεγάφωνα, έχοντας πρόσφατα δηλώσει ότι το προσωρινό εισιτήριο εισόδου ήταν επιτυχημένο, αποφέροντας στην πόλη έσοδα περίπου 2,64 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπερτουρισμός έχει γίνει μια σημαντική λέξη στα ταξίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς οι δημοφιλείς προορισμοί αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την ανάγκη τους για δολάρια επισκεπτών με την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και τη διατήρηση ενός επιθυμητού και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους.

«Το νησί είναι άδειο»

«Ο υπερτουρισμός δεν υπάρχει. Αυτό που βλέπω είναι η έλλειψη δομών», λέει στο CNN Travel ο Gianluca Chimenti, τοπικός τουριστικός πράκτορας και κάτοικος της Σαντορίνης εδώ και 18 χρόνια. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με εικόνες από τον έντονο συνωστισμό στα hot spots του νησιού τις ώρες αιχμής, λέει ότι η εικόνα τον υπόλοιπο χρόνο είναι πολύ διαφορετική.

«Η αλήθεια είναι ότι το νησί είναι άδειο. Αυτή τη στιγμή είναι όπως ποτέ άλλοτε, είναι η χειρότερη εποχή που έχει υπάρξει ποτέ».

Καλοκαιρινά στιγμιότυπα απο την Οία, Σαντορίνη, στις 21 Ιουνίου

Μέτρα για την κρουαζιέρα

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), ένας παγκόσμιος εμπορικός οργανισμός, ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας της Ελλάδας, Χρήστο Στυλιανίδη, για να συζητήσουν την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών.

Η τουριστική έκρηξη της Ελλάδας δεν είναι μόνο στη Σαντορίνη. Τα εθνικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, αναφέρει το Reuters, και το 2024 αναμένεται να επισκιάσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.

«Πρόσφατα, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή, ιδίως όσον αφορά τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου», δήλωσε η Μαρία Δεληγιάννη, περιφερειακή διευθύντρια της CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο, σε δήλωσή της. Η ίδια επιβεβαίωσε τη δέσμευση των εταιρειών κρουαζιέρας της να διατηρήσουν το ανώτατο όριο των 8.000 επιβατών και δήλωσε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για διαφοροποίηση των ελληνικών δρομολογίων ώστε να μειωθεί η πίεση από τα πιο δημοφιλή σημεία.

Βίντεο με τις ορδές τουριστών

Βίντεο που έφερε στο φως ο Telegraph δείχνει την πραγματική είκονα του νησιού.

Βίντεο με ορδές τουριστών να αποβιβάζονται στη Σαντορίνη, να στριμώχνονται στα στενά σοκάκια της και να στριμώχνονται για χώρο στους γεμάτους δρόμους, έριξε φως στο χρόνιο επίπεδο υπερτουρισμού που αντιμετωπίζει το ελληνικό νησί.

@la.stampa Strade sovraffollate e file infinite: Santorini fa i conti con l’overtourism. Come altre destinazioni turistiche, l’isola greca vuole imporre un tetto alle navi da crociera che attraccano, portando milioni di visitatori. Video: @Victor Karayannis #santorini #tourism #greece ♬ suono originale – la.stampa

Τα πλάνα απεικονίζουν την τεράστια πίεση που δέχεται η Σαντορίνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όμως η ραγδαία αύξηση του τουρισμού του νησιού ωστόσο είναι εμφανής σε όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να προβλέπουν ότι το 2024 θα ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.

Η Σαντορίνη, μέρος μιας αρχαίας ηφαιστειακής καλδέρας, έχει γίνει θύμα της ίδιας της ομορφιάς της, προσελκύοντας πλήθη για να θαυμάσουν τις εκκλησίες με τους γαλάζιους θόλους και τις ασβεστωμένες βίλες της.

Πέρυσι, 3,4 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Sports in

Μυθικός Τζόκοβιτς, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (2-0, vids)

Ο Τζόκοβιτς νίκησε με 2-0 σετ τον Αλκαράθ (7-6 [3], 7-6 [2]) και κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 04 Αυγούστου 2024