Τρόμο προκαλεί το φαινόμενο της λειψυδρίας που χτυπά ανελέητα όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, φέρνοντας σε απόγνωση τα νοικοκυριά, τους επιχειρηματίες και τους αγρότες. Οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών από την πλευρά τους καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό.

Ηδη σε πέντε οικισμούς στην Αλόννησο των Βορείων Σποράδων δεν υπάρχει σταγόνα νερού εδώ και μέρες. Δήμοι της Μαγνησίας απευθύνουν εκκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης νερού, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι από τη ΔΕΥΑ Σκοπέλου ώστε η χρήση νερού να περιορίζεται αυστηρά σε επίπεδο οικιακής κατανάλωσης.

«Η λειψυδρία είναι εδώ και το πρόβλημα θα αποκτήσει επιθετικές διαστάσεις από το νέο έτος, αν ακολουθήσει άλλος ένας άνομβρος χειμώνας ή επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα» λέει μιλώντας στον «Ταχυδρόμο» ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Το φαινόμενο της έλλειψης νερού δυστυχώς δεν είναι παροδικό, είναι η νέα πραγματικότητα» λέει ο Λέκκας

Το φαινόμενο της λειψυδρίας πλήττει ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας

«Το φαινόμενο της έλλειψης νερού δυστυχώς δεν είναι παροδικό, είναι η νέα πραγματικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειψυδρία είναι ένα από τα σημαντικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής, την οποία η επιστημονική κοινότητα περίμενε 20 χρόνια μετά. «Υπολογίζαμε ότι η κλιματική κρίση θα χτυπούσε το 2040 – 2050 και δυστυχώς τη βλέπουμε να εξελίσσεται σήμερα», ανέφερε.

Θεσσαλία: Μείζον πρόβλημα η λειψυδρία

«Στη Θεσσαλία το πρόβλημα αποκτά μείζονα διάσταση παρά τις έντονες βροχοπτώσεις. Από τις πλημμύρες έμειναν μόνο οι ζημιές. Δεν τροφοδοτήθηκε ο υπόγειος υδροφορέας. Είναι σαν να μην έβρεξε», εξήγηση ο κ. Λέκκας, προβλέποντας ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κανονικότητας.

«Αν επιμείνει η ανομβρία και οι πλημμύρες, από του χρόνου το πρόβλημα θα αποκτήσει πιο επιθετικές διαστάσεις. Η έλλειψη νερού θα είναι πολύ πιο έντονη αν ο υπόγειος υδροφορέας ‘ταπεινωθεί’ και τα φράγματα δεν γεμίσουν», επαναλαμβάνοντας από που έχει πει και στο παρελθόν, ότι απαιτείται εθνικό σχέδιο.

Υπογραμμίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο, 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας. Παρά το πρόβλημα που γίνεται αισθητό και τον κίνδυνο να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, οι καταναλωτικές συμπεριφορές δυστυχώς δεν αλλάζουν. Όπως αναφέρει το ίδιο τοπικό μέσο, σε οικισμό στο χερσαίο τμήμα του νομού Μαγνησίας στο πάνω τμήμα κάτοικοι δεν είχαν νερό να πιουν και στο κάτω τμήμα συντοπίτες τους πότιζαν με λάστιχα.

Αλόννησος: Πέντε οικισμοί χωρίς σταγόνα νερού

Στην Αλόννησο δεν έχουν νερό πέντε οικισμοί: Αγιος Δημήτριος, Μουρτερό, Βαμβακιές, Καλαμάκια, Στενή Βάλα και Αγιος Πέτρος. Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Παναγιώτης Αναγνώστου, έχει απευθύνει δραματική έκκληση στους δημότες για περιορισμό της χρήσης νερού προκειμένου να φθάσει για όλους.

Σημειώνεται ότι στην Αλόννησο σχεδόν όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις έχουν δικές τους δεξαμενές για να εξυπηρετούν οικιακές ανάγκες.

Διαρκείς είναι οι εκκλήσεις πολλών δήμων προς τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν νερό αυστηρά για οικιακή χρήση

Χωρίς νερό έχουν μείνει πέντε οικισμοί στην Αλόννησο

Όπως ενημερώνει ο ίδιος στην έκκλησή του «τα αποθέματα νερού ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο. Οι γεωτρήσεις και οι υδρομαστεύσεις του Δήμου χάνουν την αρχική τους παροχή η μια μετά την άλλη και μερικές ενδέχεται να μην παρέχουν πλέον νερό και η μονάδα Αφαλάτωσης στη θέση Γυάλια δεν επαρκεί για τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου».

Υπό αυτές τις συνθήκες συνιστάται στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης μόνο για οικιακή κατανάλωση και να κλείνουν την κεντρική βάνα στο υδρόμετρό τους όταν απουσιάζουν για πολλές ημέρες.

«Οι γεωτρήσεις παράγουν μόλις… ένα κ.μ. νερού την ώρα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνώστου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στους πέντε οικισμούς αναμένεται να γίνει προσωρινή εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, προκειμένου σε περίπου μία εβδομάδα να μπορέσουν να πάρουν νερό.

Σκόπελος: Δραματική μείωση αποθεμάτων

Η ΔΕΥΑ στη Σκόπελο έκανε λόγο για δραματική μείωση των αποθεμάτων και κάλεσε τους δημότες να περιορίσουν τη χρήση του νερού μόνο σε επίπεδο οικιακό, προειδοποιώντας με πρόστιμα τους παραβάτες.

«Τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί δραματικά και η έλλειψη νερού γίνεται κάθε χρόνο και πιο αισθητή λόγω του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Υποχρέωση όλων μας είναι να λειτουργήσουμε με ορθολογική χρήση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κίνδυνο της έλλειψης νερού. Η ΔΕΥΑ Σκοπέλου για να περιορίσει την άσκοπη κατανάλωση νερού έχει αρχίσει αυστηρούς ελέγχους ή ακόμη, αν χρειαστεί, θα προβεί σε ελεγχόμενες διακοπές και θα αναγκαστεί να επιβάλει πρόστιμα στους παραβάτες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Σταμάτη Περίσση, το νερό που αντλείται από τις γεωτρήσεις είναι σε οριακό σημείο και επιπλέον μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από τις διαρροές. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Γλώσσα, όπου μεταφέρουμε νερό από άλλες περιοχές για να καλύψουμε τις ανάγκες».

Βόλος: Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια παραγωγής νερού

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας, «αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας στην έγκαιρη παρέμβαση για την αποκατάσταση βλαβών για να περιορίσουμε τις απώλειες. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια παραγωγής νερού».

Και προσθέτει: «Σήμερα, η παραγωγή νερού είναι στις 49.000 κ.μ. την ημέρα και η κατανάλωση στις 46.000κ.μ.  Ωστόσο αν δεν βρέξει μέσα στον Αύγουστο και με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες δεν αποκλείεται να δούμε το πρόβλημα να επιδεινώνεται από τον Σεπτέμβριο».

«Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Θέλουμε τους δημότες συμμάχους μας για να μην στερηθούμε όλοι μας το πολύτιμο αυτό αγαθό», τονίζει ο κ. Κοπάνας, ο οποίος μέσω της ΔΕΥΑΜΒ έχει ήδη καταθέσει προς έγκριση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρο και Καρβουνιάρικα από την πλευρά της Μακρινίτσας και Αγιος Ιωάννης και Ζάγκα από την πλευρά του Αγίου Βλασίου.